Ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου δεν μπήκε σε ΜΕΘ γιατί δεν προβλεπόταν είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Τι ενόχλησε τον υπουργό.
Τη στήριξή του στους γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικόν» σχετικά με τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου για την ιατρική φροντίδα του πατέρα του, παρείχε και σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δίνονται παράλληλα εξηγήσεις για την εισαγωγή κάποιου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης, αποκάλυψε πως ο Γιάννης Καλλιάνος του τηλεφώνησε, αλλά ο πατέρας του δεν εισήχθη σε ΜΕΘ γιατί δεν είχε τις ιατρικές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Τόνισε κατηγορηματικά ότι «κανείς δεν λαμβάνει διακριτική μεταχείριση στο ΕΣΥ».
«Ο κ. Καλλιάνος είναι Βουλευτής και είναι φίλος μου. Δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ ο πατέρας του διότι δεν προβλεπόταν. Διακριτική μεταχείριση υπέρ του πατρός Καλλιάνου δεν υπήρξε. Άρα, είναι η πιο καταφανής απόδειξη ότι δεν υπάρχουν στο ΕΣΥ πολίτες δύο κατηγοριών.
Όσες φορές και να με πάρει κάποιος για να πάει σε κρεβάτι εντατικής θεραπείας, όποιος και να είναι, το λέω να ακουστεί, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης ως Υπουργός Υγείας δεν παρεμβαίνω.
Γιατί δεν παρεμβαίνω; Διότι, υπάρχει ένα διαφανές ηλεκτρονικό σύστημα. Οι μόνοι που μπορούν να καταθέσουν αίτημα για κρεβάτι πάνω στο σύστημα είναι οι ίδιοι οι γιατροί με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια. Τα κριτήρια για τη διαχείριση των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι δημοσιευμένα, εδράζονται σε μια απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και είναι μια σειρά, 4-5 κριτήρια στη σειρά».
Η ενόχληση του υπουργού Υγείας
Ο υπουργός απάντησε και στον αδερφό του βουλευτή που χαρακτήρισε τους γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικόν» «άσχετους» και «αλαζόνες».
«Το να ακούω τον αδελφό του κυρίου Καλλιάνου να λέει οι γιατροί στο ΕΣΥ είναι όλοι ανθρωπάρια, αλαζόνες και άσχετοι εγώ δεν το δέχομαι.
Κάθε μέρα οι γιατροί στο ΕΣΥ σώζουν χιλιάδες ζωές. Και κάποια στιγμή πρέπει να βάλουμε ένα όριο σε αυτό. Δεν θα σπιλώσουμε ούτε τη φήμη και την τιμή όλων των γιατρών του ΕΣΥ επειδή έχει συμβεί ένα περιστατικό όσο θλιβερό και να είναι.
Την τιμή και την υπόληψη των γιατρών του ΕΣΥ ο Υπουργός Υγείας την υπερασπίζεται. Με ενόχλησε πάρα πολύ αυτό.
Το Αττικό νοσοκομείο για το οποίο μιλάμε, έχει μέσα πανεπιστημιακές κλινικές, τους καλύτερους καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μία από τις καλύτερες ιατρικές σχολές σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Είναι ένα πολύ καλό νοσοκομείο. Λόγω της καλής του φήμης προσελκύει χιλιάδες ασθενείς και δεν μπορούμε να ακυρώσουμε όλη τη λειτουργία του Αττικού νοσοκομείου ακόμα και αν ένα περιστατικό πάει λάθος».
Ερωτώμενος για τις καταγγελίες της οικογένειας του βουλευτή ότι ο θεράπων γιατρός έλαβε «φακελάκι» ύψους 500 ευρώ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν όλα όσα λέγονται για το φακελάκι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η υπόθεση, πρόσθεσε, έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει διαταχθεί και ΕΔΕ.
Για τη δημοσιοποίηση των ιατρικών δεδομένων από το Νοσοκομείο
«Σε γενικές γραμμές απαγορεύεται να δημοσιεύεις τα ιατρικά δεδομένα ενός ασθενούς. Παρά ταύτα, το νοσοκομείο έκρινε ότι όσα γράφουν στην ανακοίνωσή τους τα είχε ήδη δημοσιεύσει ο κ. Καλλιάνος στα βίντεο τα οποία είχε προηγουμένως αναρτήσει, όπου είχε αναφέρει τα διάφορα ιατρικά ζητήματα του πατέρα του. Μάλιστα με ενημέρωσαν ότι είχε ανεβάσει και στο facebook παλιότερα ένα άρθρο με όλο τον ιατρικό του φάκελο. Άρα, από την ώρα που γίνονται δημόσια τα ιατρικά δεδομένα δεν είναι πια απόρρητα».