ΕΟΔΥ: Αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης

ΕΟΔΥ αλλαγές

Αλλάζει θεμελιακά όχι μόνο η διάρθρωση του ΕΟΔΥ, αλλά και ο τρόπος διοίκησής του. Αντίδραση από τους εργαζόμενους.

Αλλαγές στη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας. Σε τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την ενίσχυση των ασθενοφόρων με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπεται θέση διευθύνοντος συμβούλου, ενώ καταργούνται δύο θέσεις αντιπροέδρων.

Όπως τόνισε, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επειδή είναι πάρα πολύ εύκολο με τα μεταδιδόμενα νοσήματα να ξαναζήσουμε μια νέα πανδημία, το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη του τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρνει ρυθμίσεις που αλλάζουν θεμελιακά όχι μόνο τη διάρθρωση του ΕΟΔΥ, αλλά και τον τρόπο διοίκησής του, έτσι ώστε να καταστεί ουσιαστική η μεταρρύθμισή του και να μπορέσει να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο του.

Ειδικότερα, οι νέες διατάξεις προβλέπουν την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Οργανισμού, με βασικό άξονα της αναμόρφωσης τον διαχωρισμό ανάμεσα στο διοικητικό και το επιστημονικό έργο του.

«Χωρίς να αποκόπτουμε την μία λειτουργία από την άλλη, την διοικητική από την επιστημονική, προσπαθούμε να έχουμε μια πιο ευέλικτη δομή για να μπορεί ο Οργανισμός να εκπληρώνει τάχιστα και αποτελεσματικά την αποστολή του.

Για μας η αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, η ενίσχυση του ΕΣΥ και η βελτίωση των δεικτών υγείας του πληθυσμού, είναι βαθιά δέσμευση γι’ αυτή την τετραετία και γι’ αυτή την επίτευξη του στόχου έχουμε θέσει στο κέντρο των προσπαθειών την δημόσια υγεία, ενσωματώνοντας τρία βασικά έργα από τον προϋπολογισμό, άνω των 35 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να τα υλοποιήσει ο ΕΟΔΥ», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.
Πρόκειται για τα έργα:

  • Αναβάθμισης του Εθνικού Μηχανισμού Επιδημιολογικής Επιτήρησης
  • Αναβάθμισης του συστήματος ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας.
  • Ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΟΔΥ.

«Με αυτές τις διατάξεις κάνουμε ένα πρώτο βήμα για την αναμόρφωση του ΕΟΔΥ, προκειμένου να δώσουμε την δυνατότητα στα διοικητικά του όργανα να επιτελέσουν πιο αποτελεσματικά τον ρόλο τους. Συγκεκριμένα αυξάνουμε τις απαιτήσεις των ακαδημαϊκών προσόντων για τις θέσεις του προέδρου, απαλλάσσουμε από τον διοικητικό φόρτο και του δίνουμε τη δυνατότητα να αφιερωθεί περισσότερο στα επιστημονικά καθήκοντά του και να ασχοληθεί αποτελεσματικότερα με όλο το διοικητικό έργο και να προχωρήσει τάχιστα τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θεσπίζουμε επιστημονική επιτροπή η οποία γνωμοδοτεί στον πρόεδρο ότι έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις και έτσι αποκτούμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε την εξής πραγματικότητα: σήμερα ο πρόεδρος αφιέρωνε τα τρία τέταρτα του χρόνου του με διοικητικά θέματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει επιστημονική και επιχειρησιακή δουλειά στον Οργανισμό» υπογράμμισε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Αντίδραση των εργαζομένων στον ΕΟΔΥ

Την έντονη αντίδρασή του για τις αλλαγές εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική επιλογή του υπουργείου Υγείας», αναφέροντας ότι η νέα ηγεσία προχωρά σε νέες αλλαγές στον ΕΟΔΥ, ερήμην όλων.

«Καταργούνται οι θέσεις των ενεργών αντιπροέδρων ΔΣ, που δημιουργήθηκαν το 2019. Καταργείται η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής Υγείας στην ψηφιακή εποχή! Διευρύνονται τα επίπεδα ιεραρχίας και (εκτός του Τμηματάρχη, του Διευθυντή και του Γενικού Διευθυντή) συστήνεται επιπλέον μία θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με συμμετοχή στη σύνθεση του ΔΣ και διοικητική επιστασία σε όλες τις Υπηρεσίες του Οργανισμού».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αναφέρει επίσης, ότι «ο υπέρ-προϊστάμενος δεν τοποθετείται με διαφάνεια, μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι του ΕΟΔΥ και υπάλληλοι απ΄όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα» και καταλήγει:

«Είναι μεγάλη η απογοήτευση και ο θυμός για όλους εμάς που, παρά τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και αναβάθμιση του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να εξελιχθεί ο φορέας, ενώ η ίδια Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ότι θα φέρει ν/σ για την επιλογή διοικήσεων μέσω ΑΣΕΠ. Αντίθετα, τοποθετήσεις με τέτοιες προδιαγραφές μας γυρνούν 30 χρόνια πίσω!».

Όλο Υγεία

Scroll to Top