Site icon Όλο Υγεία

Aλλαγές στο ΕΣΥ: 120.000 ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους στο σπίτι τους

ΕΟΦ

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού επιδιώκει να βάλει το ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με παρεμβάσεις που αγγίζουν τον ασθενή και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτησή του.

Ενιαία πανελλαδική λίστα χειρουργείων, ώστε να μειωθούν οι αναμονές, αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι του ασθενή και  δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης και Διακίνησης Φαρμάκων, είναι ο κορμός του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Και οι τρεις ρυθμίσεις στοχεύουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενή, κάτι που ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Υγείας.

Αποστολή φαρμάκων σε χρονίους πάσχοντες στο σπίτι

Από 1/1/24 το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε περίπου 120.000 άνθρωποι να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία, την οποία υφίστανται και στην υγεία τους, αλλά και στην αξιοπρέπειά τους, ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα για θεραπεία σοβαρών ασθενειών να τα λαμβάνουν κατ’ οίκον, από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς ή διανομής φαρμάκων-φαρμακαποθηκών,έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συγκεκριμένοι ασθενείς (σημ. σχετική ρύθμιση είχε προβλεφθεί για τους ασθενείς covid-19). Η προτεινόμενη διάταξη εισάγεται για πρώτη φορά και κρίνεται αναγκαία για την ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, επιφέροντας οφέλη για τις συγκεκριμένες αυτές κοινωνικές ομάδες, ενώ το κόστος της εφαρμογής της εκτιμάται από 3 έως 6 εκατομ. ευρώ (με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ).

Όπως εξήγησε ο υπουργός πρόκειται για το πρόγραμμα «Οίκοθεν» που υλοποιείται στο νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». «Είμαι σε διαρκή επαφή με τη διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», το «Μεταξά», το οποίο επίσης είναι ένα θηριώδες ογκολογικό νοσοκομείο, και το «Θεαγένειο» Θεσσαλονίκης να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό σε όλους τους ασθενείς όπου μπορούμε.

Θα προχωρήσουμε στην αποστολή φαρμάκων, των ακριβών φαρμάκων, αυτά που παίρνει ο κόσμος από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και είναι πανάκριβα, να τα αποστέλλουμε στο σπίτι, έτσι ώστε να μη στήνεται ο κόσμος στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Πανελλαδική λίστα χειρουργείων

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της διαφάνειας της λειτουργίας του, της προστασίας της ισότητας και των δικαιωμάτων των ασθενών, του εκσυγχρονισμού της κατάρτισης και τήρησης της λίστας χειρουργείων των νοσοκομείων, ως και της ανάγκης για προγραμματισμό και οργάνωση των χειρουργείων, δημιουργείται σύστημα αρχειοθέτησης (μέσω διαδικτύου) ενιαίας πανελλαδικά λίστας χειρουργείων με στόχο την εκκαθάριση και κεντρική διαχείριση των υφιστάμενων διακριτών λιστών χειρουργείων των νοσοκομείων και την προτυποποίηση των διαδικασιών.

Η τροποποιούμενη διάταξη σκοπεύει, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, να καταγράφονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται, σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας, τα ιατρικά περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής τους, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων με βάση την πραγματική εικόνα των αναγκών των ασθενών.

Τέλος, στην Ενιαία Λίστα καταγράφονται τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες, ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων.

Παρακολούθηση διακίνησης φαρμάκων

«Από τη μέρα που ανέλαβα το Υπουργείο, πήρα τρεις φορές αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών γιατί πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Και τώρα το επόμενο είναι η διαφάνεια, η γνώση, η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Τι εννοώ; Να κάνουμε ένα σύστημα όπου όλοι οι παράγοντες του φαρμάκου, δηλαδή ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακαποθήκες, η φαρμακοβιομηχανία, τα φαρμακεία όλοι θα είναι online συνδεδεμένοι, έτσι ώστε να ξέρει από τον Υπουργό μέχρι τον πολίτη ποια φάρμακα υπάρχουν, ποια όχι, ποια έχουν ισοδύναμο, ποια όχι, ποιες ουσίες υπάρχουν, ποιες όχι, δραστικές και ποιες είναι οι επιλογές του πολίτη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η διασφάλιση της διαφάνειας καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, ο έγκαιρος εντοπισμός και η πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα
Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε να καλύπτονται αυτές εγκαίρως.

Επιπροσθέτως, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία φορείς, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταχωρίζουν τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στην διακίνηση και την πώληση των φαρμάκων στο νέο αυτό σύστημα, ενώ τέλος η πλατφόρμα αυτή θα διασυνδέεται και διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και μητρώα του δημοσίου τομέα για την πληρέστερη συλλογή πληροφοριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί ο έλεγχος, η ενημέρωση και παρακολούθηση της διακίνησης των φαρμάκων στην χώρα, με σκοπό την κάλυψη των ελλείψεων αυτών και εν τέλει των αναγκών των
ασθενών.

Όλο Υγεία

Exit mobile version