Σε ποια κοινά τρόφιμα έχουν εντοπιστεί πλαστικά – Από τι κινδυνεύετε

Πλαστικά

Τα πλαστικά μπορεί να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη, ωστόσο χωρίς σωστή ανακύκλωση, καταλήγουν στο περιβάλλον, στο πιάτο και στον οργανισμό σας, κρύβοντας πολλούς κινδύνους για την υγεία σας. Σε ποια τρόφιμα έχουν εντοπιστεί; Τι έδειξε νέα μελέτη.

Τα πλαστικά διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια, έχουν συνήθως μέγεθος μικρότερο από 5 mm και ονομάζονται μικροπλαστικά. Τα μικροπλαστικά είναι στερεά σωματίδια πλαστικού τα οποία αποτελούνται από μείγματα πολυμερών και λειτουργικά πρόσθετα. Μπορούν επίσης να περιέχουν κατάλοιπα προσμείξεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πάνω από 50 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία μας!

Τα πλαστικά και οι τροφές

Τα μικροπλαστικά που βρίσκονται στη θάλασσα συχνά αποτελούν τροφή για τα ψάρια, τα οποία μετά καταλήγουν στο τραπέζι των καταναλωτών και στο ανθρώπινο σώμα. Έχουν βρεθεί σε πολλά φαγητά και ποτά.

Διεισδύουν με ανησυχητικό ρυθμό στην αλυσίδα τροφίμων. Από τις ζωικές και φυτικές τροφές μέχρι τα φρούτα, τα λαχανικά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα φακελάκια τσαγιού, το ρύζι, το μέλι, ακόμη και το εμφιαλωμένο νερό, κανένα τρόφιμο δεν φαίνεται να είναι απρόσβλητο από το πλαστικό.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των δειγμάτων ζωϊκών και φυτικών πρωτεϊνών περιείχαν μικροπλαστικά. Ακόμη και τα σακουλάκια τσαγιού μπορούν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια τέτοια σωματίδια στο ρόφημά σας.

Επίσης, το ρύζι, βασικό συστατικό σε τόσες πολλές δίαιτες, έχει 3-4 χιλιοστόγραμμα πλαστικού ανά 1/2 φλιτζάνι ρύζι που καταναλώνεται. Και δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σας- είναι και ο τρόπος που το μαγειρεύετε και το αποθηκεύετε. Το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων σε πλαστικό ή η επιλογή επεξεργασμένων τροφίμων τυλιγμένων σε πλαστικό μπορεί να αυξήσει την έκθεσή σας.

Αλλά ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα με το πλαστικό στο φαγητό σας; Φαίνεται ότι δεν είναι απλά τυχαία πρόσθετα. Τα μικροπλαστικά έχουν τη δυνατότητα να διεισδύσουν στα κύτταρά σας και να διαταράξουν ζωτικές σωματικές λειτουργίες. Μεταφέρουν μαζί τους ένα κοκτέιλ τοξικών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή τους, αποτελώντας σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Πρόσφατες έρευνες έχουν συνδέσει την έκθεση σε μικροπλαστικά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία. Με τα σωματίδια αυτά να βρίσκονται παντού, από τους ωκεανούς μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι καταλήγουν στα πιάτα μας.

Καθώς οι επιστήμονες ερευνούν βαθύτερα το πρόβλημα των πλαστικών, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας. Η επιλογή φρέσκων, μη συσκευασμένων τροφίμων, η αποφυγή πλαστικών δοχείων για αποθήκευση και θέρμανση και η επιλογή φυσικών, βαμβακερών υφασμάτων αντί συνθετικών είναι απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top