Ποιος είναι ο πιο υγιεινός καφές – Ο καλύτερος τρόπος για να τον φτιάξετε

καφές

Το πρωινό ξύπνημα και το πρωινό φλιτζάνι καφέ (ή δύο) είναι μια ιεροτελεστία για πολλούς ανθρώπους. Η καφεΐνη συμβάλλει στην καταπολέμηση της κόπωσης και στη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης, δίνοντάς σας ενέργεια για όλη τη μέρα. Ποιος είναι όμως ο πιο υγιεινός τρόπος για να φτιάξετε καφέ;

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ενώσεων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, κυτταρική βλάβη και ασθένειες.

Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί επίσης να ενισχύσει την αθλητική απόδοση και να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και γνωστικής παρακμής.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα φλιτζάνια καφέ ίδια. Μπορείτε να επιλέξετε διαφορετικές μεθόδους παρασκευής. Μπορεί να σκεφτείτε πώς αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του αφεψήματός σας, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία σας.

Η έρευνα δείχνει ότι η περιεκτικότητα του φλιτζανιού καφέ σας σε αντιοξειδωτικά ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής και τον τύπο των κόκκων που επιλέγετε. Αυτό μπορεί να καθορίσει πόσο ωφελεί την υγεία σας ο πρωινός σας καφές.

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να φτιάξετε καφέ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής καφέ, όπως ο γαλλικός καφές φίλτρου, η κρύα παρασκευή και άλλοι. Οι αφιλτράριστες μέθοδοι, όπως ο ελληνικός καφές, επιτρέπουν στα έλαια και τα σωματίδια να περάσουν στο τελικό φλιτζάνι. Αυτό δημιουργεί μια έντονη, πλούσια γεύση, αλλά μπορεί να έχει κάποιες πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Μια νορβηγική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αφιλτράριστου καφέ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σχέση με την κατανάλωση φιλτραρισμένου καφέ.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ορισμένα από τα σωματίδια που παραμένουν στον αφιλτράριστο καφέ, τα λεγόμενα διτερπένια, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ο αφιλτράριστος καφές έχει περίπου 30 φορές μεγαλύτερη ποσότητα διτερπενίων σε σχέση με τον φιλτραρισμένο καφέ.

Η επιλογή μιας φιλτραρισμένης μεθόδου παρασκευής μπορεί να βοηθήσει να κάνετε τον καφέ σας πιο υγιεινό για την καρδιά.

Ποιους κόκκους καφέ να επιλέξετε

Όταν επιλέγετε κόκκους καφέ, λάβετε υπόψη σας από πού προέρχονται και πώς έχουν καβουρδιστεί.

Το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργούνται οι κόκκοι επηρεάζει την περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη του καφέ για την υγεία, οπότε μια υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μπορεί να σημαίνει έναν πιο υγιεινό καφέ.

Οι ψημένοι καφέδες σε μεγαλύτερο υψόμετρο τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Αυτοί προέρχονται συνήθως από χώρες όπως η Αιθιοπία, η Κολομβία και η Γουατεμάλα, αν και εξαρτάται από την περιοχή στην οποία καλλιεργήθηκαν.

Η έρευνα δείχνει ότι ο ελαφρύς, ο μεσαίος και ο σκούρος καβουρδισμένος καφές έχουν επίσης διαφορετικό αντιοξειδωτικό προφίλ. Ο ανοιχτός καβουρδισμένος καφές έχει την υψηλότερη ποσότητα χλωρογενικού οξέος και αντιοξειδωτικών, τα οποία σχετίζονται με οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη οφέλη των αντιοξειδωτικών του καφέ μειώνονται όσο αυξάνεται το καβούρδισμα. Ο ελαφρύς καβουρδισμένος καφές έχει τις περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ο σκούρος καβουρδισμένος καφές τις λιγότερες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιλέξετε έναν καφέ ανοιχτού καβουρδίσματος από κόκκους που καλλιεργούνται σε μεγάλα υψόμετρα για να έχετε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από το πρωινό σας φλιτζάνι.

Φιλτραρισμένος καφές έναντι εσπρέσο

Ο φιλτραρισμένος καφές χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για να αφήσει το νερό να στάξει προς τα κάτω και να δημιουργήσει το αφέψημα. Ο εσπρέσο χρησιμοποιεί νερό υπό πίεση και λεπτόκοκκους κόκκους για ένα πιο συμπυκνωμένο, ενεργητικό ρόφημα.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο φιλτραρισμένος καφές περιέχει λιγότερα επιβλαβή διτερπένια από τον αφιλτράριστο καφέ, αλλά τι γίνεται με τον εσπρέσο; Ο εσπρέσο έχει περιεκτικότητα σε διτερπένια κάπου μεταξύ του φιλτραρισμένου και του αφιλτράριστου καφέ. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών εσπρέσο καθημερινά συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Ωστόσο, σε μια μελέτη συγκρίθηκαν ο κρύος καφές, ο εσπρέσο και ο γαλλικός τύπος για να διαπιστωθεί ποια είχαν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εσπρέσο και ο κρύος καφές είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών και χλωρογενικού οξέος.

Ο εσπρέσο μπορεί να προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη και μια ενεργειακή ώθηση. Ωστόσο, λόγω της συμπυκνωμένης περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη και των υψηλότερων επιπέδων διτερπενίων, είναι μάλλον καλύτερο να τον απολαμβάνετε με μέτρο.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top