ΕΣΥ: Ηλικιωμένη έμεινε 3 μέρες σε ράντζο δεμένη και νηστική και άλλη 72 ώρες περίμενε να βρεθεί κρεβάτι

Γ.Γεννηματάς

Δύο νέες καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και ταλαιπωρεί τους ασθενείς  έρχονται στο φως.

Γυναίκα με άνοια στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» του ΕΣΥ  έμεινε δεμένη στο κρεβάτι, χωρίς πρόσβαση σε τροφή και νερό για τρία 24ωρα. Η δεύτερη γυναίκα σε νοσοκομείο της Πάτρας περίμενε 72 ώρες να βρεθεί κρεβάτι.

«Γ. Γεννηματάς»: 50 γιατροί καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς

Η πρώτη καταγγελία
«Εθνικό Σύστημα Υγείας 2024. Ηλικιωμένη ασθενής με άνοια και λιποθυμικό επεισόδιο μεταφέρεται με ΕΚΑΒ στο Γεννηματάς. Μετά από λίγες ώρες αποφασίζεται η εισαγωγή και ζητούν από τον άνδρα της που την συνοδεύει να φύγει, αφού η ασθενής θα μεταφερθεί σε θάλαμο.
Μετά από 24 ώρες η ασθενής βρίσκεται δεμένη (!!!!) σε ένα ράντζο στην αναμονή των επειγόντων, εν αναμονή της μεταφοράς της στην κλινική αποσυντονισμένη, χωρίς σίτιση, μόνη. Μετά από λίγες ώρες μεταφέρεται στη Γ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, που λόγω ενός κρούσματος Covid δεν επιτρέπεται το επισκεπτήριο. Διώχνουν όλους τους συγγενείς από την κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και η ασθενής μένει μόνη και δεμένη στο κρεβάτι, χωρίς πρόσβαση σε τροφή και νερό για τρίτο 24ωρο, εκτός από ότι προλαβαίνει το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό να προσφέρει» περιγράφει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Διαιτολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λιάνα Πούλια και συνεχίζει:

Διαψεύδουν τον Άδωνι Γεωργιάδη 91 γιατροί στο «Γ. Γεννηματάς»

«Εμείς ας μιλάμε για υποχρεωτική ανίχνευση διατροφικού κινδύνου, σεβασμό στις ανάγκες των ηλικιωμένων, δικαίωμα στη διατροφική φροντίδα και δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συνθήκες φροντίδας και περίθαλψης. Ας μιλάμε στη θεωρία με την ελπίδα κάποια στιγμή να εφαρμοστούν και στην πράξη… Γιατί αν είμαστε αρκετά τυχεροί και φτάσουμε στα χρόνια της ασθενούς, ίσως κάποια στιγμή καταλάβουμε τη σημασία της θεωρίας αν εφαρμοστεί στην πράξη» καταλήγει η κ. Πούλια.

Η δεύτερη καταγγελία
Την περασμένη Πέμπτη 5/12 ο Χρήστος Συρίμπεης – γιος του αείμνηστου Καρδιολόγου Σπύρου Συρίμπεη από την Πάτρα με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατήγγειλε ότι η μητέρα του παρέμεινε στο ΤΕΠ του Π.Ν. Πάτρας (Ρίου) επί 3 εικοσιτετράωρα διότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη νοσηλείας, «Mπήκε σε δωμάτιο κλινικής πριν από λίγο. Ήταν στα επείγοντα απ’ την Δευτέρα το μεσημέρι. Το διέλυσαν το ΕΣΥ. Καθάρματα».

Η μητέρα του την Κυριακή το βράδυ είχε υποστεί ένα βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από 72 ώρες το δωμάτιο βρέθηκε στην Α’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η γυναίκα τις δύο πρώτες νύχτες τις πέρασε στα επείγοντα, στον διάδρομο και στον θάλαμο βραχείας νοσηλείας.
Την ανάρτηση σχολίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης , ανακοινώνοντας ΕΔΕ.
«Και να διατάξεις ΕΔΕ τι θα γίνει; Θα αυξηθούν τα κρεβάτια στο νοσοκομείο; Δεν είπα ότι την αγνόησε το προσωπικό στα επείγοντα. Κρεβάτια στις κλινικές δεν υπήρχαν», απάντησε ο κ. Συρίμπεης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανταπάντησε υποστηρίζοντας πως «η βραχεία νοσηλεία στα επείγοντα είναι κανονικός θάλαμος με κανονικά κρεβάτια, όχι φορεία και συνήθως έχει 100% περιστατικά των παθολόγων γίνεται κανονική επίσκεψη και νοσηλεία. Δεν διαφέρει δηλαδή καθόλου από έναν παθολογικό θάλαμο στον όροφο. Βρίσκεται στον χώρο των επειγόντων όπου υπάρχουν ανά πάσα στιγμή ιατροί πολλών ειδικοτήτων».

Ο Χρήστος Συρίμπεης απάντησε στην ανάρτηση του υπουργού: «σε περιμένω στην κηδεία της να μου εξηγήσεις τις διαφορές», καθώς τελικά η μητέρα του -μετά την περιπέτεια που υπέστη- κατέληξε το Σάββατο το μεσημέρι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top