Επείγοντα: Μόνο το 20% των ασθενών εισάγονται για νοσηλεία σε νοσοκομεία

νοσοκομεία

Κέντρο Υγείας Ζωγράφου: Το 2024 προσήλθαν 8.500 έκτακτα περιστατικά και μόνο 44 χρειάστηκαν διακομιδή σε νοσοκομεία.

Οι πολύωρες αναμονές ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και σημαντικό ρόλο στη μείωση τους μπορεί να παίξει η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κέντρα Υγείας και προσωπικός γιατρός είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών στα επείγοντα που σε αρκετές περιπτώσεις η αναμονή φτάνει και τις 10 ώρες. Οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται στα επείγοντα δεν θα χρειαζόταν καν να πάνε στο νοσοκομείο αν λειτουργούσε η πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία προκύπτει ότι λιγότερο του 20% των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα τελικά εισάγονται για νοσηλεία.

Άδωνις Γεωργιάδης: Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι οι ασθενείς στα ΤΕΠ-Τι προβλέπει το νέο σύστημα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, δίνει δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που προκύπτουν από την περιοδεία του στα Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Κέντρο Υγείας Ζωγράφου

Στο Κέντρο Υγείας Ζωγράφου το 2024 στα επείγοντα προσήλθαν 8.500 έκτακτα περιστατικά τα οποία εξετάσθηκαν. Εξ αυτών μόνο 44 χρειάστηκαν διακομιδή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι 8.456 ασθενείς αντιμετωπίσθηκαν στο Κέντρο Υγείας και με ιατρικές οδηγίες πήγαν σπίτι τους.

Κέντρο Υγείας Πειραιά

Τον Δεκέμβριο 2024 προσήλθαν στα επείγοντα του Κέντρου Υγείας Πειραιά 550 και μόνο 2 χρειάστηκαν διακομιδή σε εφημερεύον νοσοκομείο.

«Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν πόσο μπορεί να βοηθήσει η πρωτοβάθμια περίθαλψη στη μείωση των ωρών αναμονής των ασθενών στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάνε τις 10 ώρες», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσωπικό

Ο κ. Γιαννάκος, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, ώστε να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν περισσότερους ασθενείς και να συμβάλλουν περισσότερο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
«Σε πολλές περιπτώσεις τώρα τα Κέντρα Υγείας γίνονται δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα νοσοκομεία για να καλύπτουν τμήματα ζωτικής σημασίας λόγω των σοβαρών ελλείψεων», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σχετικά με τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

«Δεν είναι σε θέση να κάνουν μία ακτινογραφία θώρακα ή μία γενική αίματος. Τις διακομιδές από τις περιοχές ευθύνης τους, ελλείψει διασωστών τις αναλαμβάνουν ένστολοι που δεν έχουν καμία σχέση με διακομιδές ή το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας»

Ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «ο θεσμός του προσωπικού ή του οικογενειακού γιατρού απέτυχε παταγωδώς διαχρονικά. Τώρα όλοι οι δρόμοι για τον ασθενή, όταν δεν έχει χρήματα οδηγούν στο νοσοκομείο». Τονίζει το σημαντικό ρόλο του προσωπικού γιατρού, τον οποίο ο πολίτης θα μπορούσε να επισκεφθεί με τα πρώτα συμπτώματα και να μην πάει στο νοσοκομείο.

Περιφερειακά νοσοκομεία

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θίγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έρχονται σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Το 55% των ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα και τελικά εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας είναι εκτός γεωγραφικών ορίων ευθύνης τους», τονίζει.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top