Χειρόγραφες συνταγές θα δίνουν από σήμερα οι ιδιώτες γιατροί-Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

ιατρικές υπηρεσίες

Οι ιδιώτες γιατροί προχωρούν από σήμερα σε αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Δεν αποσύρεται αλλά δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη δηλώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Μόνο χειρόγραφες συνταγές για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις θα δίνουν από σήμερα οι ιδιώτες γιατροί. Με απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απέχουν από σήμερα 26/07 έως και τη Δευτέρα (29/07) από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με αίτημα την απόσυρση της διάταξης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και η οποία προβλέπει αυστηρές κυρώσεις προς τους ιδιώτες γιατρούς που θα αρνηθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε περιοχές που οι Μονάδες Υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Ηλεκτρονική συνταγή θα δίνεται μόνο σε επείγοντα περιστατικά και άτομα με αναπηρία. Οι υπόλοιποι ασθενείς θα λαμβάνουν χειρόγραφες συνταγές, όπου κατά την εκτέλεσή τους θα πληρώνουν από την τσέπη τους το συνολικό ποσό και στη συνέχεια θα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα δικαιολογητικά για την επιστροφή των χρημάτων.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ αναφέρουν ότι πραγματοποιούν την κινητοποίηση αυτή, ως μια «προσομοίωση» της κατάστασης που θα προκληθεί στο σύστημα Υγείας, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μέτρο της αποχής από τη συνταγογράφηση είναι σκληρό, αλλά όχι σκληρότερο από μία απεργία: «Είναι μία καλή ευκαιρία να αντιληφθούν άπαντες τι θα γίνει εάν υλοποιηθεί η διάταξη του νομοσχεδίου» είπε ενώ ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρνάβας συμπλήρωσε ότι: «Οι ιδιώτες γιατροί ασχολούνται με περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης και δεν έχουν την εμπειρία να αναλάβουν ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών που μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Ποιος θα πάρει την αστική ευθύνη εάν πεθάνει ένας ασθενής;».

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας, Πειραιά και Πάτρας συντάσσονται με τον ΠΙΣ και ζητούν άμεση απόσυρση του άρθρου 65 του Νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

«Ζητούμε την κατανόηση των πολιτών για την ταλαιπωρία αλλά αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποδοτικό σύστημα υγείας. Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική, με ουσιαστικά κίνητρα οικονομικά και επαγγελματικά, για την κάλυψη των άγονων περιοχών με συναίνεση από τον ιατρικό κόσμο, προκειμένου να δομηθεί ένα ελκυστικό Σύστημα Υγείας, ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Την Δευτέρα, ημέρα ψήφισης του σχέδιο νόμου, τα προεδρεία των ιατρικών συλλόγων της χώρας έχουν έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η διάταξη δεν αποσύρεται αλλά δεν θα εφαρμοστεί

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την κάλυψη των περιοχών που έχουν πρόβλημα με ιδιώτες γιατρούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
«Από τις 8 περιοχές που είχαμε προβλήματα με τους ιδιώτες γιατρούς, τουλάχιστον στις 7 το πρόβλημα λύνεται, καθώς απαντούν στην έκκλησή μας να βάλουν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βοηθώντας τα δημόσια νοσοκομεία. Μιλάμε, μεταξύ άλλων, για την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Σπάρτη, με το μείζον πρόβλημα να αντιμετωπίζεται μέχρι στιγμής στην Κω», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Αυτό το γεγονός αξιολογήθηκε θετικά από την πλευρά του Υπουργού Υγείας, και ως εκ τούτου η διάταξη που προβλέπει ποινές σε όσους γιατρούς αρνηθούν να στηρίξουν το ΕΣΥ δεν θα εφαρμοστεί.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top