Μήπως πίνετε καφέ σε λάθος ώρα; Πότε ο καφές σας κουράζει περισσότερο

καφέ

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν μόλις ξυπνήσουν και πριν φύγουν για δουλειά να απολαύσουν ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, το να ξεκινάτε τη μέρα σας με μια ζεστή κούπα καφέ μπορεί να μην είναι το κλειδί για να παραμείνετε σε εγρήγορση όλη την ημέρα. Τι πρέπει να προσέξετε.

Οι λάτρεις της καφεΐνης στο Oddy Knocky Coffee ανέλυσαν τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος και τον αντίκτυπό τους στο πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει ένα πρωινό ρόφημα και αποκάλυψαν ποια πιστεύουν ότι είναι η βέλτιστη στιγμή για να απολαύσετε την πρώτη γουλιά καφέ.

Οι ειδικοί τώρα λένε ότι δεν πρέπει να πίνετε τον καφέ σας μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Το να τρέξετε στην κουζίνα και να βάλετε καφέ μόλις ανοίξετε τα μάτια σας μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα αν θέλετε να μείνετε ξύπνιοι όλη μέρα και χωρίς να καταρρεύσετε το απόγευμα. Και όπως υποστηρίζουν, όλα αυτά οφείλονται στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα σας παράγει αδενοσίνη, μία χημική ουσία του κεντρικού νευρικού συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και κορτιζόλη, τη λεγόμενη «ορμόνη του στρες». Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες επηρεάζουν την επίδραση της καφεΐνης.

Η αδενοσίνη ξεκινά χαμηλά το πρωί, μόλις ξυπνήσετε και αυξάνεται όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε μέχρι την ώρα του ύπνου, είστε φυσικά κουρασμένοι. Για να καταλάβετε, όταν κοιμόμαστε, τα επίπεδα της αδενοσίνης πέφτουν. Η κορτιζόλη, δε, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της το πρωί.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά το ξύπνημα δεν είναι πιθανώς ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας σε σωστή πορεία, καθώς μάχεται με αυτές τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που όλες προσπαθούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα για εσάς. Αυτή η σύγκρουση των χημικών ουσιών σας μπερδεύει το πρωί, κρατώντας σας μη συγκεντρωμένους και μη παραγωγικούς. Αυτό είναι το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι κάνει ο όμορφος καφές μας για εσάς.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να πιείτε καφέ το πρωί

Η καλύτερη συμβουλή είναι να πίνετε το πρώτο φλιτζάνι καφέ περίπου μια ώρα αφού ξυπνήσετε – και όχι νωρίτερα. Αυτό δίνει την ευκαιρία στα επίπεδα της κορτιζόλης σας να χαλαρώσουν και αφήνει την καφεΐνη να κάνει σωστά τη δουλειά της.

Η εξισορρόπηση της πρόσληψης καφεΐνης με τον φυσικό ρυθμό κορτιζόλης και αδενοσίνης του σώματος μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του πρωινού φλιτζανιού και να μην προκαλέσει διαταραχές στο εσωτερικό ρολόι του σώματός σας.

Και μία συμβουλή για τους ξενύχτηδες: φροντίστε να πίνετε το τελευταίο φλιτζάνι καφέ τουλάχιστον έξι ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε η καφεΐνη να μην παρεμβαίνει στον ύπνο σας και να είστε ξεκούραστοι.

Πόσο καφέ μπορείτε να πίνετε κάθε μέρα

Η υπερβολική πρόσληψη καφέ με καφεΐνη μπορεί να σας κάνει νευρικούς και να προκαλέσει:

  • Αυξημένο καρδιακό ρυθμό
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • Άγχος
  • Προβλήματα στον ύπνο.

Πόση ποσότητα καφέ είναι λοιπόν η βέλτιστη για να πίνετε για να έχετε όλα τα οφέλη, αλλά να αποφύγετε τις αρνητικές παρενέργειες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ασφαλές να πίνετε τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα με μέγιστη πρόσληψη 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Η περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του καφέ, αλλά ένα μέσο φλιτζάνι έχει περίπου 95 χιλιοστόγραμμα.

Για τις γυναίκες που θηλάζουν και τις έγκυες, οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προσθέσετε καφεΐνη στη διατροφή σας. Αν ο καφές σας προκαλεί νευρικότητα, φροντίστε να μην το παρακάνετε: Η ανοχή στην καφεΐνη είναι διαφορετική για τον καθένα.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top