Site icon Όλο Υγεία

Πνεύμονες: Επαναστατική έρευνα αποκαλύπτει το συμπλήρωμα που τους προστατεύει από βλάβη – Ελπίδες για τους ασθενείς με ίνωση

πνεύμονες, ίνωση, συμπλήρωμα

Ερευνητές από το Women’s Guild Lung Institute στο Cedars-Sinai ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να αναστρέψει τη βλάβη στους πνεύμονες και να βελτιώσει την επιβίωση ασθενών με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (IPF).

Τα ευρήματά των ειδικών που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of Clinical Investigation χαρίζουν ελπίδα σε ασθενείς με ίνωση. Αυτή η καινοτόμος μελέτη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το τοπίο της θεραπείας για ασθενείς με IPF, μια θανατηφόρα πάθηση που σχετίζεται με την ηλικία που επηρεάζει 100.000 άτομα στις ΗΠΑ, ενώ είναι αγνώστου αιτιολογίας. Οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν ή χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια από τη διάγνωση.

«Αυτή η μελέτη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι», δήλωσε ο Paul Noble, MD, πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, διευθυντής του Women’s Guild Lung Institute και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Εντοπίσαμε μια βασική αιτία πνευμονικής βλάβης που σχετίζεται με το IPF και έναν πιθανό θεραπευτικό στόχο που θα μπορούσε να αποκαταστήσει την ικανότητα των πνευμόνων να αυτοθεραπεύονται».

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε ουλές στους πνεύμονες και σε προοδευτική δυσκολία στην αναπνοή. Η συχνότητα της αυξάνεται δραματικά με την ηλικία και επηρεάζει τους άνδρες συχνότερα από τις γυναίκες.

Μέσω αυτής της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα που επενδύουν τη μεμβράνη που προστατεύει τους πνεύμονες των ασθενών με IPF χάνουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τον ψευδάργυρο, ο οποίος είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην επούλωση του κατεστραμμένου ιστού. Η έλλειψη ψευδαργύρου βλάπτει την ικανότητα των κυττάρων – που ονομάζονται κυψελιδικά επιθηλιακά κύτταρα τύπου 2 (AEC2s) – να αναγεννηθούν.

Η αποκατάσταση αυτής της ικανότητας μέσω της μοριακής οδού που εντόπισαν οι ερευνητές στα πειράματά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες που αναστρέφουν τη βλάβη των πνευμόνων που σχετίζεται με το IPF. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε επίσης ένα μοντέλο IPF σε ποντίκια εργαστηρίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
«Υπήρξαν λίγες λεπτομερείς μελέτες για το πώς λειτουργεί ο ψευδάργυρος στους πνεύμονες», δήλωσε ο Dianhua Jiang, MD, PhD, καθηγητής Ιατρικής στο Cedars-Sinai και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Η δική μας είναι η πρώτη που προσδιορίζει τη λεπτομερή λειτουργία του ψευδαργύρου στη βιολογία των πνευμόνων, συγκεκριμένα στην IPF. Ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό το γεγονός πως ανακαλύψαμε ότι ο ψευδάργυρος ρυθμίζει την παραγωγή δύο άλλων βασικών μορίων που προάγουν την αναγέννηση των ιστών, το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης (NAD+) και το Sirtuin1. Αυτά τα μόρια έχουν εμπλακεί στην αναγέννηση και τη γήρανση των ιστών».

Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να προσδιοριστεί γιατί συμβαίνει η απώλεια του εν λόγω συστατικού στα πνευμονικά κύτταρα και εάν τα συμπληρώματα ψευδαργύρου, μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση της ανταπόκρισης αποκατάστασης των πνευμόνων, αλλά και αν θα αντιστρέψουν τη βλάβη των πνευμόνων σε ανθρώπους με αυτή την πάθηση. Ο Liang είπε, ότι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν χιλιάδες ασθενείς.

Με συμπτώματα όπως χρόνιος βήχας και δύσπνοια στην κόπωση, η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση προσβάλλει συνήθως ανθρώπους  ηλικίας άνω των 50 ετών, καπνιστές. Η διάγνωση της νόσου απαιτεί αποκλεισμό άλλων νοσημάτων όπως τα αυτοάνοσα, και τίθεται με βάση την αξονική θώρακος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και βιοψία πνεύμονα.

Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η πνευμονική ίνωση σε όσο γίνεται αρχικό στάδιο, ώστε να ξεκινήσει – με συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων – έγκαιρα η σωστή θεραπεία, με σκοπό κυρίως την αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Σήμερα υπάρχουν πολλά θεραπευτικά όπλα που δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version