Μια μελέτη σε περισσότερους από 30.000 συμμετέχοντες αποκαλύπτει πως κάποια< συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάςσας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία και πώς επηρεάζουν τον οργανισμό σας;
Άνθρωποι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι χαρακτηριστικά όπως το άγχος, οι εναλλαγές της διάθεσης και η ευερεθιστότητα, συνδέονται με πρώιμα σημάδια γήρανσης της καρδιάς.
Καρδιακή προσβολή: Τι πρέπει να κάνετε αν είστε μόνοι – Ισχύει το κόλπο με τον βήχα;
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Cardiovascular Imaging, ήταν η πρώτη του είδους της που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών και της δομής και λειτουργίας της καρδιάς.
Κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό και έμφραγμα
Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη υποστήριξη της ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία στην Ελλάδα είναι ένα μόνιμο ζήτημα, καθώς σύμφωνα με δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ του 2020, το 5,6% των Ελλήνων ηλικίας 15 ετών και άνω έχουν κάποια αγχώδη διαταραχή. Τα δεδομένα γίνονται πιο ανησυχητικά καθώς σύμφωνα με τη diaNOIsis οι νέοι ενήλικες –και πιο συγκεκριμένα το 38,9% των ατόμων ηλικίας 17-24 και το 25% των ατόμων ηλικίας 25-39– δηλώνουν πως η ψυχική υγεία είναι θέμα μείζονος σημασίας και τους προβληματίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Στο πλαίσιο, λοιπόν της μελέτης που συσχετίζει στοιχεία προσωπικότητας με κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, η ομάδα ανάλυσε δεδομένα από την UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων που περιέχει γενετικές πληροφορίες και στοιχεία για την υγεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων.
Πώς επηρεάζουν τα νευρωτικά χαρακτηριστικά την καρδιά
Αξιολόγησαν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς και τις συνέκριναν με τις βαθμολογίες νευρωτισμού – οι οποίες βασίζονταν σε ασταθείς διαθέσεις, υπερβολική ανησυχία, άγχος, ευερεθιστότητα, ανασφάλεια και θλίψη. Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν περισσότερες από 30.000 μαγνητικές τομογραφίες καρδιάς, μαζί με βαθμολογίες νευρωτισμού που καθορίστηκαν από ένα είδος ερωτηματολογίου που χρησιμοποιείται τακτικά στην ψυχολογία για την αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
Όπως αναφέρθηκε από το British Heart Foundation, διαπιστώθηκε ότι η υψηλότερη βαθμολογία νευρωτισμού συσχετίστηκε με αλλαγές στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένου και του ότι ήταν μικρότερη και πιο παχιά. «Αυτά τα χαρακτηριστικά αναγκάζουν την καρδιά να αντλεί λιγότερο καλά και είναι τυπικά των “πιο γηρασμένων” καρδιών», ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση σύμφωνα με την Express. «Βρήκαν αυτή τη συσχέτιση αφού προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και το κάπνισμα».
Οι διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες
«Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στις γυναίκες, μια υψηλότερη βαθμολογία νευρωτισμού συνδέθηκε με αλλοιωμένη υφή του καρδιακού μυός, η οποία θα μπορούσε να είναι σημάδι ίνωσης – δηλαδή ουλής του καρδιακού ιστού. Οι άνδρες με υψηλότερες βαθμολογίες νευρωτισμού παρουσίασαν μεγαλύτερη δυσκαμψία στην αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος που πηγαίνει απευθείας από την καρδιά. Όλα αυτά είναι πρώιμοι δείκτες δυσμενών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια».
Αυτό έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης έρευνας που έδειξε ότι οι γυναίκες με ψυχικές παθήσεις είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίθετα, οι άνδρες με ψυχικές παθήσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακών προσβολών.
Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές και γήρανση της καρδιάς
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο επικεφαλής της μελέτης Steffen Petersen – καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Queen Mary University του Λονδίνου – δήλωσε «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικές συνδέσεις μεταξύ της ψυχικής υγείας και των καρδιαγγειακών εκβάσεων, και η μελέτη μας αποκάλυψε ότι επιβλαβείς αλλαγές στην καρδιά παρατηρούνται σε άτομα με νευρωτικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η υπερβολική ανησυχία».
Ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το βάρος και η ηλικία, τα νευρωτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να συνδέονται με σημάδια γήρανσης της καρδιάς. «Στη συνέχεια, ελπίζουμε να κατανοήσουμε ακριβώς πώς αυτά τα χαρακτηριστικά αλλοιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς και πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα».
Ο Βρετανός καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, πρόσθεσε «Γνωρίζουμε ότι η ζωή με μια ψυχική πάθηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων, και αυτή η σημαντική έρευνα δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας – τα οποία μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια ψυχικών παθήσεων – μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές στην καρδιά που είναι συνώνυμες με τη γήρανση της καρδιάς».
«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να γνωρίζουν οι επαγγελματίες υγείας ότι οι ασθενείς που ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ψυχικών παθήσεων, μπορεί να ωφεληθούν από υποστήριξη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Καθώς οι διαγνώσεις ψυχικής υγείας γίνονται όλο και πιο συχνές, ελπίζουμε ότι μελλοντικές έρευνες θα διερευνήσουν περαιτέρω αυτούς τους συνδέσμους».
Καρδιαγγειακά νοσήματα: Ο κίνδυνος ξεκινά από την παιδική ηλικία – Ποια είναι η κρίσιμη ηλικία
«Εάν επιθυμείτε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας ευεξία, μιλήστε με τον γενικό σας γιατρό, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους για να φροντίσετε την καρδιά σας που σας ταιριάζουν», καταλήγει.
Πηγές: Express, NIH, Oxford Academic