Ενισχυμένα αντιγριπικά εμβόλια νέας γενιάς που θα απευθύνονται σε όσους είναι άνω των 65 ετών πρόκειται να κυκλοφορήσουν τη φετινή περίοδο. Πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη, καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια είχαν χαμηλή αποτελεσματικότητα στους ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν 6 τετραδύναμα αντιγριπικά εμβόλια. Τα 4 είναι τα κλασσικά και τα 2 είναι εμβόλια νέας γενιάς, ανοσοενισχυμένα. Τα τελευταία διατίθενται για πρώτη φορά και θα χορηγούνται σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου. Και τα 6 εμβόλια έχουν το ίδιο προφίλ, αλλά διαφέρουν τεχνολογικά.
Ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέας γενιάς αντιγριπικά εμβόλια
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μανώλη Κατσαράκη, Γενικό Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), οι ποσότητες που θα προμηθευτεί η χώρας μας από τα νέα εμβόλια είναι συγκεκριμένες και θα διατεθούν μόνο στους άνω των 65 ετών με συννοσηρότητες.
Τα εμβόλια αυτά πιθανόν όπως συστήνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή.
Για τα υπόλοιπα 4 αντιγριπικά εμβόλια σύμφωνα με τον κ. Κατσαράκη, θα ισχύσει ότι και πέρυσι, δηλαδή, θα διατίθεντο χωρίς ιατρική συνταγή. Το εμβόλιο αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία για τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες που συστήνεται εμβολιασμός.
Οι επαγγελματίες υγείας αναμένουν οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, τις ομάδες που πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν, αλλά και συστάσεις για το νέο εμβόλιο που προορίζεται για τους άνω των 65 ετών που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυξημένες ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων
Περισσότερα από πέρυσι αντιγριπικά εμβόλια θα προμηθευτεί φέτος η Ελλάδα, θέτοντας υψηλούς στόχους εμβολιασμού. Ειδικότερα οι ποσότητες που θα εισαχθούν στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. δόσεις, 500.000 δόσεις περισσότερες. Οι προσδοκίες για φέτος είναι υψηλές, ενώ πέρυσι ο αντιγριπικός εμβολιασμός κινήθηκε χαμηλά. Επιστράφηκαν περίπου 800.000 δόσεις εμβολίων.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό,
Ο κ. Κατσαράκης τονίζει ότι ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης, με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου, είναι το καλύτερο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Ειδικά φέτος που αναμένεται ταυτόχρονη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών SARS-CoV-2, γρίπης, RSV.
Συστάσεις εμβολιασμού
Σύμφωνα με τις οδηγίες αντιγριπικού εμβολιασμού τον περασμένο χρόνο ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.