Σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, βρίσκονται 186 φάρμακα και για 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης, σύμφωνα με τον νέο κατάλογο του ΕΟΦ.
Αυξάνονται ξανά οι ελλείψεις φαρμάκων, καθώς στον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προστέθηκαν επιπλέον 40 φαρμακευτικά σκευάσματα.
Συνολικά τον Μάρτιο καταγράφονται ελλείψεις σε 233 φαρμακευτικά σκευάσματα, έναντι 193 το Φεβρουάριο και 109 τον Δεκέμβριο.
Στον κατάλογο με τις ελλείψεις περιλαμβάνονται 186 φάρμακα «περιορισμένης διαθεσιμότητας» και 47 φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως «μόνιμης και έκτακτης κάλυψης».
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για όλες τις παθήσεις», προειδοποιούσε τέλη Φεβρουαρίου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Στην ελληνική αγορά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στις υπέρμετρες εξαγωγές, στις μειωμένες εισαγωγές και στα προβλήματα στην παραγωγή.
Η λύση στο πρόβλημα σύμφωνα με τον ΠΦΣ είναι η απαγόρευση των εξαγωγών, τουλάχιστον στα φάρμακα εκείνα που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε έλλειψη.
Αυξήσεις στα φάρμακα που η τιμή τους είναι έως 5 ευρώ
Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, υποστήριξε πως ο ΕΟΦ αναζητά τρόπους να μην εξαφανιστούν από την φαρμακευτική αγορά φθηνά και απολύτως απαραίτητα φάρμακα για μια σειρά θεραπευτικών κατηγοριών, τα οποία δεν συμφέρουν τις εταιρίες λόγω χαμηλής τιμής να τα παράγουν ή να τα εισάγουν στη χώρα.
Ένας από τους τρόπους είναι να δοθούν λογικές αυξήσεις στα φάρμακα που έχουν σήμερα τιμή έως 5 ευρώ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Αυτό που συμβαίνει διαχρονικά και είναι ένα κομμάτι του προβλήματος των ελλείψεων, είναι ότι κάποια φάρμακα που είναι παλιά και πολύ φτηνά, δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος για τις εταιρείες και μπορεί να είναι και ζημιογόνα, άρα παύουν να τα κυκλοφορούν και έτσι δημιουργείται η έλλειψη. Και μετά αναγκάζεται ο ΕΟΦ μέσω του ΙΦΕΤ να τα ψάξει, να τα βρει, να τα εισάγει και συνήθως σε πολλαπλάσια τιμή.
Εκεί λοιπόν για αυτά τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι ένα κίνητρο για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά από τις εταιρείες να δοθεί μια λογική αύξηση ώστε να μην είναι ζημιογόνα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν που υπάρχει τέτοια πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας, μιλάμε για πολύ φτηνά φάρμακα που είναι κάτω από 5 ευρώ η μια θεραπεία, να χορηγηθεί μια αύξηση ώστε να έχουν νόημα να παραμείνουν στην ελληνική αγορά.
Αυτή τη στιγμή είναι σε διαβούλευση και έχουμε ζητήσει από τις εταιρείες που έχουν τέτοια φάρμακα να ζητήσουν τιμή και να είναι από τις φθηνότερες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος.