Site icon Όλο Υγεία

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

καρύδια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Τα καρύδια είναι ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς για τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών. Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια για να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Ποιοι πρέπει να προσέχουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά όσοι πάσχουν από ένα συγκεκριμένο ιατρικό πρόβλημα πρέπει να αποφεύγουν τα καρύδια.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι 

Η ιατρός Δρ Jennie Stanford τονίζει ότι το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που περιέχουν τα καρύδια μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη και τα αντιοξειδωτικά τους μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον τα καρύδια περιέχουν φυτικές ίνες (που βοηθούν το μικροβίωμα του εντέρου) και συμβάλλουν στη γνωστική λειτουργία.

Ωστόσο, τα καρύδια μπορεί να είναι επικίνδυνα για έναν συγκεκριμένο πληθυσμό -για περίπου 1 στους 7 ενήλικες. Μάλιστα 9 στους 10 δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση. Και δεν είναι οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

Τα άτομα που κινδυνεύουν από τα καρύδια είναι τα άτομα με νεφρική νόσο. Τα σημάδια της νεφρικής νόσου περιλαμβάνουν συχνότερη ούρηση, ξηρό δέρμα, αιματηρά ή αφρώδη ούρα, μυϊκές κράμπες και πρησμένα πόδια.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια, κλείστε ένα ραντεβού με τον ιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Θα υποβληθείτε σε εξετάσεις αίματος και ούρων, οι οποίες είναι οι μόνοι τρόποι για να μάθετε αν έχετε νεφρική νόσο, σύμφωνα με τον νεφρολόγο Δρ Chidozie Odigwe.

Γιατί τα άτομα με νεφρική νόσο δεν πρέπει να τρώνε καρύδια

Κατ’ αρχάς, ο Δρ Odigwe θέλει να διευκρινίσει ότι δεν χρειάζεται όλοι οι ασθενείς με νεφρική νόσο να αποφεύγουν ή να περιορίζουν τα καρύδια. «Μόνο οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) προχωρημένου σταδίου (καθώς και οι ασθενείς με αιμοκάθαρση) θα πρέπει να επικεντρωθούν στον περιορισμό (αν όχι στην πλήρη αποφυγή) της κατανάλωσης καρυδιών», λέει.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε ντομάτα 

Τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε δύο θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι τοξικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά; Ο φώσφορος και το κάλιο.

Ακόμη και αν δεν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τα νεφρά των ατόμων με ΧΝΝ δεν μπορούν να επεξεργαστούν καλά το κάλιο και τον φώσφορο, και εκεί έγκειται το πρόβλημα.

«Το βασικό σημείο εδώ είναι ότι ο νεφρός βοηθάει να κρατάμε τα επίπεδα φωσφόρου και καλίου υπό έλεγχο- ωστόσο, οι ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ και αιμοκάθαρση, δυστυχώς, δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια και έτσι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα αυτών των δύο στοιχείων (δηλαδή υπερφωσφαταιμία και υπερκαλιαιμία)», εξηγεί ο Δρ Odigwe.

Αυτή είναι μόνο μία από τις ανησυχίες. «Τα καρύδια (και τα αμύγδαλα) περιέχουν επίσης οξαλικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες», λέει η Δρ Stanford. Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή τους ώστε να βοηθήσουν στον έλεγχο της νόσου.

Τα 5 top τρόφιμα που ρίχνουν την πίεση και προστατεύουν από εγκεφαλικό 

Υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Οι γιατροί συχνά συστήνουν μια φιλική προς τα νεφρά διατροφή στους συγκεκριμένους ασθενείς. Αυτό σημαίνει την αποφυγή ή τον σημαντικό περιορισμό των εξαιρετικά αλατισμένων τροφίμων, των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, των επεξεργασμένων τροφίμων και των ροφημάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα έγχρωμα αναψυκτικά γιατί αυτά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα φωσφόρου σε σύγκριση με υπόλοιπα αναψυκτικά.

Η Δρ Stanford ενθαρρύνει επίσης τον περιορισμό των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, εσπεριδοειδή, σπανάκι, αβοκάντο, ντομάτες) και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (γαλακτοκομικά προϊόντα).

Ο Δρ Odigwe προσθέτει ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να οδηγήσουν σε ΧΝΝ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Δρ Στάνφορντ προτείνει στους ασθενείς «να προσέχουν την πρόσληψη νατρίου για να προάγουν τον υγιή έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την ισορροπία των υγρών».

Το να ακούτε ότι πρέπει να κόψετε ή να περιορίσετε κάποια τρόφιμα και ποτά που μπορεί να είναι τα αγαπημένα σας -όπως η κόκα-κόλα διαίτης, τα αβοκάντο και τα πατατάκια- μπορεί να είναι δύσκολο.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε βιώσει το φαινόμενο να θέλετε να κάνετε κάτι περισσότερο επειδή σας είπαν ότι δεν μπορείτε ή δεν πρέπει. Αν αυτό ισχύει για εσάς, η συνεργασία με έναν διαιτολόγο που ειδικεύεται στις χρόνιες παθήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την αλλαγή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version