Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς

καλύτερη στάση ύπνου

Μετά από μια κουραστική μέρα, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βολευτείτε κάτω από τα σκεπάσματα και να πέσετε για ύπνο. Και η στάση ύπνου, είτε ανάσκελα, είτε στο πλάι, είτε μπρούμυτα, είναι πιθανότατα συνήθεια.

Το να προσπαθείτε να κοιμηθείτε στο πλάι, αν πάντα κοιμόσασταν ανάσκελα, πιθανόν να σας φαίνεται αφύσικο. Επίσης αν ξυπνάτε και πονάτε στον αυχένα, στην πλάτη, στο κεφάλι, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η θέση στην οποία κοιμάστε κάθε βράδυ.

Ποια είναι τελικά η καλύτερη στάση ύπνου; Τι λένε οι ειδικοί και τι πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε το βράδυ στο κρεβάτι σας.

Αν και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πλευρικός ύπνος μπορεί να έχει τα περισσότερα οφέλη, η καλύτερη θέση ύπνου είναι στην πραγματικότητα αυτή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

«Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να εξετάζει κανείς τυχόν ιατρικές παθήσεις για τις οποίες συνιστάται μια συγκεκριμένη θέση ύπνου» λέει στο yahoo η Carleara Weiss, επιστημονική σύμβουλος ύπνου στην Aeroflow Sleep.

«Δεύτερον, θα πρέπει να εξετάζει πόσο συχνά ξυπνάει μέσα στη νύχτα λόγω δυσφορίας και πόσο ξεκούραστα και χωρίς πόνο ξυπνάει την επόμενη μέρα – οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη προσαρμογής» προσθέτει.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου

Οι πιο συνηθισμένες στάσεις ύπνου είναι στο πλάι, ανάσκελα και μπρούμυτα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται πάντα με τον ίδιο τρόπο και αλλάζουμε θέσεις ύπνου υποσυνείδητα κατά τη διάρκεια της νύχτας» λέει η ταγματάρχης Allison Brager, νευροβιολόγος που συμμετέχει στο σύστημα ολιστικής υγείας και φυσικής κατάστασης του αμερικανικού στρατού.

Τα οφέλη του ύπνου στο πλάι

Από όλες τις στάσεις ύπνου, ο πλευρικός ύπνος έχει αναμφισβήτητα τα περισσότερα οφέλη. «Ο ύπνος στο πλάι διευκολύνει τη σωστή στήριξη και ευθυγράμμιση της σπονδυλικής σας στήλης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στη μέση» λέει ο Δρ Keith Summa, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

Επιπλέον, μειώνει την επίδραση της βαρύτητας στο πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επεισόδια υπνικής άπνοιας και ροχαλητού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα πλεονέκτημα του ύπνου στην αριστερή πλευρά είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας.

Ενώ ο πλευρικός ύπνος έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο Δρ Summa αναγνωρίζει την πιθανότητα δυσφορίας στον αυχένα και τους ώμους, εάν δεν παρέχεται η κατάλληλη στήριξη και ευθυγράμμιση.

Επίσης, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παλινδρόμηση οξέων και καούρα. «Σε αυτή τη θέση, το στομάχι βρίσκεται πάνω από τον οισοφάγο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συμβάντα παλινδρόμησης οξέων και καούρες λόγω της βαρύτητας» λέει ο Δρ Summa.

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε ανάσκελα

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να σας φαίνεται άνετος. «Ο ύπνος ανάσκελα προάγει την ομοιόμορφη κατανομή του σωματικού σας βάρους, η οποία μπορεί να περιορίσει την πίεση στη σπονδυλική σας στήλη διατηρώντας την ισορροπημένη», λέει ο Δρ Summa.

Υπάρχει επίσης μικρότερος κίνδυνος κακής ευθυγράμμισης του αυχένα και των ώμων απ’ ό,τι μπορεί να συμβεί στο πλάι.

Ωστόσο, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ροχαλητού και υπνικής άπνοιας. «Σε αυτή τη θέση, οι μαλακοί ιστοί του ανώτερου αεραγωγού έλκονται προς τα κάτω από τη βαρύτητα και συμπιέζουν τον αεραγωγό» εξηγεί ο Δρ Summa.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στην πλάτη. «Η πιθανότητα καταπόνησης και δυσφορίας της μέσης σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι μεγαλύτερη, καθώς η φυσική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσει κενό μεταξύ του στρώματος και της μέσης» λέει ο ίδιος.

Τι συμβαίνει όταν κοιμάστε μπρούμυτα

Σύμφωνα με τη Weiss, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα με πνευμονικές παθήσεις ή δυσκολία στην αναπνοή, καθώς απελευθερώνει την πίεση στους πνεύμονες.

Από την άλλη πλευρά σημαντικά μειονεκτήματα μπορεί να είναι ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη που μπορεί να υπερβάλλουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, ανάλογα με τη σκληρότητα του στρώματος και του μαξιλαριού, προσθέτει η ίδια.

Χρησιμοποιείτε τη σωστή στάση ύπνου;

Αν έχετε μια υποψία ότι η θέση ύπνου σας μπορεί να προκαλεί πόνο ή δυσφορία, είναι σημαντικό να σημειώσετε συνειδητά πώς αισθάνεστε όταν ξυπνάτε το πρωί.

«Συνιστώ να δίνετε μεγάλη προσοχή στο σώμα σας και να κάνετε δοκιμές για να μάθετε ποια στάση ύπνου λειτουργεί καλύτερα για σας» λέει ο Δρ Summa.

Για παράδειγμα, όταν ξαπλώνετε για να κοιμηθείτε, εκτιμήστε αν υπάρχει ένταση ή δυσφορία στο σώμα σας και προσπαθήστε σκόπιμα να αποκοιμηθείτε σε μια θέση κάθε βράδυ για μια εβδομάδα και δείτε αν αυτό οδηγεί σε αλλαγές στην άνεση ή τη δυσφορία σας.

Δεν βλάπτει να κρατάτε ένα άτυπο ημερολόγιο ύπνου για να παρακολουθείτε τη θέση σας, αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και τυχόν πόνο ή δυσφορία που μπορεί να νιώθετε όταν ξυπνάτε. Η προτιμώμενη θέση σας μπορεί να εξελίσσεται καθώς οι συνθήκες της ζωής συμβαίνουν και το σώμα σας αλλάζει με τον καιρό.

Συμβουλές για την αλλαγή στάσης ύπνου

Η αλλαγή στάσης ύπνου δεν είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι εφικτή. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια

Τα μαξιλάρια σώματος, τα μαξιλάρια σφήνας και τα μαξιλάρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για έναν συγκεκριμένο τύπο ύπνου μπορούν να σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε τη νυχτερινή σας θέση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να κοιμηθείτε στο πλάι, καθώς μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κατά μήκος της πλάτης ή του μπροστινού μέρους σας για να μην κυλάτε.

Επιλέξτε το σωστό στρώμα

Τα στρώματα μπορεί να είναι ακριβά, αλλά αξίζουν για να πετύχετε ύπνο υψηλότερης ποιότητας. «Όταν έχετε αμφιβολίες, επιλέξτε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας και ένα ανατομικό μαξιλάρι μέτριας σκληρότητας που δεν υπερεκτείνει τον αυχένα και το κεφάλι σας», λέει η Weiss.

Δώστε χρόνο

Αν κοιμάστε στην ίδια θέση για χρόνια, τότε μπορείτε να χρειαστούν μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να συνηθίσετε μια διαφορετική στάση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top