Site icon Όλο Υγεία

Πλημμύρες: Τα 5 προβλήματα υγείας που προκαλούν – Πώς να προστατευτείτε

πλημμύρες

Οι πλημμύρες είναι καταστροφικές για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Και αυτά είναι τα πέντε πράγματα που προκαλεί αυτή η φυσική καταστροφή στην υγεία μας.

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε σφοδρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες. Μέχρι στιγμής έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι ή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ αρκετά νοσοκομεία δεν έχουν ρεύμα ή νερό. Οι πλημμύρες ενέχουν κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με διακοπές ρεύματος και κατεστραμμένα υδραυλικά. Επίσης, τα νερά φιλοξενούν βακτήρια και οργανισμούς που μεταφέρουν ασθένειες και απειλούν τους εκτοπισμένους και τους διασώστες.

Ακόμη, κι όταν παρέλθουν οι άμεσοι κίνδυνοι και σταματήσει ο άνεμος και η βροχή, οι πλημμύρες μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες.

«Το νερό της πλημμύρας μπορεί να έχει πολύ υψηλά επίπεδα βακτηρίων, ιών, λυμάτων και παρασίτων που μπορούν να σας μολύνουν εάν εισέλθει στο στόμα σας, στα μάτια σας ή στο δέρμα σας», δήλωσε στο Health.com ο Amesh Adalja, MD, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Πώς οι πλημμύρες μας αρρωσταίνουν

Οι πλημμύρες ευθύνονται για τις παρακάτω ασθενείς σε θύματα καταστροφών αλλά και σε διασώστες.

1. Παθήσεις του γαστρεντερικού

Ένας από τους πιο σημαντικούς κινδύνους από την κατάποση του νερού από την πλημμύρα είναι η κατάποση κάποιου βακτηρίου, ιού ή παρασίτου που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις  είναι πιθανώς αρκετά καλοήθεις και μπορεί να προκαλέσουν μόνο έμετο ή διάρροια. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, ναυτία και αέρια. Μερικές φορές, αυτές οι ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι σοβαρή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Οι συνθήκες που προκαλούνται από νερό μολυσμένο με βακτήρια, όπως πλημμύρες και φυσικές καταστροφές, περιλαμβάνουν:

Η λεπτοσπείρωση, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των ούρων των αρουραίων, είναι ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος στις πλημμυρισμένες περιοχές. Μην κάνετε μπάνιο εσείς ή τα παιδιά σας στα νερά της πλημμύρας. Επίσης, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας μετά από οποιαδήποτε επαφή με το νερό της πλημμύρας.

2. Δερματικές λοιμώξεις

Η κατάποση βακτηρίων δεν είναι το μόνο επικίνδυνο πράγμα που προκαλεί μια πλημμύρα. «Οι άνθρωποι σε αυτές τις καταστάσεις μπορεί να έχουν εκδορές ή κοψίματα στο σώμα τους και μπορεί να μολυνθούν δευτερογενώς με βακτήρια από το νερό», είπε ο Δρ Adalja.

Τα βακτήρια στο νερό της πλημμύρας μπορεί να προέρχονται από λύματα, χημικές ουσίες ή ρύπους. Μερικές φορές, οι πλημμύρες προκαλούν διαταραχές στο έδαφος που μπορεί να βγουν στην επιφάνεια του εδάφους μολυσματικοί οργανισμοί. Εάν παρατηρήσετε πληγές, παρακολουθήστε τις για τυχόν σημάδια μόλυνσης, όπως:

«Εάν έχετε κοψίματα ή γρατζουνιές, προσπαθήστε να χορηγήσετε τις βασικές πρώτες βοήθειες και τα καλύψετε», σημείωσε ο Δρ Adalja. «Χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή εάν την έχετε και παρακολουθήστε την πληγή, για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κοκκινίσει ή δεν θα πρηστεί».

Εάν δεν επουλώνεται ή αν κάνετε πυρετό ή παρουσιάσετε άλλα σημάδια μόλυνσης επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό.

3. Ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια

«Ένα άλλο πρόβλημα με τις πλημμύρες είναι ότι μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια», είπε ο Δρ Adalja. «Βρίσκουν χώρους αναπαραγωγής στα λιμνάζοντα νερά».

Ιός του Δυτικού Νείλου: Μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν αισθάνονται άρρωστοι. Αλλά περίπου το 20% των μολυσμένων ατόμων θα αναπτύξει πυρετό και άλλα συμπτώματα. Γενικά, οι ασθένειες από ένα κουνούπι μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες έως σοβαρές.

4. Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα θεωρείται συχνά ως μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω του σεξ ή της ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Αλλά ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από έναν ιό. Η ηπατίτιδα Α και Ε μπορεί να είναι επικίνδυνη σε περιοχές που έχουν υποστεί πλημμύρες. Η ηπατίτιδα Α και Ε εξαπλώνονται μέσω μολυσμένων κοπράνων, μολύνοντας το πόσιμο νερό.

5. Νόσος των Λεγεωνάριων

Το βακτήριο Legionella βρίσκεται φυσικά στο νερό. Οι άνθρωποι που καταπίνουν ή αναπνέουν μολυσμένα σταγονίδια νερού μπορεί να κολλήσουν τη νόσο των Λεγεωνάριων, μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

Η νόσος των Λεγεωνάριων θεραπεύεται με αντιβιοτικά, όπως οι περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις. Αν και, η ασθένεια μερικές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά αν δεν διαγνωστεί νωρίς. Περίπου το 10% των ανθρώπων που προσβάλλονται από τη νόσο των Λεγεωνάριων πεθαίνουν από επιπλοκές.

Η νόσος των λεγεωνάριων μεταδίδεται συχνά όταν μολυσμένη παροχή πόσιμου νερού ή μέσω μολυσμένων πισινών ή υδρομασάζ. Όμως η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ακραίες πλημμύρες αυξάνουν τις νοσηλείες για τη νόσο των Λεγεωνάριων.

Πώς να αποφύγετε την έκθεση στα νερά της πλημμύρας

Εν μέσω φυσικής καταστροφής, η αποφυγή της έκθεσης σε πλημμύρες και η εύρεση της κατάλληλης ιατρικής θεραπείας αμέσως μετά μπορεί να είναι δύσκολη. Αλλά μπορείτε να μειώσετε  τον κίνδυνο να αρρωστήσετε χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και εφαρμόζοντας καλή υγιεινή όποτε είναι δυνατόν.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version