Site icon Όλο Υγεία

ΕΙΝΑΠ: Επανεμφάνιση των ράντζων και μεγάλες αναμονές στα Νοσοκομεία

γιατροί

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησε για την ανάγκη νέου υγειονομικού χάρτη και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για να στελεχώσουν τα Νοσοκομεία.

Την ανάγκη επανασχεδίασης του υγειονομικού χάρτη της χώρας, ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες που έχει το σύστημα υγείας , επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, με αφορμή τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και στην Αττική.

«Έχουμε καταθέσει γραπτές προτάσεις για το θέμα της εφημέρευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Αττική όπου επανεμφανίζεται το φαινόμενο των ράντζων, ενώ υπάρχουν και μεγάλες αναμονές για την εξυπηρέτηση ακόμη και των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη παθολόγων και πρέπει το Υπουργείο Υγείας να δει πώς μπορεί να λύσει το πρόβλημα», τόνισε η κ. Παγώνη, μιλώντας στον Αθήνα 9,84. Ανέφερε ότι η κατάσταση στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, είναι σχετικά ελεγχόμενη.
«Πρέπει να ανασχεδιαστεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ανθρωπογεωγραφία ώστε να μπορούμε να αποτυπώσουμε τις ανάγκες υγείας της κάθε περιοχής.
«Αυτό θα μας βοηθήσει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πόσοι γιατροί υπάρχουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, ποιες ειδικότητες καλύπτουν και πού πρέπει να ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό», εξήγησε.

Μεγάλο πρόβλημα οι μετακινήσεις γιατρών

Παράλληλα, η κ. Παγώνη, επανέλαβε πως οι μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία των νησιών και της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

Μάλιστα, σχολιάζοντας το κύμα φυγής των γιατρών από την Ελλάδα για την Κύπρο αλλά και για χώρες του εξωτερικού, ανέφερε: «Το μισθολόγιο των γιατρών στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των γιατρών που εργάζονται σε άλλες χώρες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φεύγουν από τη χώρα μας , ενώ δεν υπάρχουν κίνητρα επανόδου».

Και συμπλήρωσε: «Σαφώς και το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας να εξετάσει με προσοχή πώς θα καλυφθούν τα νησιά, αλλά και γενικότερα οι επιβαρυμένες περιοχές της χώρας, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Χρειάζεται ένα πακέτο στοχευμένων μέτρων. Εμείς, έχουμε προτείνει συγκεκριμένα κίνητρα τα οποία θεωρούμε ότι κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση».

Όλο Υγεία

Exit mobile version