Site icon Όλο Υγεία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Τα «καυτά» ζητήματα που θέτουν στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

ένωση ασθενών

Ανεξάρτητα από το «πολιτικό κόστος» η συνολική αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι απολύτως επείγουσα και αναγκαία, τονίζει στο oloygeia.gr ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

 

Ένωση Ασθενών Ελλάδας
Αναστάσιος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικά προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πρέπει να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας;

Στη μεταπανδημική πλέον εποχή, η συνολική αναμόρφωση του ΕΣΥ και η αντιμετώπιση των δομικών του αδυναμιών είναι απολύτως επείγουσα και αναγκαία. Με δεδομένη την απόκλιση της Ελλάδας από το μέσο όρο δημόσιας χρηματοδότησης στην Υγεία στην Ευρώπη, πρώτα απ΄ όλα απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό (πλέον της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή και αξιοπρεπώς αποζημιούμενο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό.

Εξίσου σημαντική με τη χρηματοδότηση όμως, είναι και η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της διάθεσης των πόρων. Γι’ αυτό χρειάζεται η αναδιάταξη του υφιστάμενου υγειονομικού χάρτη ανεξάρτητα από “πολιτικό κόστος”, με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψιν την ανάγκη για εξισορρόπηση των περιφερειακών ανισοτήτων, σε πλαίσιο διαφάνειας, προκειμένου να επιτευχθεί εξορθολογισμός των δαπανών.

Ποια ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης που ταλαιπωρούν τον ασθενή;

Άμεσα πρέπει να αντιμετωπιστούν ζητήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους ασθενείς όπως, η πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας, οι ελλείψεις φαρμάκων κοινότητας και η επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ώστε να καλύψει το σύνολο του πληθυσμού.

Η ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο: Ποια είναι η θέση σας;

Καταλύτης των μεταρρυθμίσεων αυτών θα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας

Τα ζητήματα αυτά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ένωσης Ασθενών και τα έχουμε κατ΄επανάληψη αναδείξει, επιδιώκοντας να θέσουμε τη συζήτηση για την υγεία σε πρώτο πλάνο.

Ποιος ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών στην αναμόρφωση του ΕΣΥ και στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Την τελευταία 15 ετία, ιδίως μετά την κρίση, οι σύλλογοι ασθενών επιτελούν σημαντικό έργο, συμπληρώνοντας και σε κάποιες περιπτώσεις υποκαθιστώντας την Πολιτεία, με πολυσχιδείς δράσεις σε καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στην πρόληψη, στην υποστήριξη των ασθενών και στην καθοδήγηση τους στο Σύστημα Υγείας, και όλο αυτό με ελάχιστη ή μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση.

Υπάρχει κοινό μέτωπο των Συλλόγων Ασθενών;

Σε όλο αυτό το διάστημα κατέστη σαφές ότι οι εκπρόσωποι των ασθενών θα πρέπει να έχουν ουσιαστικό λόγο και συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τους αφορούν και να καταστούν επίσημοι και όχι μόνο de facto κοινωνικοί εταίροι.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ήταν να ενώσουν οι σύλλογοι τις δυνάμεις τους σε μια οργάνωση ομπρέλα που θα μπορεί να διεκδικεί και να υπερασπίζεται οριζόντια τα δικαιώματα των ασθενών, την Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Σήμερα, με πάνω από 70 συλλόγους και ομοσπονδίες μέλη, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας επιδιώκει με τεκμηριωμένες προτάσεις και επίτευξη των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και να διασφαλίσει την ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες και παροχές υγείας. Αναφορικά με τη συμμετοχή των ασθενών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, χάρη και στις ενέργειες της Ένωσης, έχει πλέον συνειδητοποιήσει την προστιθέμενη αξία που μπορεί να επιφέρει η συμμετοχή αυτή στο χώρο της υγείας.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς το σκοπό αυτό έγινε με τη θεσμική αναγνώριση της Ένωσης και των συλλόγων ασθενών στο χώρο της υγείας με νόμο του 2022. Έκτοτε η Ένωση Ασθενών και λοιποί σύλλογοι συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε διάφορες όργανα του Υπουργείου, όπως η Επιτροπή Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, το ΚΕΣΥ, η Επιτροπή Σπανίων Παθήσεων κ.ά. Σαφώς υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί για την επίτευξη της ουσιαστικής δημοκρατίας στην υγεία.

Διεκδικούμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των ασθενών στο πλαίσιο συστημάτων αξιοκρατικής διοίκησης και λογοδοσίας σε επίπεδο Νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών.

Εξίσου ουσιαστική όμως θα είναι και η συμμετοχή όταν θα δοθεί σε όλους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας η δυνατότητα για τη συνεχή και καθημερινή μέτρηση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, που είναι πάγια θέση μας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version