Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου; Οι 2 στάσεις με τα περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς

Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου; Οι 2 στάσεις με τα περισσότερα οφέλη, σύμφωνα με ειδικούς

Κοιμηθήκατε στη λάθος πλευρά του κρεβατιού; Η θέση και η στάση ύπνου σας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου και τη γενική υγεία σας, καθώς παίζει ρόλο στο πόσο καλά ξεκουράζεστε και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει καταστάσεις όπως πόνος στην πλάτη, ροχαλητό, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και άλλα.

Ο ύπνος είναι καθοριστικός για κάθε σωματική διαδικασία. Η λήψη των συνιστώμενων επτά έως εννέα ωρών τη νύχτα βοηθά στην υποστήριξη ενός υγιούς εγκεφάλου, καρδιάς, ανοσοποιητικού συστήματος, δέρματος και πολλά άλλα. Και ο τρόπος που κοιμάστε έχει σημασία.

Ύπνος: Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε

Είτε κοιμάστε ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα, μπορεί να έχετε την πιο υγιεινή στάση ύπνου. Οι ειδικοί στον ύπνο μίλησαν στο TODAY.com για τις καλύτερες και τις χειρότερες στάσεις ύπνου για την υγεία σας.

Γιατί κοιμόμαστε σε μια συγκεκριμένη στάση;

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν μια θέση έναντι μιας άλλης, αλλά γενικά επιλέγουν να κοιμούνται στη θέση που είναι άνετη, αναφέρει στο TODAY.com η Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος και διευθύντρια υγείας ύπνου στο Sleepopolis.

Ωστόσο, η προτιμώμενη στάση ύπνου μπορεί επίσης να εξαρτάται από το πώς είναι χτισμένο το σώμα σας, το στρώμα σας, τα μαξιλάρια που χρησιμοποιείτε και αν μοιράζεστε το κρεβάτι, σημειώνει η ειδικός. «Μόλις βρείτε τη θέση ύπνου που είναι πιο άνετη για εσάς, γίνεται συνήθεια»

Ωστόσο, η στάση ύπνου σας μπορεί επίσης να αλλάξει χωρίς καν να το καταλάβετε. «Πολλοί άνθρωποι μετακινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας και αλλάζουν θέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει η Δρ. Harris.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξετε μια συνήθεια, αλλά είναι πιθανό να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κοιμάται σε μια νέα στάση. «Τελικά, οι περισσότεροι άνθρωποι το ξεπερνούν, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να το συνηθίσουν», σημειώνει.

Ποια είναι η πιο κοινή στάση ύπνου

Η πιο κοινή στάση ύπνου μεταξύ των ενηλίκων είναι ο ύπνος στο πλάι, είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά. Πάνω από το 60% των ανθρώπων προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι, σύμφωνα με το Sleep Foundation. Η επόμενη πιο συνηθισμένη στάση ύπνου είναι ανάσκελα με το πρόσωπο στραμμένο προς τα πάνω, η οποία ονομάζεται και ύπτια θέση.

Μακροζωία: 4 κοινά στοιχεία που έχουν σχεδόν όλοι όσοι ζουν μέχρι τα 100, σύμφωνα με ειδικούς

Ο ύπνος στο πλάι και ο ύπνος ανάσκελα τείνουν να είναι πιο ανεκτοί για τους περισσότερους ανθρώπους, λέει στο TODAY.com η Δρ. Dianne Augelli, ειδική στην ιατρική του ύπνου στο Weill Cornell Medicine. Η λιγότερο δημοφιλής στάση ύπνου είναι μπρούμυτα -η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι περνούν λιγότερο από το 10% της νύχτας μπρούμυτα, σύμφωνα με το Sleep Foundation.

Ποια είναι η πιο υγιεινή στάση ύπνου

Η πιο υγιεινή στάση ύπνου για εσάς είναι αυτή που θα είναι πιο άνετη και θα σας βοηθήσει να πέσετε και να κοιμηθείτε. «Δεν υπάρχει κάποιος ιδανικός τρόπος για να κοιμηθείτε. Είναι ό,τι σας κάνει να περιορίζετε τον πόνο που μπορεί να έχετε και σας βοηθά να νιώθετε ξεκούραστος», επισημαίνει η Δρ. Harris.

Ύπνος στο πλάι, μπρούμυτα και ανάσκελα

Ο ύπνος στο πλάι ή ανάσκελα θεωρείται γενικά πιο υγιεινός από τον ύπνο μπρούμυτα, κάτι που έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως ο πόνος στην πλάτη. «Δίνουμε πολύ έμφαση στον ύπνο στο πλάι στην ιατρική του ύπνου», σημειώνει η Δρ. Augelli.

Ωστόσο, ο ύπνος ανάσκελα και στο πλάι μπορεί επίσης να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας -για παράδειγμα, την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή τα προβλήματα στους ώμους, αντίστοιχα. Και ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να είναι καλύτερος για μερικούς ανθρώπους με υπνική άπνοια.

Ύπνος: 9 λόγοι που ξυπνάτε κάθε δύο ώρες τη νύχτα – 7 συμβουλές για να κοιμάστε καλά

Ουσιαστικά, λοιπόν, η πιο υγιεινή στάση ύπνου για εσάς θα εξαρτηθεί από την ατομική σας υγεία, σύμφωνα με τη Δρ. Harris. «Δεν είναι ότι όλοι πρέπει να κοιμούνται στο πλάι. Εξαρτάται από το αν υπάρχει πρόβλημα και ποιο είναι το πρόβλημα», καταλήγει η Δρ. Augelli.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top