Αρνητική η εικόνα για το ΕΣΥ από γιατρούς και πολίτες -Τι δείχνει έρευνα του ΙΣΘ

Γιατροί

Οι συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ και οι υπηρεσίες Υγείας συγκεντρώνουν τη δυσαρέσκεια γιατρών και πολιτών. Το 59% των νέων γιατρών σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό.

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας για την εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ. Εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και πολίτες δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι, οι πρώτοι για τις συνθήκες εργασίας και οι δεύτεροι για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Μάλιστα περίπου το 50% των ερωτηθέντων δεν βλέπει βελτίωση. Επίσης, σε ποσοστό 72% απάντησε ότι το κόστος των υπηρεσιών υγείας έχει αυξηθεί.
Όσο για τους νέους γιατρούς η απάντηση πρέπει να προβληματίσει, καθώς σε ποσοστό 59% δήλωσαν την πρόθεσή τους να φύγουν από την Ελλάδα.

Τα ευρήματα για την εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), το 56,7% των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι δυσαρεστημένοι από τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας και μόλις το 26,7% δηλώνει ικανοποίηση. Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, 48,7% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ενώ μόλις το 26,3% απάντησε θετικά.

Αναφορικά με την ιατρική περίθαλψη, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία (66,1%), τα νοσοκομεία (35,7%), τους συμβεβλημένους ιατρούς ΕΟΠΠΥ (20,2%), τα κέντρα υγείας (8,2%) και τις ιδιωτικές κλινικές (6,4%).

Επίσης, το 72,1% απάντησε θετικά στο ερώτημα «αν αυξήθηκε το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο με τρία χρόνια». Αρνητική είναι η αποτίμηση των πολιτών και ως προς τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, καθώς το 50% των ερωτηθέντων βλέπει αρνητικά τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, θετικά την αντιμετωπίζει το 30,8%, ενώ ουδέτερη είναι η στάση του 6,7%.
Αρνητική εικόνα για το ΕΣΥ φαίνεται ότι έχουν και οι γιατροί (66,1%) που εργάζονται σε αυτό.
Επίσης, το 70% των ειδικευόμενων και νέων γιατρών δηλώνουν πως η λειτουργία των νοσοκομείων βρίσκεται σε οριακό σημείο, πάνω από τους μισούς δήλωσαν απογοητευμένοι από την εκπαίδευση και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα, ενώ 6 στους 10 ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στις διάφορες ειδικότητες με βάση τον χρόνο.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, ανέφερε ότι 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Συμπλήρωσε πως η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι οριακή, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία.
«Γίνονται προσπάθειες για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία από ιδιώτες. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να πληρωθούν όλες οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος έχουμε μεγάλη αδυναμία, γιατί οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να πληρώσουν αυτές τις θέσεις. Το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσει η πολιτεία είναι η αύξηση των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών. Για την αύξηση αυτή υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες προβλέπουν την επάνοδο των μισθών στα προ κρίσης επίπεδα. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Από εκεί και πέρα πρέπει να δοθούν οπωσδήποτε κίνητρα και στους νέους γιατρούς. Οι μισοί νέοι γιατροί σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό» ανέφερε.

Όλο Υγεία

Scroll to Top