Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: Ποια φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά

φαρμακευτική δαπάνη, φάρμακα

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων απαιτεί αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου, αναφέρει στο oloygeia.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς.

Που οφείλονται οι ελλείψεις φαρμάκων τόσο σε σε τοπικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο; Πως πρέπει να διαχειριστεί αυτό το διαχρονικό πρόβλημα το υπουργείο Υγείας και ποιες οι προτάσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση;

O πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς

Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνει στο oloygeia.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, επισημαίνοντας ότι «οι φαρμακοποιοί ζουν με τις ελλείψεις γιατί τελικά αυτοί «απολογούνται» στους ασθενείς όταν δεν βρίσκουν το φάρμακό τους. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση απαιτεί αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και την πιστή τήρηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την Πολιτεία».

Οι βασικές κατηγορίες των ελλειπτικών φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη είναι: πχ. αντιβιοτικά χάπια και σιρόπια, αναπνευστικά σκευάσματα, ενέσιμα φάρμακα για τον Σ.Δ. τύπου 2, αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, αντιρρευματικά, καρδιολογικά, κολλύρια για το γλαύκωμα κ.α.

Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων

Είναι κοινός τόπος πλέον ότι οι ελλείψεις φαρμάκων παραμένουν ένα διαχρονικό πρόβλημα που απορυθμίζει τους ασθενείς και διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων. Όλες οι προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται, αποσκοπούν στην άμβλυνση του φαινομένου και των συνεπειών του, προκειμένου να περιοριστεί και να γίνει διαχειρίσιμο, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Το μείγμα των ελλείψεων

«Αφενός μεν η αμετροεπής κερδοσκοπία των εγχώριων εξαγωγέων και οι πολύ χαμηλές τιμές των φαρμάκων στη χώρα μας, αφετέρου απρόβλεπτοι παράγοντες που αφορούν την έλλειψη πρώτων υλών, εκδόχων και συσκευασιών, καθώς και η τεράστια ζήτηση σε καινοτόμα φάρμακα, δημιουργούν ένα μείγμα που προκαλεί τις ελλείψεις φαρμάκων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Οι πρόσφατες άλλωστε εξαγγελίες της ΕΕ τον Μάιο, συνεχίζει, για τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αλλά και οι 10 Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) όπως διατυπώθηκαν για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων, καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ως ευρωπαϊκοί στόχοι τίθενται:

  • η προσβασιμότητα των ασθενών στα φάρμακα
  • η αύξηση της διαφάνειας και του ελέγχου για τις ελλείψεις
  • η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας.

«Θέσεις δηλαδή, που επανειλημμένα έχουμε διατυπώσει ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες».
προτάσεις του ΠΦΣ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας

 Οι προτάσεις του ΠΦΣ για την αντιμετώπιση του προβλήματος

«Θεωρούμε ως απόλυτα αναγκαίο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για να λειτουργήσει η δυνατότητα αντικατάστασης ενός γενοσήμου φαρμάκου όταν αυτό είναι ελλειπτικό, να μην παρέχεται η δυνατότητα στον ιατρό να «κλειδώνει» συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα όταν συνταγογραφεί, από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση των εξαγωγών όπως εφαρμόζεται αποδεδειγμένα επιλύει το πρόβλημα, εφόσον για τα περισσότερα σκευάσματα για τα οποία ισχύει ήδη η απαγόρευση εξαγωγής τους ομαλοποιείται σταδιακά η διάθεσή τους στο ελληνικό φαρμακείο. Πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε, ότι αν αρθεί εκ νέου η απαγόρευση εξαγωγής τους, θα καταστούν και πάλι άμεσα ελλειπτικά όπως έχει συμβεί επανειλημμένα στο παρελθόν.

Είναι επίσης επιβεβλημένο, οι φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των νομικών δεσμεύσεών τους, να αυξήσουν τις ποσότητες διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα των πρωτότυπων φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.

Όσον αφορά την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθόσον προτείνουμε ότι απαιτείται σύσταση επιτροπής η οποία να αποτελείται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να καθοριστούν ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα, των οποίων η διακίνηση θα παρακολουθείται αυστηρά».

«Τα φαρμακεία σαν κέντρα ΠΦΥ είναι υποχρεωμένα να διασφαλίσουν με οποιοδήποτε τρόπο τη θεραπεία των ασθενών κόντρα στα συμφέροντα και την κερδοσκοπία επιχειρηματιών , οι οποίοι δεν έχουν καμιά επαφή με την ανάγκη του ασθενή για το φάρμακό του καθόσον αποδεδειγμένα εξάγουν ασύστολα φάρμακα στο εξωτερικό. Εξάλλου τα στοιχεία και οι κατάλογοι των φαρμακευτικών σκευασμάτων που εξάγονται με τα τεράστια ποσοστά κέρδους και κυκλοφορούν κατά καιρούς , είναι γνωστοί και το αποδεικνύουν», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top