ΕΣΥ: Πόσοι γιατροί έκαναν αίτηση για άσκηση ιδιωτικού έργου – Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

γιατροί

Τη δυνατότητα να ασκούν ιδιωτικό έργο και οι επικουρικοί και ειδικευόμενοι γιατροί του ΕΣΥ εξετάζει το υπουργείο Υγείας ώστε να ανακοπούν οι παραιτήσεις από το Σύστημα Υγείας.
Μέχρι σήμερα το 15% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν επιλέξει να κάνουν και ιδιωτικό έργο  και στόχος είναι το ποσοστό να φτάσει στο 50% και αυτό θα γίνει με την αξιοποίηση του μέτρου και από τους επικουρικούς και τους ειδικευόμενους γιατρούς. Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτική κλινική ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Πότε οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο 

«Προχωρήσαμε σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση, τη δυνατότητα των γιατρών του συστήματος, τόσο των νοσοκομείων αλλά και της Πρωτοβάθμιας, να εκτελούν εκτός ωραρίου και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ από την ίδρυσή του. Πολλοί για ιδεολογικούς λόγους το πολεμούν. Όμως, η συμμετοχή των γιατρών ήδη μέχρι σήμερα είναι μεγάλη. 15% του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ έχει ήδη ζητήσει να κάνει παράλληλα ιδιωτικό έργο και με τη νέα ΚΥΑ που εκδίδουμε και που την κάνουμε διευρυμένη και πολύ πιο ευέλικτη, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πάνω από τους μισούς γιατρούς του ΕΣΥ θα έχουν κάνει χρήση αυτής τους της δυνατότητας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

50 γιατροί αποφάσισαν να παραμείνουν στο ΕΣΥ

«Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ο πρώτος μήνας μετά από δέκα χρόνια που είχαμε 50 γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν από το ΕΣΥ και αποφάσισαν να παραμείνουν στο σύστημα και περίπου 30 που είχαν φύγει από το ΕΣΥ και έκαναν αίτηση να επανέλθουν στο ΕΣΥ. Αυτή είναι μια στροφή που έχει να δει το ΕΣΥ εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτή η στροφή οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε και οι οποίες τους επιτρέπουν να παράγουν το ιδιωτικό τους έργο, που τους δίνουμε μεγαλύτερη ελευθερία, που τους δίνουμε κίνητρα για να παραμείνουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα κρατήσουμε το σύστημα όρθιο, αλλά θα το κάνουμε καλύτερο από ό,τι ήταν πριν», είχε αναφέρε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από του Ιατρικούς Συλλόγους , οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση του ανταγωνισμού χωρίς οι ασθενείς να κερδίσουν επί της ουσίας κάτι και για αποδιοργάνωση των νοσοκομείων.

Η χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  •  Η μη άσκηση κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή στο Κέντρο Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου.
  •  Η κατ’ ελάχιστον διατήρηση των δεικτών παραγωγικότητας των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου με μέγιστη επιτρεπόμενη απόκλιση 10%.
  •  Η άδεια απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής έχει εξάμηνη διάρκεια.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top