Κοινό μέτωπο ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ για να μην περάσει το σχέδιο νόμου που «διαλύει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας». Προαναγγέλλουν απεργιακές κινητοποίησες.
Την απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου υγείας για την ψυχική υγεία που έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση ζητά η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε «να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ», με ότι αυτό συνεπάγεται για ευάλωτες ομάδες και ανασφάλιστους.
Επιπλέον αντιδρά στην δημιουργία ΝΠΙΔ για την απεξάρτηση κάνοντας λόγο για «κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», τα Κέντρα Πρόληψης. Προγράμματα που υποχρεώνονται να αλλάξουν φιλοσοφία αφού η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικά κριτήρια, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους».
Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό
«Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο, αλλά η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ. Οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών. Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων εντός των οποίων λειτουργούν οι Ψυχιατρικοί τομείς δεν θα έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση, οργάνωση των εν λόγω Μονάδων.
«Συστήνεται ένας υδροκέφαλος τεράστιος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική)», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και θέτει το ερώτημα: «Πώς θα Διοικούνται οι Μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Απορούμε πως το σκέφθηκαν όλο αυτό και το εμφανίζουν ως εμβληματική μεταρρύθμιση».
Η σημερινή κατάσταση
Τα κενά σε προσωπικό που είναι συχνά και προκύπτουν στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων τώρα καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου. Όταν αποσυνδεθούν από το Νοσοκομείο διοικητικά και οργανικά από πού θα καλύπτονται, αναρωτιέται η ΠΟΕΔΗΝ.
«Τα ράντζα, η κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη Δημόσιων Μονάδων ζωτικής σημασίας στην λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών», σημειώνει.
- Το 60% των εισαγωγών στις Μονάδες οξέων περιστατικών είναι με Εισαγγελική παραγγελία όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρώπης είναι 5%
- Το 70% των ασθενών που εισάγονται στις μονάδες οξέων περιστατικών είναι επανεισαγωγές λόγω έλλειψης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών και αποασυλοποίησης.
- Οι μονάδες οξέων περιστατικών γεμίζουν κλίνες και αναπτύσσουν ράντζα με νεοχρόνιους ασθενείς επειδή δεν υπάρχουν δομές αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης.
ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου «που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» και να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας με πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, μονάδες νοσηλείες οξέων περιστατικών, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και αποασυλοποίησης.
Στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και ειδικότερα:
Συμμετέχουν σε κινητοποίηση στην Πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12 Ιουλίου και ώρα 8:00 πμ, με στάση εργασίας 08:00-12:00.
Εξαγγέλλουν 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση στις 11:00 στο Υπουργείο Υγείας.