Site icon Όλο Υγεία

Ποια φάρμακα βλάπτουν το συκώτι σας – Τι να προσέξετε

φάρμακα

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει μια νέα μελέτη που αποκαλύπτει ότι κάποια συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα κρύβουν κινδύνους για το ήπαρ. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σοβαρής ηπατικής βλάβης.

Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε την υπερκατανάλωση φαρμάκων που κάνουν οι περισσότεροι Έλληνες και καταπίνουν τα φάρμακα σαν καραμέλες, πολλές φορές χωρίς να έχουν μιλήσει πρώτα με τον ιατρό τους.

Ήπαρ: Αυτό το σνακ τρώει κάθε μέρα για να έχει γερό συκώτι κορυφαίος ηπατολόγος 

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ορισμένα φάρμακα που προηγουμένως θεωρούνταν σχετικά ασφαλή για το συκώτι μπορεί στην πραγματικότητα να ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για το συκώτι και τη συνολική υγεία. Αντίθετα, ορισμένα φάρμακα που θεωρούνταν πιο επιβλαβή μπορεί να είναι ασφαλέστερα για την υγεία του ήπατος από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Οι τρέχουσες μέθοδοι παρακολούθησης της ηπατικής βλάβης που προκαλούν τα φάρμακα είναι ασυνεπείς και αποσπασματικές.

Το συκώτι σας λειτουργεί ως “φίλτρο” του σώματός σας, επεξεργάζεται τα φάρμακα και απομακρύνει τις τοξίνες. Όταν τα φάρμακα βλάπτουν το ήπαρ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται οξεία ηπατική βλάβη (ALI). Η ALI μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή – και, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας ή ακόμη και σε ηπατική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη δημοσίευση της μελέτης και εφιστούν την προσοχή ιατρών και ασθενών. Και σας δίνουν τις παρακάτω συμβουλές για να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σημάδια και να μην θέσετε σε κίνδυνο το συκώτι σας.

Παρακολουθήστε την ηπατική λειτουργία: Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο που είναι γνωστό ότι έχει υψηλό κίνδυνο να προκαλέσει δυνητικά ηπατική βλάβη -όπως ορισμένα αντιβιοτικά- οι γιατροί σας συστήνουν ήδη συχνότερες εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας. Επομένως, σας παρακαλούμε να μην παραλείπετε αυτές τις σημαντικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας.

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια: Η Δρ Adriana Davis, Γενική Ιατρός, προειδοποίησε: «Να είστε ενήμεροι για συμπτώματα όπως ο ίκτερος (κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών), τα σκούρα ούρα ή η ανεξήγητη κόπωση. Εάν τα εμφανίσετε αυτά ενώ παίρνετε τα φάρμακά σας, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας και να απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο».

Συκώτι: Τα 5 σημαντικότερα προειδοποιητικά σημάδια της ηπατικής βλάβης – Τι να κάνετε εάν τα έχετε 

Επανεξετάστε τα φάρμακά σας: Συζητήστε με τον ιατρό σας για να επανεξετάσει όλα τα φάρμακά σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν πιθανούς κινδύνους με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες.

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής: Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να διατηρήσετε ένα υγιές συκώτι περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ! Απλά πράγματα όπως οι φυτικές ίνες, η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση -όλα αυτά βελτιώνουν το σώμα σας και τη λειτουργία του ήπατος.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ηπατική βλάβη που προκαλείται από φάρμακα (τόσο από συνταγογραφούμενα όσο και από παράνομα φάρμακα) είναι μια σημαντική αιτία ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία.

Η κατανόηση του ποια φάρμακα ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν καλύτερα τους ασθενείς. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η στήριξη αποκλειστικά σε δημοσιευμένες αναφορές περιστατικών μπορεί να υποεκτιμά τον πραγματικό κίνδυνο ορισμένων φαρμάκων.

Τα φάρμακα που βλάπτουν το συκώτι

Τα αντιμικροβιακά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας: Το 64% των φαρμάκων με τα υψηλότερα ποσοστά σοβαρής ηπατικής βλάβης ήταν αντιμικροβιακά, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ευρέως συνταγογραφούμενων αντιβιοτικών.

Οι αναφορές περιστατικών δεν λένε όλη την ιστορία: Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατηγοριοποίηση του δυναμικού ενός φαρμάκου για ηπατική τοξικότητα με βάση τον αριθμό των δημοσιευμένων αναφορών περιστατικών δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τα παρατηρούμενα ποσοστά σοβαρής ηπατικής βλάβης.

Το 64% των φαρμάκων με τα υψηλότερα παρατηρούμενα ποσοστά δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί ως ιδιαίτερα ηπατοτοξικά σε προηγούμενες αναφορές περιστατικών.

Αυτά τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη επαναξιολόγησης των τρεχουσών πρακτικών για τον εντοπισμό ηπατοτοξικών φαρμάκων, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ασφάλεια των ασθενών.

Ωστόσο, οι ειδικοί σας συνιστούν να μην διακόπτετε μόνοι σας τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συνταγογραφήσει ο ιατρός σας πριν συζητήσετε μαζί του, γιατί κι αυτό κρύβει κινδύνους για την υγεία σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version