Covid-19: Ποια μέτρα προστασίας συστήνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας στις γιορτές

Υιοθέτηση των μέτρων ατομικής προστασίας, διαγνωστικό έλεγχο για covid-19 και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων προτείνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η σημαντική αύξηση κρουσμάτων covid-19 αποτυπώνεται στις νοσηλείες που αγγίζουν τις 1500 και οι οποίες είναι υψηλότερες από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Τα αυξημένα κρούσματα των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), προκαλούν ανησυχία με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων είναι το κορυφαίο μέτρο προφύλαξης.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά. Προφυλαχθείτε τονίζουν οι επιστήμονες, θυμηθείτε τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Τα νοσοκομεία αρχίζουν να δέχονται πίεση. Στα Επείγοντα Τμήματα δημιουργείται το αδιαχώρητο. Από τη μια η μεγάλη προσέλευση ασθενών και από την άλλη η έλλειψη προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα πολύωρες αναμονές, ταλαιπωρία και διασπορά των ιών.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε σταδιακά σε μονοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων. Θα περιθάλπουν στην πλειονότητα πνευμονολογικά και παθολογικά περιστατικά σε όλες τις κλινικές. Θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Θα αυξηθούν οι δείκτες των θανατηφόρων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (που είναι ήδη πολύ υψηλά)», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.

Προτείνει τη χρήση μάσκας από  όλους, ανεξάρτητα της υποχρεωτικότητας ή μη, αναφέροντας μάλιστα ότι θα «πρέπει ο κόσμος να πάψει να βλέπει τη μάσκα σαν φίμωτρο, κουρασμένοι από την μακροχρόνια χρήση»

Τι προτείνει η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το νέο έτος η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής επίπτωσης της εποχικής γρίπης, της λοίμωξης covid-19, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και των λοιπών αναπνευστικών ιών στην κοινότητα.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων συμβατά με ενεργό λοίμωξη όπως για παράδειγμα:

  • πυρετός
  • βήχας
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • θωρακικός πόνος,

η άμεση επικοινωνία του πάσχοντα με επαγγελματία υγείας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου θα αποτελέσουν σημαντικά μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα, η υιοθέτηση των μέτρων ατομικής αναπνευστικής υγιεινής, καθώς και ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων θα επιφέρει αξιόλογη μείωση της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων στην κοινότητα.

Ισχυρή σύσταση για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με ενεργή λοίμωξη του αναπνευστικού, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς αποφυγή πιθανού παροξυσμού ή επιδείνωσης της νόσου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top