Ένα πρόγραμμα διατροφής για την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τροφές με αίμη όσο και χωρίς, όπως τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια και πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.
Θα περιλαμβάνει επίσης τρόφιμα που βελτιώνουν την απορρόφηση σιδήρου και θα αποφεύγει εκείνα που μπορεί να παρεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία. Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να σχηματίσει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Έχει μια σειρά από αίτια, αλλά είναι συνήθως το αποτέλεσμα ανεπαρκούς διατροφικής πρόσληψης ή/και απώλειας αίματος.
Ένα άτομο με σιδηροπενική αναιμία θα λάβει τυπικά από του στόματος συμπληρώματα σιδήρου ή ενδοφλέβια θεραπεία σιδήρου. Τα άτομα με σιδηροπενική αναιμία ενθαρρύνονται επίσης να αυξήσουν τη διαιτητική πρόσληψη σιδήρου δίνοντας προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο.
Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε εάν έχετε αναιμία;
Πολλά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα σιδήρου. Ένα άτομο μπορεί να είναι εύκολο να τα συνδυάσει και να φτιάξει νόστιμα, θρεπτικά γεύματα που βοηθούν στην αύξηση της πρόσληψης σιδήρου.
Φρούτα και λαχανικά
- κάρδαμο
- σγουρό λάχανο και άλλες ποικιλίες
- σπανάκι
- χόρτα
- πικραλίδες
- σέσκουλο
- εσπεριδοειδή
- κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
- μπρόκολο
Ωστόσο, μερικά σκούρα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιέχουν επίσης οξαλικά, τα οποία μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Αντί να βασίζεται αποκλειστικά στα λαχανικά, ένα άτομο θα πρέπει να επιδιώκει να λαμβάνει σίδηρο από διάφορες πηγές.
Ξηροί καρποί και σπόροι
- σπόροι κολοκύθας
- κάσιους
- φιστίκια Αιγίνης
- σπόροι κάνναβης
- κουκουνάρι
- ηλιόσποροι
Κρέας και ψάρι
- βοδινό κρέας
- αρνάκι
- κρέας ελαφιού
- συκώτι
- οστρακόδερμα
- στρείδια
- γαρίδα
- σαρδέλες
- τόνος
- σολομός
- είδος βακαλάου
- πέρκα
- μπακαλιάρος
Φασόλια και όσπρια
- κόκκινα φασόλια
- ρεβύθια
- σόγια
- μαυρομάτικα φασόλια
- φασόλια Pinto
- μαύρα φασόλια
- αρακάς
- φασόλια λίμα
Ίσως είναι καλή ιδέα να επιλέξετε δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, προϊόντα ψωμιού, χυμό πορτοκαλιού, ρύζι και ζυμαρικά. Επίσης, οι σπόροι και τα όσπρια που έχουν υποστεί ζύμωση είναι καλύτερη επιλογή για άτομα με έλλειψη σιδήρου, επειδή η ζύμωση διασπά τις αντιθρεπτικές ενώσεις που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο εάν έχετε αναιμία
Οι ακόλουθες ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου:
- Ασβέστιο: Αν και το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, η κατανάλωση περισσότερων από 300-600 mg μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά, ορισμένα ψάρια, το τόφου και τα σύκα.
- Φωσβιτίνη: Αυτή είναι μια φωσφοπρωτεΐνη που αναστέλλει τον σίδηρο που περιέχεται στα αυγά. Μια πηγή αναφέρει ότι ένα αυγό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση σιδήρου έως και 28%. Ωστόσο, μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι ένα αυγό την ημέρα δεν είχε καμία επίδραση στον σίδηρο.
- Καφές, κακάο και τσάι: Το σουηδικό κακάο και ορισμένα τσάγια μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου έως και 90%, και ο καφές μπορεί να τη μειώσει έως και 60%.
Ένα άτομο δεν πρέπει να αποφεύγει εντελώς αυτά τα τρόφιμα επειδή είναι σημαντικά για μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά μπορεί να είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο.
Συμβουλές για να λαμβάνετε περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή
Αν και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα, τα περισσότερα άτομα με έλλειψη σιδήρου πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου για να επιτύχουν υγιή κατάσταση σιδήρου.
Μερικοί άνθρωποι δεν απορροφούν καλά τον σίδηρο και μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε ενδοφλέβιες θεραπείες σιδήρου. Ο γιατρός μπορεί να συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία με βάση τις ατομικές ανάγκες. Ωστόσο, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να μεγιστοποιήσουν την πρόσληψη σιδήρου από ένα άτομο:
- Αποφύγετε να πίνετε τσάι ή καφέ με τα γεύματα.
- Αποφύγετε να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μαζί με αυτές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.
- Τρώτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο μαζί με αυτές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.
Εάν ένα άτομο έχει προσπαθήσει να αλλάξει τη διατροφή του και τα επίπεδα σιδήρου του παραμένουν χαμηλά, θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό ή διαιτολόγο, ο οποίος μπορεί να συστήσει ένα συμπλήρωμα.
Οι επαγγελματίες υγείας συχνά συνιστούν την επιλογή ενός συμπληρώματος που περιέχει άλατα σιδήρου όπως φουμαρικός σίδηρος, γλυκονικός σίδηρος ή θειικός σίδηρος. Οι συστάσεις δοσολογίας σιδήρου ποικίλλουν. Ο γιατρός θα καθορίσει την πιο αποτελεσματική μορφή και δόση σιδήρου με βάση τις ανάγκες του.