Παραμένει οξύ το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.Σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη βρίσκονται περισσότερα από 127 φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων .
Ο κατάλογος όλων των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη τον Ιούνιο, περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Πρόκειται για 60 φάρμακα κοινότητας (για διάφορες παθήσεις), 13 νοσοκομειακά σκευάσματα και 54 φάρμακα που εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΙΦΕΤ αντιμετωπίζει προβλήματα στην αναζήτηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη, προκειμένου να κάνει εισαγωγή στην ελληνική αγορά, καθώς ελλείψεις αντιμετωπίζουν και αγορές του εξωτερικού. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ογκολογικά φάρμακα τα οποία εισήγαγε το ΙΦΕΤ και τώρα δυσκολεύεται να τα βρει σε άλλες χώρες.
Τον περασμένο Απρίλιο έλειπαν από την ελληνική αγορά 139 φάρμακα, εκ των οποίων τα 70 ήταν φάρμακα κοινότητας, 11 νοσοκομειακά σκευάσματα, 2 εμβόλια και 56 φάρμακα αρμοδιότητας του ΙΦΕΤ.
Με παρέμβαση του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων στη Γενική Συνέλευση του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών (PGEU), ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς ζήτησε «την αυστηροποίηση των μέτρων όπως η απαγόρευση των εξαγωγών για τις περιπτώσεις όπως η Ελλάδα, όπου οι ελλείψεις δεν παρουσιάζονται σε φάρμακα που έχουν πρόβλημα παραγωγής, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, αλλά στην αμετροεπή κερδοσκοπία, στο πλαίσιο του κακώς εννοούμενου «επιχειρείν», που αποβαίνει εις βάρος του Έλληνα ασθενή».
Τόνισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του Έλληνα φαρμακοποιού που επηρεάζει την καθημερινότητα και τα οικονομικά και επί της ουσίας τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου εδώ και 10 χρόνια, είναι το πρόβλημα των ελλείψεων. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό και πολυπαραγοντικό και αφορά περισσότερα από 400 φάρμακα πρώτης γραμμής, καινοτόμα, σε όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών και παθήσεων, ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους και θέτοντας σε κίνδυνο τη θεραπεία τους, ενώ παράλληλα αναγκάζει τα φαρμακεία να καταναλώνουν δεκάδες εργατοώρες καθημερινά για την αντιμετώπισή του, απορυθμίζοντας τη λειτουργία τους».
Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα,αναφέρουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων.Ζητούν έλεγχο και στους τρεις κρίκους εφοδιασμού της αγοράς φαρμάκων,φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία και θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης.