Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς στο νοσοκομείο «Αττικόν»- Η τελευταία Μαία προσλήφθηκε το 2016

Αττικόν Νοσοκομείο

Για «εφιαλτική καθημερινότητα» κάνει λόγο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικόν», εξαιτίας της υποστελέχωσης.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η κατάσταση για το νοσηλευτικό προσωπικό στο Αττικό εκφράζεται εύστοχα από το «κάθε φέτος και χειρότερα». Από την πανδημία και μετά βιώνουμε ραγδαία επιδείνωση των προβλημάτων μας». Τα παραπάνω αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν», περιγράφοντας μια «τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο», λόγω έλλειψης προσωπικού και «εφιαλτική καθημερινότητα». Το Σωματείο Εργαζομένων ζητάει την επίλυση των προβλημάτων και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Στοιχεία για το Αττικό νοσοκομείο

  • Μόνιμοι νοσηλευτές: από τις 816 προβλεπόμενες θέσεις είναι καλυμμένες οι 522
  •  Συμβασιούχοι νοσηλευτές: υπηρετούν 130 επικουρικοί και 23 με πρόγραμμα ΟΑΕΔ

«Περιττό να αναφέρουμε ότι οι προβλεπόμενες θέσεις αφορούν τους παλιούς απαρχαιωμένους οργανισμούς του Δημοσίου. Οι ανάγκες από τότε είναι πολλαπλάσιες αφού έχουν ανοίξει νέα τμήματα. Ακόμα όμως και με αυτά τα στοιχεία υπάρχει έλλειμμα 150 νοσηλευτών», σημειώνει το Σωματείο.

Η «τραγική» καθημερινότητα, σύμφωνα με το Σωματείο

Αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, δουλειά με εξοντωτικούς ρυθμούς που οδηγεί σε παραιτήσεις δεκάδες νοσηλευτές, ακόμα και μόνιμους.

Αλλεπάλληλες μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού από τμήμα σε τμήμα. Ένας νοσηλευτής μπορεί να δουλεύει σε 2 και 3 τμήματα μέσα σε μία εβδομάδα.

Άνοιγμα νέων τμημάτων χωρίς την απαραίτητη πρόβλεψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Εγκαίνια σε άδεια από εργαζόμενους κτίρια που για να γεμίσουν έστω και για μία βάρδια αδειάζουν άλλα τμήματα. Οι κυβερνώντες και οι διοικούντες για να μπαλώσουν μία τρύπα, ανοίγουν δύο.

Σε αρκετές κλινικές δεν βγαίνουν τα προγράμματα ενώ η 24ωρη εργασία έχει γίνει καθεστώς (βάρδια πρωί- νύχτα- απόγευμα μέσα σε δύο 24ωρα)

Χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες

Άδειες του καλοκαιριού στον αέρα (είτε ή το πολύ δύο εβδομάδες είτε με προκαθορισμένες ημερομηνίες λες και δεν έχουμε οικογένεια)

Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς αφού τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν

Ιδιαίτερο πρόβλημα με τις Μαίες του νοσοκομείου μας που υπηρετούν 26 μόνιμες σε σύνολο 35 οργανικών θέσεων και καλύπτουν τη Γυναικολογική- Μαιευτική κλινική, το μαιευτήριο, τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, τη ΜΕΘ Παίδων, τα εξωτερικά ιατρεία και τα Γυναικολογικά Επείγοντα. Η τελευταία Μαία προσλήφθηκε το 2016.

«Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή πως στον 21ο αιώνα μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Να μην υπάρχουν 20.000 κενά σε οργανικές θέσεις νοσηλευτών, να δουλεύουμε 5ήμερο- 6 ωρο, να υπάρχει σωστή αναλογία νοσηλευτών ανά ασθενή, να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας. Ο κλάδος μας συνεχίζει, με ευθύνη των πολιτικών όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να χαρακτηρίζεται από ελλείψεις και υποστελέχωση, μισθολογικές αδικίες και άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ, ελαστικές σχέσεις εργασίας, πολυδιάσπαση και άλυτα προβλήματα που αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του που είναι γυναίκες και ειδικά μωρομάνες (άδειες μητρότητας, επιδόματα, παιδικοί σταθμοί κλπ). Για την κατάσταση στο Αττικό φταίνε και άλλοι και έχουν ονοματεπώνυμο», αναφέρει το Σωματείο.

Η Γενική Συνέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού αποφάσισε τα εξής:

  • Κοινοποίηση των προβλημάτων σε Υπουργείο Υγείας, ΜΜΕ, ελληνικό κοινοβούλιο.
  • Αν δεν παρθούν μέτρα προειδοποιούμε ότι θα προβούμε σε συνεχόμενες κυλιόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις καθώς και σε επ’ αόριστο αναστολή της λειτουργίας των τμημάτων που λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας για τους ασθενείς
  • Παρέμβαση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και δέσμευση για έγκριση των θέσεων που δεν καλύπτονται, καθώς και μέτρα για να χορηγηθεί στο προσωπικό η άδεια καλοκαιριού
  • Συνάντηση με το Υπουργείο Υγείας με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου.
Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top