Site icon Όλο Υγεία

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

ψυχική υγεία

Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ πραγματοποιούν 24 απεργία και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το Νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», το οποίο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Περισσότεροι από 150 φορείς και σωματεία, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και συμμετέχουν στην 24 απεργία που έχουν προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και στη συγκέντρωση στις 11:00 έξω από τη Βουλή.

Διαμαρτύρονται για την διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ξενώνες παρακολούθησης ασθενών, οικοτροφεία, κέντρα ψυχικής υγείας) από τα ίδια τα δημόσια νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Επίσης οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς ΚΕΘΕΑ και «18 Άνω», αναφέρουν ότι καταργούνται στην πράξη όλα τα δωρεάν στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης με την ένταξή τους στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τι υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν-Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) απαιτεί να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων και παγιδεύει στα δίχτυα τους όσους δίνουν μάχη με την ψυχική ασθένεια και την εξάρτηση. «Νοθεύει» τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύει την πολιτική «της μείωσης της βλάβης» αντί την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση και καλλιεργεί την επικίνδυνη και αντιεπιστημονική λογική του «λειτουργικού χρήστη». Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτα για τα 75 Κέντρα Πρόληψης που προσφέρουν υπηρεσίες προαγωγής της ψυχικής υγείας εδώ και 30 χρόνια, και προεξοφλεί το κλείσιμο τους μετά το 2027 αφού δεν εξασφαλίζεται η συνέχεια της χρηματοδότησης τους».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ζητά να
αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία – Απεξάρτηση, κάνοντας λόγο για «αποδιοργάνωση, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Συστήματος».

Η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει ότι δεν προβλέπεται πουθενά η δημιουργία περισσότερων δομών, προστατευόμενων διαμερισμάτων και οικοτροφείων στην κοινότητα, η προστατευόμενη εργασία και η συμπερίληψη του ατόμου με ψυχοκοινωνική αναπηρία στην κοινότητα. «Αντί να θέσει στο «επίκεντρο» τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ψυχική τους υγεία, στην ουσία δημιουργεί ένα μηχανισμό οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με κύρια χαρακτηριστικά την γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα και τον συγκεντρωτισμό εξουσιών στον υποδιοικητή της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας.
Επιπρόσθετα, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε συνδυασμό με την απουσία αναφοράς ως προς το ρόλο του κράτους στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εύλογα δημιουργεί ανησυχία για το κατά πόσο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα είναι ποιοτικές και θα παρέχονται πράγματι ισότιμα και δωρεάν σε όλους τους πολίτες».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών, ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Το κρίνει «επικίνδυνα ασαφές και επιφανειακό» και εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της απεξάρτησης. Καλεί το υπουργείο υγείας να αφουγκραστεί τις αντιρρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων και καταγγέλλει την παντελή απουσία της εργοθεραπείας στο σχέδιο νόμου «γεγονός που καταδεικνύει την άγνοια του συντάκτη για την προσφορά του κλάδου στην ψυχική υγεία».

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρει ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν, τώρα δεν λειτουργεί το σύστημα γεμίζοντας με ράντζα τα νοσοκομεία.
«Αυτή τη στιγμή , το 60% των εισαγωγών σε μια καθημερινή εφημερία προέρχονται από εισαγγελικές εντολές, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 10% . Αυτό συμβαίνει σε εμάς γιατί οι ασθενείς δεν έχουν που να πάνε , κάποιοι δεν ανιχνεύονται εύκολα, εάν έχουν χρήματα επιλέγουν μια ιδιωτική κλινική, διαφορετικά, λιμνάζουν στην κοινότητα, υποτροπιάζουν και πρέπει να εισαχθούν με εισαγγελικές εντολές αναγκαστικής νοσηλείας. Με το νέο καθεστώς το οποίο θα υποστηρίζεται και από ένα καινοτόμο πληροφοριακό εργαλείο το οποίο θα δείχνει αμέσως πού βρίσκεται κάποιος και σε τι κατάσταση είναι η υγεία του, το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει το περιστατικό και να το στέλνει όπου πρέπει».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version