Υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τα κουνούπια στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Αναγκαία κρίνεται η καταπολέμηση ενηλίκων κουνουπιών από εδάφους και αέρος με βιοκτόνα σκευάσματα.
Οι επικίνδυνες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, εξαιτίας των μολυσμένων υδάτων εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολλές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων που προκαλούνται από τα κουνούπια, όπως του Δυτικού Νείλου, Zika, Δάγκειος πυρετός.
Ψεκασμοί με βιοκτόνα
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με εγκύκλιό της ζητάει την κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Καρδίτσας, Μαγνησίας & Β. Σποράδων και Τρικάλων για το 2023.
Η Επιτροπή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προκαλούν τα κουνούπια στη δημόσια υγεία και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή που επλήγη από την κακοκαιρία Daniel, χορήγησε άδεια για εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι για την εφαρμογή ακμαιοκτονιών ULV από εδάφους και αέρος πρέπει να ισχύουν τα ακόλουθα:
Οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να υλοποιούνται ως συμπληρωματικό μέτρο, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο από τις Αρχές δημόσιας υγείας της Περιφέρειας και υπό την προϋπόθεση της εντατικοποίησης της εντομολογικής επιτήρησης στις πληγείσες περιοχές, ώστε να είναι εφικτή η εκτίμηση κινδύνου και η αξιολόγηση της ανάγκης λήψης έκτακτων μέτρων ελέγχου των κουνουπιών στην περιοχή.
Η διαχείριση εστιών και οι προνυμφοκτονίες πρέπει να παραμένουν ως το πρωταρχικό εργαλείο για τη διαχείριση των κουνουπιών και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκτελούνται συστηματικά, εγκαίρως και ορθά.
Είναι σημαντική η τεκμηρίωση της επαρκούς και αποτελεσματικής υλοποίησης της εφαρμογής των βιοκτόνων, ιδανικά σε πραγματικό χρόνο μέσω παρακολούθησης του στόλου οχημάτων που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και της καταγραφής του συνόλου των δράσεων, της συλλογής δεδομένων, αλλά και του ελέγχου του πληθυσμού κουνουπιών πριν και μετά τις εφαρμογές.
Είναι απαραίτητη η αυστηρή τήρηση όλων των όρων, των προϋποθέσεων, περιορισμών, των προβλεπόμενων προδιαγραφών και μέτρων ασφαλείας (για το περιβάλλον – χλωρίδα και πανίδα, τον τοπικό πληθυσμό/ κατοίκους και τους χειριστές των εφαρμογών), καθώς και οι σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε περιοχές όπου επιτρέπεται και μπορούν να εφαρμοσθούν -κατ’ εξαίρεση- τα συγκεκριμένα ακμαιοκτόνα βιοκτόνα.
Οι ULV εφαρμογές θα γίνονται με τη χρήση μόνο των εγκεκριμένων για το σκοπό αυτό βιοκτόνων σκευασμάτων υπό την ευθύνη, εποπτεία και καθοδήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων της Περιφέρειας, οι οποίες θα λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα για την ορθή εφαρμογή τους σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που καθορίζονται σε σχετική απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά το τέλος των προαναφερόμενων εφαρμογών οι εποπτεύουσες Υπηρεσίες της Περιφέρειας οφείλουν να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις για όλα τα στάδια εφαρμογής των μεθόδων καθώς και στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους.