Ειρήνη Αγαπηδάκη: 55.000 πολίτες έχουν σωθεί μέσα από το Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

εξετάσεις

Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Εστιάζει σε τέσσερις βασικές αιτίες θανάτου και περιλαμβάνει δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο.

Mία πόλη πολύ μεγαλύτερη από τη Λαμία, έχει σωθεί, χάρη στο πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν σώσει ένα σύνολο πάνω από 55.000 πολιτών.
Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που «τρέχει» είναι για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και όπως εκτιμάται 100.000 πολίτες θα επιβιώσουν χάρη στις προληπτικές εξετάσεις.

«Για κάθε ένα εκατομμύριο πολιτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά γλιτώνουμε 20.000 θανάτους, εγκεφαλικά και εμφράγματα. Έχουμε 5,2 εκατομμύρια δικαιούχους, άρα μιλάμε τουλάχιστον για 100.000», σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα 4 προγράμματα πρόληψης

«Έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Η χώρα μας έχει μία μακρά παράδοση στο νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, έχουμε ταυτίσει όλοι την υγεία με τα νοσοκομεία, όμως η υγεία κερδίζεται πριν από αυτό. Έχουμε λοιπόν για πρώτη φορά μία νέα υπηρεσία, που ήρθε για να μείνει στο ΕΣΥ. Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», αφορά την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά» δήλωσε η κ. Αγαπηδάκη στην ΕΡΤNEWS.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», εστιάζει σε τέσσερις βασικές αιτίες θανάτου, που οι πολίτες μπορούν να αντιμετωπίσουν εκμεταλλευόμενοι αυτές τις δωρεάν εξετάσεις είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.
Όσοι έχουν άυλη συνταγογράφηση λαμβάνουν το sms, όσοι δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μία επιστολή από την ΗΔΙΚΑ που θα τους λέει ότι «είναι δικαιούχοι». Επιπλέον, στέλνονται και υπενθυμιστικά sms.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ποιες είναι οι 4 φάσεις του δωρεάν προληπτικού ελέγχου

Η πρόληψη σώζει ζωές

«Ήδη έχουμε εντοπίσει έγκαιρα πάρα πολλούς ανθρώπους, για παράδειγμα στις γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού έχουμε 41.000 γυναίκες που έχουν εντοπιστεί έγκαιρα κι έχουν παραπεμφθεί περαιτέρω, είτε για βιοψία, είτε για άλλου τύπου διαχείριση.
Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχουμε ήδη 3.000 ανθρώπους που παραπέμφθηκαν για βιοψία και έχουν γίνει πάνω από 100 χειρουργεία σε ανθρώπους που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου», σημειώνει η κ. Αγαπηδάκη.

Το «ταξίδι» των Κινητών Ομάδων Υγείας

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, είναι μια νέα υπηρεσία που ξεκίνησε από Έβρο, πήγε στο στο Ίλιον, και θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι η παροχή φροντίδας κατ΄ οίκον σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
«Οι εξετάσεις γίνονται επί τόπου, τα αποτελέσματα επί τόπου. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει πάνω από 200 τέτοιες επισκέψεις κατ’ οίκον. Και μάλιστα στον Έβρο είχαμε την δυνατότητα να σώσουμε τρεις ζωές. Είχαμε τρεις συνανθρώπους μας σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, απειλητική για την υγεία τους, οι οποίοι δεν είχαν ιδιαίτερα συμπτώματα και με την βοήθεια της τηλεϊατρικής μπορέσαμε να κάνουμε εξειδικευμένες εξετάσεις, να διαγνωστούν από γιατρούς που ήταν στην Αθήνα και να μεταφερθούν αμέσως με τις ΚΟΜΥ στο νοσοκομείο», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη.

Το Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, δίνει έμφαση στην πρόληψη και όχι μόνο στη θεραπεία. «Προσπαθούμε να έχουμε καλύτερη υγεία και όχι απλά μια καλύτερη υπηρεσία στα νοσοκομεία. Η διαδικασία στην οποία προσπαθούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα είναι πιο ευρεία, έχει να κάνει με το να δώσουμε στους πολίτες περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής».

Για την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Για πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο παρέχει δωρεάν βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια στα παιδιά στα σχολεία. Παρέχεται δωρεάν δυνατότητα για άθληση στα παιδιά, δωρεάν δυνατότητα αξιολόγησης από τον γιατρό και συνεδριών με διατροφολόγο για όλη την οικογένεια.
«Το πρόγραμμα αφορά όλα τα παιδιά στη χώρα μας ηλικίας όπως λέμε 0 έως 17, δηλαδή από τη φάση που μια γυναίκα είναι στη διαδικασία κύησης, ποια πρέπει να είναι η διατροφή, πώς πρέπει να διαμορφωθούν αυτές οι συνήθειες του βρέφους, του νηπίου, του παιδιού σχολικής ηλικίας, του εφήβου».
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με τον υπουργείο Παιδείας στον τομέα της διάθεσης προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων. Μάλιστα όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη για την υλοποίηση του προγράμματος δόθηκαν συγχαρητήρια από την Κομισιόν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top