Site icon Όλο Υγεία

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ντομάτες – Τι μπορεί να τους προκαλέσουν

ντομάτες

Οι ντομάτες είναι ευρέως γνωστές για το ζωηρό τους χρώμα, την υπέροχη γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Γεμάτες με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών, οι ντομάτες είναι μια πολύτιμη επιλογή στο πλαίσιο μιας καλά ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα υγείας όπου τα άτομα που τα αντιμετωπίζουν μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν ντομάτες. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τις παθήσεις που μπορεί να σας οδηγήσουν στο να περιορίσετε ή να αποφύγετε τις ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα.

Ποιοι να αποφεύγουν τις ντομάτες

  1. Όσοι έχουν παλινδρόμηση οξέος και ΓΟΠΝ
  2. Άτομα με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
  3. Σε περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη
  4. Πέτρες στα νεφρά

1. Όσοι έχουν Παλινδρόμηση οξέος και ΓΟΠΝ

Η παλινδρόμηση οξέος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από την αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου προς στον οισοφάγο.

Σύμφωνα με την Dr Edwina Raj, Senior Dietician, Aster CMI Hospital, Bangalore, οι ντομάτες είναι εκ φύσεως όξινες και ορισμένα άτομα με παλινδρόμηση οξέος ή ΓΟΠΝ μπορεί να εμφανίσουν δυσφορία ή επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση ντομάτας.

Η υψηλή οξύτητα της ντομάτας ενδεχομένως να προκαλέσει καούρα ή να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματα παλινδρόμησης. Εάν έχετε αυτές τις παθήσεις, μπορεί να είναι συνετό να μετριάσετε την πρόσληψη ντομάτας ή να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για εξατομικευμένη διατροφική καθοδήγηση.

 

2. Άτομα με Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) έχουν συχνά αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ή περιέχουν συγκεκριμένα σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη.

Σύμφωνα με το World Journal of Gastroenterology, οι ντομάτες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποτελέσουν πιθανό εκλυτικό παράγοντα για πεπτική δυσφορία σε ορισμένα άτομα με IBS. Συνιστάται για τα άτομα με IBS να παρακολουθούν τα συμπτώματά τους και, εάν είναι απαραίτητο, να περιορίζουν την πρόσληψη ντομάτας για να αποτρέψουν την ενόχληση.

3. Σε περίπτωση δυσανεξίας στην ισταμίνη

Η δυσανεξία στην ισταμίνη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει και να μεταβολίσει σωστά την ισταμίνη. Οι ντομάτες θεωρούνται τροφή μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη και τα άτομα με δυσανεξία στην ισταμίνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, δερματικά εξανθήματα, ρινική συμφόρηση ή γαστρεντερικές διαταραχές μετά την κατανάλωση ντομάτας.

Εάν υποπτεύεστε δυσανεξία στην ισταμίνη, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την κατάλληλη διατροφική διαχείριση.

4. Πέτρες στα νεφρά

Ορισμένοι τύποι πέτρας στα νεφρά, όπως οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου, μπορούν να επηρεαστούν από διατροφικούς παράγοντες. Σύμφωνα με το περιοδικό Biology, οι ντομάτες περιέχουν οξαλικά, φυσικές ουσίες που μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα.

Εάν έχετε ιστορικό πέτρες στα νεφρά ή κινδυνεύετε να τις αναπτύξετε, μπορεί να είναι ωφέλιμο να μετριάζετε την κατανάλωση ντομάτας και να διατηρείστε ενυδατωμένοι.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version