Site icon Όλο Υγεία

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ηπατική βλάβη – Τι να προσέξετε

ηπατική νόσος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Μια σειρά από καταστάσεις, όπως η υπερβολική χρήση αλκοόλ ή φαρμάκων, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και οι χρόνιες λοιμώξεις, μπορούν να βλάψουν το ήπαρ σας. Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ηπατική βλάβη και πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώιμα σημάδια της ηπατικής βλάβης είναι ανεπαίσθητα και τα αρχικά στάδια της ηπατικής νόσου είναι «σιωπηλά» ή ασυμπτωματικά. Μέχρι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα, το συκώτι σας έχει ήδη υποστεί σημαντική βλάβη.

Τα συνήθη σημάδια της ηπατικής βλάβης περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Νόσων του πεπτικού και των Νεφρών των ΗΠΑ:

Τι είναι η ηπατική βλάβη

Η ηπατική βλάβη διαφέρει από την ηπατική ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι οξεία (βραχυπρόθεσμη) ή χρόνια (μακροχρόνια) και συμβαίνει όταν ασθένειες ή συνθήκες υγείας επηρεάζουν αυτό το όργανο. Η ηπατική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο.

Η ηπατική ανεπάρκεια είναι όταν αυτό το ζωτικό όργανο στο άνω μέρος της κοιλιάς – υπεύθυνο για το φιλτράρισμα και τον καθαρισμό του αίματος, τη βοήθεια στην πήξη του αίματος και τον μεταβολισμό (διάσπαση) των τροφίμων και των φαρμάκων – δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του.

Η χρόνια ηπατική νόσος προκαλεί περιοχές φλεγμονής που μετατρέπονται σε ουλώδη ιστό. Όταν αυτή η ουλοποίηση είναι προχωρημένη, ονομάζεται κίρρωση του ήπατος.

Με την πάροδο του χρόνου, η ηπατική βλάβη και νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Η ηπατική ανεπάρκεια αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ανεπάρκεια του οργάνου.

Ορισμένες ασθένειες και παράγοντες υγείας προκαλούν ηπατική νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ανεπάρκεια, όπως:

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ηπατική βλάβη

Τα σημάδια της ηπατικής βλάβης παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την υποκείμενη αιτία. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια εμφανίζεται ξαφνικά. Συγκριτικά, η ηπατική βλάβη που προκαλείται από ηπατίτιδα ή άλλες χρόνιες παθήσεις μπορεί να μην παρουσιάζει σημάδια για χρόνια. Καθώς η ηπατική νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά, ιδίως με την κίρρωση ή την ηπατική ανεπάρκεια.

Ανεξάρτητα από την αιτία, η χρόνια φλεγμονή στον ηπατικό ιστό εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ηπατικής νόσου. Πρόκειται για μια ανοσολογική αντίδραση κατά την οποία ο ιστός διογκώνεται. Σε αυτό το σημείο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης ανιχνεύουν την ηπατική βλάβη με εξετάσεις αίματος, όπως η γενική αίματος και οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας.

Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή οδηγεί σε ουλές ή ίνωση του ηπατικού ιστού, επηρεάζοντας τη λειτουργία του. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι ή αδύναμοι και να εμφανίζετε φαγούρα στο δέρμα, ναυτία, εμετό και απώλεια όρεξης. Ορισμένοι άνθρωποι χάνουν βάρος ή έχουν σεξουαλική δυσλειτουργία και αμβλύ πόνο στην κοιλιά. Στο δέρμα σας μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες φλέβες που μοιάζουν με αράχνες.

Κοιλιακός πόνος και ήπαρ

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν κοιλιακό πόνο λόγω ηπατικής βλάβης, αυτός προέρχεται από το ίδιο το συκώτι. Το όργανο αυτό βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του σώματος, στο πάνω μέρος της κοιλιακής κοιλότητας, κάτω και προς τα πίσω από το στήθος σας.

Καθώς η χρόνια ηπατική νόσος εξελίσσεται, όλο και μεγαλύτερο μέρος του ηπατικού ιστού κάνει ουλές, επηρεάζοντας τις βασικές λειτουργίες του ήπατος. Η ίνωση του ήπατος εξελίσσεται σε κίρρωση, το πιο προχωρημένο και κατεστραμμένο στάδιο. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα σημάδια της πιο προχωρημένης ηπατικής νόσου περιλαμβάνουν:

Οι ιατροί μπορεί να ζητήσουν κλινικές εξετάσεις και αξιολογήσεις για την παρακολούθηση της ηπατικής βλάβης και την αξιολόγηση της υγείας του. Εκτός από τις εξετάσεις αίματος, μπορεί να πραγματοποιήσουν ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες (MRI) ή άλλους τύπους απεικόνισης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου στο ήπαρ και τον εγκέφαλο. Μερικές φορές, θα χρειαστούν βιοψία, μια κλινική αξιολόγηση ενός δείγματος ηπατικού ιστού.

Όταν χρησιμοποιείται βιοψία (αφαίρεση δείγματος ιστού για ανάλυση σε εργαστήριο), οι ιατροί θα βαθμολογήσουν την κατάσταση με βάση το επίπεδο φλεγμονής στον ηπατικό ιστό, ως εξής:

Σημάδια ηπατικής βλάβης που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Το να γνωρίζετε τα σημάδια της ηπατικής βλάβης και πότε χρειάζεστε βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ηπατική βλάβη και εμφανίζετε συμπτώματα, καλέστε τον ιατρό σας και απευθυνθείτε σε ένα νοσοκομείο.

Τα σοβαρά σημάδια της ηπατικής βλάβης:

Πως αντιμετωπίζεται η ηπατική βλάβη

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα όργανα του σώματος, το συκώτι μπορεί να αυτοεπισκευαστεί -μέχρι ενός σημείου. Όταν η ηπατική νόσος βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, η διαχείριση των υποκείμενων ασθενειών και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αναστρέψουν τη βλάβη. Η ίνωση μπορεί να επουλωθεί εάν αφαιρεθεί το έναυσμα, είτε αυτό οφείλεται στο αλκοόλ, είτε σε φάρμακα, είτε σε μεταβολικές καταστάσεις, είτε σε λοίμωξη.

Θεραπείες και φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της βλάβης και της ηπατικής ανεπάρκειας, ενώ η μεταμόσχευση ήπατος προορίζεται για την ηπατική νόσο τελικού σταδίου, κατά την οποία το όργανο σταματά να λειτουργεί.

Τι να προσέχουν τα άτομα με ηπατική βλάβη

Σε περίπτωση που ζείτε με ηπατική βλάβη, συνεχίστε τις θεραπείες σας και συνεχίστε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή σας.

Η βλάβη του ήπατος μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά της στάδια, αλλά τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά με την πάροδο του χρόνου. Τα πρώτα σημάδια περιλαμβάνουν κόπωση, μυϊκή αδυναμία, φαγούρα στο δέρμα και κοιλιακό πόνο, τα οποία μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος) και σκούρα ούρα, μεταξύ άλλων.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια – κατά την οποία το όργανο παύει να είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις λειτουργίες του. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια ηπατικής βλάβης, επικοινωνήστε αμέσως με τον ιατρό σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version