Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές για το φορολογικό νομοσχέδιο

φορολογικό νομοσχέδιο

Στο χορό των κινητοποιήσεων για το φορολογικό νομοσχέδιο, μαζί με τους άλλους κλάδους των επιστημόνων και ελευθεροεπαγγελματιών μπαίνουν και οι φυσικοθεραπευτές.

Την έντονη αντίδραση των φυσικοθεραπευτών προκαλεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου μαζί με τους άλλους κλάδους των επιστημόνων και ελευθεροεπαγγελματιών. Τονίζει ότι κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ελευθεροεπαγγελματίας φυσικοθεραπευτής “φορολογείται” με 9.308 ευρώ κάθε έτος, ξεχωριστά από το φόρο εισοδήματος.

Τα οριζόντια φορολογικά μέτρα είναι άδικα, αναφέρει και ζητάει διόρθωση των στρεβλώσεων και μέριμνα εξαιρέσεων.

Επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία

Σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το αναγγελθέν νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο ΠΣΦ δηλώνει κάθετα ότι ανέκαθεν υπήρξε υπέρ της ισότιμης φορολόγησης όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα υπέρ της κατανομής των φορολογικών βαρών απαραιτήτως στα υψηλά εισοδήματα, όντας παράλληλα ενάντια στις πρακτικές της φοροδιαφυγής.
Αυτό που τονίζει στην επιστολή του είναι ότι «η λέξη ισοτιμία, προϋποθέτει ισότιμη προσπάθεια και από τα δύο μέρη, κάτι που το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά αρνείται να πράξει.
Στη λογική αυτή, δεν είναι δυνατόν το Κράτος να ευαγγελίζεται ισότιμη φορολόγηση, με τις τιμές αποζημίωσης ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων προς τους παρόχους να είναι παγωμένες!
Δηλαδή – με απλά λόγια – πως είναι δυνατόν να απαιτείται από οποιοδήποτε επιτηδευματία φυσικοθεραπευτή, αύξηση κάθε χρόνο των δηλωθέντων εισοδημάτων, όταν οι τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) έχουν να αναπροσαρμοστούν πολλά χρόνια».

Σημειώνει ότι η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.
Παράλληλα, αναφέρει είναι αδιανόητο σε αυτές τις τιμές να συνεχίσουν να επιβάλλονται «τα ληστρικά μέτρα» των rebate και clawback.
Πέραν όμως των θεμάτων των στρεβλώσεων που ο ΠΣΦ καλεί την Κυβέρνηση να διορθώσει στο πλαίσιο της ισοτιμίας, οι φυσικοθεραπευτές στην επιστολή τους θέτουν και μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο.
Θεωρούν πως με το πέρασμα των χρόνων, το ποσό της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής, που προσδιορίζεται στα 10.920 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας, μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρεις τριετίες, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται, μετά από 12 άσκησης ενός επαγγέλματος, στα 14.196 ευρώ. Το παραπάνω ποσό αυξάνεται περαιτέρω και ανάλογα με τους εργαζόμενους και το τζίρο του επαγγελματία.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Για τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατανομή των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας.
Είναι αδιανόητο όμως, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά να ζητούν ισοτιμία στην φορολόγηση και να μην τηρούν αυτή την ισοτιμία από την πλευρά τους.
Χρόνια ολόκληρα παλεύουμε για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων των rebate & clawback, ειδικά τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά και την αύξηση των αποζημιώσεων των ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, αλλά διαχρονικά οι Κυβερνήσεις «κωφεύουν».
Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.
Θέλουμε αποδείξεις στην πράξη για την ισοτιμία που ευαγγελίζεται η παρούσα Κυβέρνηση, που θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα. Με την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία – τον σημαντικότερα παράγοντα για την ευημερία των πολιτών της – στις πραγματικές του ανάγκες»

Οι φυσικοθεραπευτές δηλώνουν ότι στον αγώνα τους για την ισοτιμία αλλά και για την κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, θα συμπορευτούν με όλους τους υπόλοιπους επαγγελματίες που βιώνουν αντίστοιχες στρεβλώσεις και αδικίες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top