Ελλείψεις φαρμάκων: Οι προτάσεις του ευρωβουλευτή Στέλιου Κυμπουρόπουλου

Παρέμβαση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για τις ελλείψεις φαρμάκων και τη Στρατηγική Αυτονομία της ΕΕ.

Για το πρόβλημα της συνεχούς ανεπάρκειας φαρμάκων εντός της ΕΕ, μίλησε ο Ευρωβουλευτής και Ψυχίατρος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το πλέον επίκαιρο θέμα της έλλειψης φαρμάκων και Στρατηγικής Αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αναπληρωτής συντονιστής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της νεοσύστατης Υποεπιτροπής για τη Δημόσια Υγεία, πρότεινε ουσιαστικές λύσεις – κλειδιά.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας των ελλείψεων φαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, την ίδια στιγμή όπου η εξάρτησή μας από μικρό αριθμό παρασκευαστών, ευρισκόμενων εκτός της Ένωσης γίνεται δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερη. Είναι λοιπόν, αδιαμφισβήτητα ζωτικής σημασίας, η αύξηση της Στρατηγικής Αυτονομίας της ΕΕ στον χώρο του φαρμάκου, και η απεξάρτηση της για πρώτες ύλες από τρίτες χώρες», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Ενίσχυση της έρευνας και της εσωτερικής παραγωγής

Ο κ. Κυμπουρόπουλος σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ελλείψεις και να εξασφαλιστεί η Στρατηγική Αυτονομίας της ΕΕ, «κλειδί αποτελεί η ενίσχυση της έρευνας και εσωτερικής παραγωγής. Ενώ ένα σύστημα παρακολούθησης, κοινής χρήσης περισσότερων συγκεντρωτικών δεδομένων και άμεσης ενημέρωσης των ελλείψεων ή της μειωμένης διαθεσιμότητας στα κράτη μέλη, μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του».

Έδωσε έμφαση στις προτεραιότητες και επερχόμενες σχετικές ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Πρότυπο πρέπει να αποτελεί η καινοτομία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τη δημιουργία ενός online μηχανισμού με τον οποίο δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, πολίτες κι επαγγελματίες στον τομέα της υγείας θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα, εύκολα και με διαφανή τρόπο για σκευάσματα που δεν είναι διαθέσιμα.

Έτσι θα επιταχυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες, και θα καταστούν τελικά βιώσιμα τα συστήματα υγείας, και πιο ανθεκτικά έναντι μελλοντικών κρίσεων», κατέληξε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top