Η μείωση του χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας που προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές στις εφημερίες.
Σε νέες παρεμβάσεις προχωράει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σήμερα η αναμονή αγγίζει και τις 10 ώρες με συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών που περιμένουν να εξετασθούν από γιατρό.
Το προσωπικό στοίχημα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για το χρόνο αναμονής στις εφημερίες
Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος αναμονής είναι 4 ώρες και όπως είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, «όσο πλησιάζουμε προς το πεντάωρο, είμαστε πολύ καλά».
Οι αλλαγές, διευκρίνισε ο υπουργός, κατά την παρουσίαση των νέων παρεμβάσεων,αφορούν τους περιπατητικούς ασθενείς, όχι τα σοβαρά περιστατικά ή αυτά που μεταφέρονται με ασθενοφόρα.
«Εάν φτάσουμε τον χρόνο αναμονής στις πέντε ώρες, θα είναι μια σημαντική πρόοδος. Όταν όμως αγγίζουμε το δεκάωρο, αυτό είναι προβληματικό. Για αυτό δημιουργήσαμε ένα νέο πλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις στα ΤΕΠ του ΕΣΥ
Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ, «βραχιολάκι» με QR code στους ασθενείς και ειδικό κέντρο επιτήρησης της κίνησης των ΤΕΠ, προσλήψεις τραυματιοφορέων και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας Κέντρων Υγείας όπου και θα προσληφθούν 57 γιατροί ως επικουρικό προσωπικό.
Από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Η διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τις καθυστερήσεις.
Σε πρώτη φάση το σύστημα ,με το βραχιολάκι θα εφαρμοστεί σε 4 νοσοκομεία της Αττικής, στο Ιπποκράτειο, το Λαϊκό, τον Ευαγγελισμό και Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.
Από το 2026, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα γνωρίζουν πού υπάρχουν οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις ανά νοσοκομείο.
Την ίδια ώρα, θα υπάρξει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για τη διαλογή στα Επείγοντα, το οποίο λειτουργεί ήδη στο Κρατικό της Νίκαιας.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως, κατά μέσο όρο, τα Επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής καλύπτουν 2.200 ασθενείς ανά εφημερία. Αναφέρθηκε στην αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης, που ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου 2024 στην Αττική, λέγοντας ότι υπήρξε μείωση της κίνησης, με εξαίρεση το «Γ. Γεννηματάς», το «Λαϊκό» και το «Ιπποκράτειο».
Τα Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που θα μπουν σταδιακά σε εφημερία είναι τα εξής:
- Αλεξάνδρας (είναι ήδη).
- Καλλιθέας (8 το πρωί με 10 το βράδυ).
- Αμαρουσίου (8 πρωί με 10 το βράδυ).
- Ραφήνας.
Στη 2η ΥΠΕ θα ενταχθούν τα παρακάτω Κέντρα Υγείας:
- Βάρης
- Μεγάρων
- Ελευσίνας
- Περιστερίου
- Κερατσινίου
Νέα υπηρεσία στα Επείγοντα των νοσοκομείων-Θα λειτουργεί με εθελοντές του ΕΕΣ
Την ίδια στιγμή, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στα ΤΕΠ και πιο συγκεκριμένα:
- 229 νοσηλευτές,
- 233 λοιπό προσωπικό,
- 19 γιατροί ΤΕΠ 1ης ΥΠΕ,
- 18 γιατροί ΤΕΠ 2ης ΥΠΕ,
- 100 τραυματιοφορείς.
Επίσης, είναι σε εξέλιξη κτιριακές ανακαινίσεις των Τμημάτων Επειγόντων.
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να ξεκινήσει και αφορά στην καθοδήγηση των πολιτών μέσα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Αναμένεται να τοποθετηθούν 25 στελέχη του Ερυθρού Σταυρού στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία θα βοηθούν και θα καθοδηγούν τους ασθενείς.