Site icon Όλο Υγεία

Clawback: ΣΦΕΕ και PIF προειδοποιούν με απόσυρση φαρμάκων από την ελληνική αγορά

φαρμακο

Δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες να εισάγουν στην Ελλάδα τα φάρμακά τους. Το Clawback φτάνει στο εξωφρενικό 83% αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Για αποσύρσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών- ΣΦΕΕ και PIF. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα αντιμετωπίσουν προβλήματα πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έλαβαν τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς να φτάνουν στο εξωφρενικό 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92%».

«Δεν συμφέρει τις φαρμακευτικές εταιρίες να εισάγουν στην Ελλάδα τα φάρμακά τους», αναφέρει ο ΣΦΕΕ, αφού 8 στα 10 νοσοκομειακά φάρμακα καλύπτονται από τις ίδιες. «Πρόκειται για θεραπείες που στηρίζουν τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και ως εκ τούτου κρίσιμες και αναγκαίες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το PhARMA Innovation Forum, εκπροσωπεί τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν καινοτόμα φάρμακα.

ΣΦΕΕ: Ένα στα δύο καινοτόμα φάρμακα δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά 

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μητρικές εταιρείες να αποφασίσουν ότι η είσοδος των καινοτόμων νοσοκομειακών φαρμάκων δεν είναι πλέον βιώσιμη, δεδομένου ότι το κόστος τους καλύπτεται πλέον από τις ίδιες τις φαρμακευτικές εταιρείες, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Αν και είχαν προβλέψει ότι το clawback θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, τα σημειώματα για το νοσοκομειακό Clawback του πρώτου εξαμήνου του 2023 ήταν απογοητευτικά.
Ο ΣΦΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του σχετικά με την προϋπολογισθείσα δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία, καθώς και την αγωνία του για τη συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών σε όλα τα απαραίτητα για την υγεία τους νοσοκομειακά φάρμακα. Με επιστολή του στον πρωθυπουργό απευθύνει έκκληση για άμεση αναθεώρηση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία.

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας

Το ύψος του clawback για τα φάρμακα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο. Το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του clawback στο νοσοκομειακό φάρμακο, αλλά και μέτρα για τη συγκράτηση της δαπάνης.
Είναι ξεκάθαρο πως ένας «λανθασμένος» κλειστός προϋπολογισμός, ακόμη και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως τα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εταιρείες που προμηθεύουν φάρμακα και τους ασθενείς που τα χρειάζονται, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται οι εκπρόσωποι του PIF συναντήθηκαν χθες εκτάκτως με τον υπουργό Υγείας σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα με τους εκπροσώπους των εταιριών να επαναλαμβάνουν ότι χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού. Το ζήτημα θα συζητηθεί με το υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα άμεσα, καθώς ο κίνδυνος της μη πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακό τους είναι πλέον υπαρκτός.
Οι φαρμακευτικές ζητούν έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και οικοδόμηση κοινών λύσεων. Επιμένουν στην υπογραφή ενός πολυετούς μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο θα συμβάλει στην προβλεψιμότητα και τη διαφάνεια.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version