Site icon Όλο Υγεία

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι δύσκολες αποφάσεις για τις καινοτόμες θεραπείες-Διακομματική για το φάρμακο ζητά ο ΣΦΕΕ

ΣΦΕΕ

Την πολύπλοκη άσκηση των ακριβών καινοτόμων θεραπειών προσπαθεί να λύσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μικρός αριθμός νέων φαρμάκων έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Η πρόοδος είναι πλέον ταχύτατη, ανακαλύψεις και εξελίξεις που σημειώνονταν μέσα σε μία δεκαετία πλέον ολοκληρώνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η πρόσβαση των ασθενών σε ολοένα και περισσότερα καινοτόμα φάρμακα είναι συνεχώς μεγαλύτερη για θεραπείες που παλαιότερα φάνταζαν «μαγικές».

Ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή και προηγμένη είναι να βρίσκει τον τρόπο να εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές θεραπείες για τους ασθενείς της.

Ωστόσο η καινοτομία κοστίζει ακριβά. Οι ανάγκες μπορεί να φαίνονται απεριόριστες, αλλά οι πόροι δεν είναι. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση έρχεται να λύσει το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις, όπως είπε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στο 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Οι προκλήσεις στο σύστημα Υγείας είναι πλέον πολλές και η άσκηση είναι πολύπλοκη

«Χρειάζεται μία έξυπνη πολιτική από την κυβέρνηση» και «συνεργασία με τη βιομηχανία, τον ιατρικό κόσμο και τους ασθενείς. Είναι μια συλλογική δράση που πρέπει να συναποφασίσουμε αν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε στο στόχο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους, καθώς οι πόροι μας δεν είναι απεριόριστοι», τόνισε ο υπουργός.

Οι δύσκολες αποφάσεις

Ο υπουργός είπε ότι «για να επιβιώσει το σύστημα χρειάζεται να ληφθούν και κάποιες δύσκολες αποφάσεις».

Η πρώτη δύσκολη απόφαση, πρόσθεσε, είναι ότι «απαντάμε θετικά στο να εισάγουμε καινοτόμες θεραπείες, αλλά υπό προϋποθέσεις: κάθε καινοτόμος θεραπεία που θα εισάγεται στην Ελλάδα θα εισάγεται με κάποιους κανόνες, όπως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας προϋπολογισμένος αριθμός ασθενών που το προφίλ του πληθυσμού μας δικαιολογεί για να έρχονται συγκεκριμένες ποσότητες φαρμάκων και όχι υπερβολικά περισσότερες. Για αυτό, έχει την ευθύνη και η βιομηχανία».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «οι πρακτικές του παρελθόντος, όπου γιατροί συνταγογραφούσαν ελεύθερα κάθε καινοτόμο θεραπεία, δεν υπάρχουν πλέον.

Θεσπίσαμε, από την 1η Ιουνίου 2024, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά πλέον, τον τρόπο να έχει η ΗΔΙΚΑ τις εξετάσεις πάνω στον φάκελο, ώστε να κόβονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αυτόματα, όταν ο γιατρός παραβιάζει το πρωτόκολλο. Ο γιατρός πρέπει να αιτιολογήσει εάν ζητήσει εξαίρεση του πρωτοκόλλου. Αυτό γίνεται για να έχουμε πλήρως τη βεβαιότητα ότι ο κάθε ασθενής παίρνει το φάρμακο που πραγματικά χρειάζεται».

Μικρός αριθμός καινοτόμων φαρμάκων έρχονται στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε στο σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, για να εισάγουν τις νέες θεραπείες τους.

«Ο δείκτης ημερών αναμονής για την έλευση νέων θεραπειών έχει μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, όμως έχει μειωθεί και το ποσοστό των φαρμάκων που έρχονται σε σχέση με αυτά που εγκρίνονται συνολικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΦΕΕ, πολύ μικρός αριθμός καινοτόμων φαρμάκων που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), έχουν έρθει στην Ελλάδα.

Οι επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας για το έτος 2023 εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 3,6 δισ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα ποσά να αφορούν στη νοσοκομειακή δαπάνη. Στον τομέα αυτό οι συνολικές επιστροφές (clawback και rebate) φτάνουν έως και το 80% των πωλήσεων των εταιρειών.

Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο

«Το διάστημα 2012-2023 υπήρχε μια επιπέδωση των δαπανών υγείας, ενώ οι ανάγκες μεγάλωναν με ρυθμό 4-5% το χρόνο», ανέφερε από την πλευρά του ο Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Την διαφορά μεταξύ ζήτησης και δαπάνης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, την κάλυψε κατά 80% η φαρμακοβιομηχανία.«Η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μειώσει το clawback, μόνο θα καλύψει την αύξηση» συμπλήρωσε.

«Θέλουμε να λειτουργήσει Διακομματική Επιτροπή για το φάρμακο», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα, ζητώντας μεταξύ άλλων χρηματοδότηση του συστήματος, έλεγχο της συνταγογράφηση και δημιουργία μητρώων.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version