Ένα έως τρία ευρώ η επιπλέον συμμετοχή των ασφαλισμένων για γενόσημα φάρμακα και κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις.
Το αίτημα των διαγνωστικών κέντρων για επιπλέον συμμετοχή των ασθενών σε εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις μελετά το υπουργείο Υγείας.
Το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον Υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και συζητήθηκε και χθες σε τηλεδιάσκεψη που είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με τον υπουργό.
Η επιβάρυνση θα αφορά την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3 ευρώ ανά παραπεμπτικό) που θα πληρώνει ο ασφαλισμένος.
Τα ποσά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ), αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό, προς ενίσχυση της ρευστότητας των διαγνωστικών.
Το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ με συνεχείς παρεμβάσεις του ζητούσε επιπλέον χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων και την λήψη μέτρων για την επίλυση του θέματος του claw back, το οποίο έχει φτάσει σε «δυσθεώρητα» επίπεδα, απειλώντας την βιωσιμότητα των μικρών διαγνωστικών κέντρων.
Κατά τη συνάντηση του υπουργού με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, συζητήθηκε επίσης η ενίσχυση του προϋπολογισμού του 2023 κατά 30.000.000,00 ευρώ για ελάφρυνση του clawback και η εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων με κόφτες ώστε να υπάρξει συγκράτηση δαπανών.
Επιβάρυνση των ασφαλισμένων και στα γενόσημα φάρμακα
Η συμμετοχή των πολιτών στα γενόσημα φάρμακα, ανεξαρτήτως της τιμή τους δεν θα υπερβαίνει τα 3 ευρώ, προβλέπει Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και ειδικότερα για γενόσημα φάρμακα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των τριών (3) ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα».
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο εφαρμόστηκε από τα μεσάνυχτα της 20η Φεβρουαρίου, στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης η Υπουργική Απόφαση σχετικά με το πλαφόν των 3 ευρώ στην επιβάρυνση της συμμετοχής στα γενόσημα φάρμακα.
Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής των γενοσήμων αναφέροντας ότι από 1 ευρώ που πλήρωνε ο ασφαλισμένος τώρα πληρώνει 50,18.
«Κάθε εφαρμογή πολιτικής πρέπει να εξυπηρετεί διάφορους στόχους. Από τη μία, στην προκειμένη περίπτωση τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, πράγμα που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εάν θέλουμε να μπορούμε να διευκολύνουμε την είσοδο νέων καινοτόμων φαρμάκων στην τελική λίστα και αν είναι να σώσουμε περισσότερες ανθρώπινες ζωές και από την άλλη, να αποφύγουμε την υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών στην περίπτωση που για τους δικούς τους λόγους δεν θέλουν να αλλάξουν το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιούν», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει:
«Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, τι λέει; Λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση.
Για να αποφύγουμε, λοιπόν, αυτήν την στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση “κόφτη” στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα.
Στόχος μας είναι με την πολιτική διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων να εξοικονομήσουμε από την δαπάνη χώρο για την εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών που θα τις έχει απόλυτη ανάγκη ο κόσμος. Όταν ο ασθενής χρειαστεί ένα καινοτόμο φάρμακο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να του το δώσουμε».