Site icon Όλο Υγεία

ΕΚΑΒ: Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η έλλειψη διασωστών

ΕΚΑΒ

Νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Επικίνδυνη για ασθενείς και προσωπικό των υγειονομικών μονάδων είναι η απόφαση για διακομιδές ασθενών σε περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας από υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως και όχι υποχρεωτικά από διασώστες. Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών- πληρωμάτων ασθενοφόρων.

Τις διακομιδές αναλαμβάνουν τα Κέντρα Υγείας τα οποία δυστυχώς, λόγω έλλειψης διασωστών του ΕΚΑΒ, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπογραμμίζοντας ότι «αντί των προσλήψεων η λύση που βρέθηκε είναι τις διακομιδές στα Κέντρα Υγείας να τις αναλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως. Φεύγουμε από τις διακομιδές και την προνοσοκομειακή φροντίδα και πάμε σε μεταφορές των ασθενών στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα που μπορεί να είναι και δύο ώρες δρόμος στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές».

Η Ομοσπονδία ζητά να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εμπλέκει στις διακομιδές τους ένστολους και το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων υγείας, την οποία χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» για όλους. Παράλληλα χαρακτηρίζει θετική την απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για προσλήψεις 250 διασωστών, εκτιμώντας όμως ότι για να αποδώσει χρειάζονται μισθολογικά κίνητρα και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

«Γιατρός με 1.850 ευρώ το μήνα, Νοσηλευτής ή διασώστης με 800 ευρώ το μήνα δεν κάνει αίτηση για πρόσληψη σε υγειονομική μονάδα ή ΕΚΑΒ μακριά από τον τόπο οικογενειακή κατοικίας».

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Οι εντολές για διακομιδές ασθενών από ανειδίκευτο προσωπικό εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, για τους ανεκπαίδευτους υγειονομικούς που διενεργούν τις διακομιδές και φυσικά για όσους δίνουν τις εντολές για τέτοιες προδήλως παράνομες διακομιδές, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ. «Θα οδηγούνται συνάδελφοι στα δικαστήρια χωρίς να φταίνε. Συγγενείς θα κάνουν μηνύσεις σε περίπτωση τραγικού συμβάντος γνωρίζοντας ότι οι διακομιδές γίνονται από ανεκπαίδειτους υγειονομικούς. Ακόμη και εάν δεν
υπάρχει ευθύνη για την πορεία της υγείας του ασθενούς που διακομίζεται».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία έχει συμβεί ένας διασώστης ασθενοφόρου να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας και καλείται να οδηγήσει ο δεύτερος διασώστης που βρίσκεται ως πλήρωμα.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και ως δεύτερο πλήρωμα είναι ένας υγειονομικός χωρίς δίπλωμα οδήγησης τι θα γίνει, αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.

Πόσο ασφαλείς είναι μία διακομιδή που την κάνει ένας πυροσβέστης και ένας διοικητικός υπάλληλος ή άλλος υγειονομικός ανεκπαίδευτος του Κέντρου Υγείας

Ακτινογραφία των προβλημάτων στις διακομιδές στα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο

Μέσα από τα διαχρονικά προβλήματα στις διακομιδές στα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο, άκρως τουριστικά μέρη και με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, η Ομοσπονδία αναδεικνύει την αναγκαιότητα για προσλήψεις διασωστών, μεταφορά σε οργανικές θέσεις του ΕΚΑΒ των διασωστών των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλοι οι απαραίτητη σταθμοί του ΕΚΑΒ. «Διαχρονικά γίνονται διακομιδές με Αντιδημάρχους και άλλους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λόγω μεγάλων αποστάσεων ξεκινάνε διακομιδές με αγροτικά ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και συναντιούνται με το Ασθενοφόρο που έρχεται από το Βόλο ή άλλο σταθμό του ΕΚΑΒ της περιοχής στη διαδρομή και γίνεται η παραλαβή των ασθενών».

Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει τις φιλότιμες προσπάθειες που γίνονται από τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, αλλά, όπως αναφέρει χωρίς ενίσχυση με διασώστες δεν μπορεί να επιλύσει το διαχρονικό πρόβλημα που είναι από το 2015.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000.
Λειτουργεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.
Έχει ένα ασθενοφόρο και μόνο έναν διασώστη.
Πολλές διακομιδές τις αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Έχει 5.000 μόνιμους κατοίκους.
Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.
Έχει τρία ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες- πλήρωμα ασθενοφόρων. Ακάλυπτες βάρδιες.

ΣΚΙΑΘΟΣ
Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 7.000
Διαθέτει Σταθμό ΕΚΑΒ με μόνο 2 διασώστες. Συνεπικουρούμενοι από τους 5 διασώστες του Κέντρου Υγείας μεταξύ των οποίων δύο με μπλοκάκι. Σύνολο 7 διασώστες. Με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες.Υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ
ΖΑΓΟΡΑ

45 χιλιόμετρα από το Βόλο. Μία ώρα δρόμος,λόγω του δύσβατου της περιοχής.
Λειτουργεί Κεντρο Υγείας με δύο ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες. Ακάλυπτες βάρδιες

ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ
ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ
Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.
Διαθέτει 1 ασθενοφόρο.
Υπάρχει βάση του ΕΚΑΒ με 2 διασώστες και συνεπικουρούν και 5 διασώστες από το Κέντρο Υγείας. Οριακά βγαίνουν οι βάρδιες.
ΤΡΙΚΕΡΙ
Το Τρίκερι βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από το Βόλο, δύο ώρες δρόμος και 45 χιλιόμετρα από Αργαλαστή 45 χιλιόμετρα 1 ώρα δρόμος. Υπάρχει και ένα νησάκι με λίγους κατοίκους.
Λειτουργεί άγονο περιφερειακό ιατρείο. Διαθέτει ένα ασθενοφόρο, κανέναν όμως για πλήρωμα ασθενοφόρου.
Ο Αντιδήμαρχος μη υγειονομικός αναλαμβάνει τις διακομιδές.

«Από το Πήλιο διαχρονικά γίνονται διακομιδές με αγροτικά, ΙΧ και στη μέση του δρόμου τους παραλαμβάνει ασθενοφόρο που έρχεται από το Βόλο».

Ο «κατήφορος» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ξεκίνησε από την αρχή των μνημονίων και συνεχίζεται.

Όλο Υγεία

Exit mobile version