Φορείς ΠΦΥ: Αυξάνεται η τιμή των ιατρικών εξετάσεων-Η αύξηση στη συμμετοχή θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ»

ΠΦΥ

Οι Φορείς ΠΦΥ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας με κύριο θέμα τη μείωση του clawback.

Κατόπιν αιτήματος του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων ΠΦΥ πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, με αντικείμενο το ζήτημα του clawback.
Αρχικά ο υπουργός ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου ΠΦΥ για τη δυσλειτουργία του συστήματος συνταγογράφησης, η οποία «επιφέρει μεγάλα προβλήματα στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς», γεγονός για το οποίο θα υπάρξει επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ, ώστε να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του συστήματος.

Πώς θα μειωθεί το clawback

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονιστικού ως προς τα υπόλοιπα θέματα ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «άμεσα, θα υπάρξει αύξηση της τιμής των ιατρικών εξετάσεων του Προεδρικού Διατάγματος του 157/1991. Η αύξηση δε που θα προκύπτει στη συμμετοχή θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ», για να ελαττώνεται έτσι όπως και με την προηγούμενη ρύθμιση του 1 και 3 ευρώ το clawback».

Επίσης «θα υπάρχει ελάττωση της συχνότητας εξετάσεων», το οποίο και έχει ζητηθεί από το Συντονιστικό Όργανο, «ενέργεια η οποία άμεσα θα ελαττώσει τη ζήτηση και κατ’επέκταση το clawback ».

Επιπλέον «θα δοθούν 100 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τη δυσιλιπιδαιμία από τέλη του 2024 έως τέλη του 2025, ποσό το οποίο θα ελαττώσει κατά πολύ την υποβαλλόμενη δαπάνη και κατ’επέκταση το clawback», σημειώνει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ.

Για τα υπόλοιπα θέματα για τα οποία υπήρξε συζήτηση, όπως για την κατάργηση του ΦΠΑ στις δαπάνες των παρόχων, την επιβολή φόρου στον καπνό «Υπέρ ΕΟΠΥΥ» και την εισαγωγή του θεσμού των επενδύσεων ως μέσω απομείωσης του clawback, ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού, παρέπεμψε στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης που είναι αρμοδιότητά τους.

Τέλος, για τη διαγραφή του χρέους, την οποία αιτήθηκε το Συντονιστικό να γίνει άμεσα, ο Υπουργός απάντησε ότι, «είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει διαγραφή, δεδομένου ότι έχει καταγραφεί στο προϋπολογισμό του κράτους και οποιαδήποτε διαγραφή χρέους από τον προϋπολογισμό του κράτους θα δημιουργήσει προβλήματα στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Εθνικής μας οικονομίας με σοβαρότατες δημοσιονομικές και κοινωνικές συνέπειες».

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι τα ανωτέρω μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό του clawback, «παρόλο που ο κλάδος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των απανωτών κουρεμάτων της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Ζητήθηκε να μην καταλογισθούν άλλες δόσεις clawback που εκκρεμούν (2021, 2022), ωσότου αποδώσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα και εξαντληθούν οι υπάρχουσες υποχρεώσεις του 2023».

Για το λόγο αυτό, αναφέρει, «συνεχίζει τις διεκδικήσεις με σταθερότητα, ενότητα και επιμονή, τόσο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ (αποτύπωση των αναγκών, εξορθολογισμό της αμοιβής εκάστης υπηρεσίας, κατάρτιση τεχνοκρατικού προϋπολογισμού) όσο και για την κατάργηση του clawback , διεκδικώντας ταυτόχρονα τα όσα αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top