Site icon Όλο Υγεία

Αποζημιώνονται καινοτόμες πανάκριβες θεραπείες όχι όμως και οι βιοδείκτες

καρκίνος

Το παράδοξο είναι ότι το σύστημα δεν αποζημιώνει  τους βιοδείκτες για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης της θεραπείας και την εξοικονόμηση πόρων.

Αλματώδεις προόδους σε όλα της τα πεδία έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια η Αιματολογία. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην μοριακή κατανόηση των αιματολογικών νεοπλασμάτων, έδωσαν τη δυνατότητα θεραπειών στόχευσης, τον καθορισμό προγνωστικών δεικτών και των δεικτών παρακολούθησης της ελάχιστης υπολειμματικής νόσου.

«H “Αιματολογία της Ακριβείας” είναι πλέον η έννοια που επιδιώκεται για κάθε ασθενή. Η πρόοδος στην Αιματολογία είναι αλματώδης με την ενσωμάτωση της καινοτομίας να έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση πολυάριθμων και πολύπλοκων μοριακών αλλαγών ακόμη και στην ίδια νοσολογική οντότητα (γνωστών και ως “βιοδείκτες”)»,  επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Ελισάβετ Γρουζή κατά την ομιλία της στο 35ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη 7 έως 9 Νοεμβρίου.

Βιοδείκτες στην Ογκολογία:-Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την έγκριση και αποζημίωση τους 

Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι, καθίσταται πλέον απαραίτητος ο έλεγχος των «βιοδεικτών» αυτών που επιτρέπουν την ακριβή διάγνωση, την επιλογή κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Το παράδοξο της Ελλάδας

«Στη χώρα μας, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε στους ασθενείς μας τις καινοτόμες στοχεύουσες θεραπείες με καλά αποτελέσματα οι οποίες καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, οι «βιοδείκτες» δεν αποζημιώνονται. Η τελευταία επικαιροποίηση του καταλόγου των αποζημιούμενων βιοδεικτών για τα αιματολογικά νεοπλάσματα έγινε το 2014», ανέφεραν οι συμμετέχοντες στο 35ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.

Για παράδειγμα επισημάνθηκε ότι σε έναν ασθενή με αιματολογικό νόσημα είναι αναγκαία η αναζήτηση πολλαπλών μεταλλάξεων με σκοπό την αντιμετώπισή του σύμφωνα με τις αρχές της Ιατρικής Ακριβείας.

«Με την μέθοδο NGS, υπάρχει η δυνατότητα της παράλληλης διερεύνησης πολλών γονιδίων και της ταυτόχρονης ανίχνευσης μεταλλάξεων σε αυτά. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει έγκριση για την αποζημίωση του ελέγχου αυτού, που είναι απαραίτητος για την εφαρμογή θεραπείας στόχευσης υψηλού κόστους η οποία αποζημιώνεται. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό, που εκτός από το όφελος για τον ίδιο τον ασθενή, αναμένεται να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισαν οι επιστήμονες.

Τα υπερ του ΕΣΥ, αλλά και τα προβλήματά του

Στο συνέδριο επισημάνθηκε ότι η διεθνής επιστημονική παρουσία των Ελλήνων Αιματολόγων είναι σημαντική, όπως και η συμμετοχή των Αιματολογικών Τμημάτων σε διεθνείς κλινικές μελέτες και άλλες ερευνητικές δραστηριότητες. Το έργο των Ελλήνων Αιματολόγων είναι εφάμιλλο με αυτό των ανεπτυγμένων χωρών.

«Είναι γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους ασθενείς μας όλες τις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα όπως η έλλειψη κλινών, η υποστελέχωση όχι μόνον σε ιατρικό προσωπικό, αλλά νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλων κατηγοριών επαγγελματιών υγείας, που δυσχεραίνουν την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών νοσηλείας. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η συνεχής υποστήριξη του έργου των Αιματολόγων από την Πολιτεία παράλληλα με τις επιστημονικές εξελίξεις», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version