Site icon Όλο Υγεία

Πρέπει να πίνετε αλκοόλ εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση; Ποιο είναι το συνιστώμενο όριο, σύμφωνα με ειδικούς

αρτηριακή πίεση, αλκοόλ

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επίμονα υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Εάν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός μπορεί να σας έχει συμβουλεύσει να πίνετε αλκοολούχα ποτά με μέτρο και να μειώσετε τη συνολική πρόσληψή τους.

«Αν και δεν λέμε στους ασθενείς να απέχουν εντελώς από τα αλκοολούχα ποτά εάν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, συνιστούμε να μετριάσουν ή να μειώσουν την κατανάλωσή τους», είπε ο Sahadeo Ramnauth, διευθυντής καρδιολογίας στο New York-Presbyterian Queens.

Μια έκθεση του 2023 διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ τακτικά, δηλαδή πάνω από 30 γραμμάρια την ημέρα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), όσο περισσότερο καταναλώνετε ημέρα, τόσο υψηλότερη τείνει να είναι η συστολική σας πίεση.

Η AHA αναφέρει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα έδειξαν σχέση με υψηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους μη πότες. Η κατανάλωση αλκοόλ κατηγοριοποιείται σε διαφορετικά επίπεδα με βάση την ποσότητα που καταναλώνεται.

Quiz maker

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την αρτηριακή πίεση;

Όταν πίνετε αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκληθεί αύξηση της διεγερσιμότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Όταν το σύστημα αυτό ενεργοποιείται από το αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και να προκαλέσει σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία. Η παρατεταμένη ενεργοποίησή του μπορεί να συμβάλει σε θέματα υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει ή να μειώσει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που αντιλαμβάνονται την αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι υποδοχείς την ρυθμίζουν ανιχνεύοντας αλλαγές και δίνοντας σήμα στο σώμα να προσαρμοστεί. Όταν εξασθενούν από το αλκοόλ, το σώμα μπορεί να μην ανταποκρίνεται τόσο αποτελεσματικά στις αλλαγές της πίεσης, οδηγώντας σε επίμονα υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αλκοολούχα ποτά διεγείρουν επίσης την απελευθέρωση αδρεναλίνης και θέτει το σώμα σε κατάσταση μάχης ή φυγής, οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση.

«Αυτή η πολύπλοκη αλληλεπίδραση οδηγεί σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και επακόλουθη υπέρταση. Ωστόσο, καθώς ο καθένας έχει διαφορετική φυσιολογία, πολλοί άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν στην ίδια ποσότητα αλκοόλ με διάφορους τρόπους», πρόσθεσε ο Δρ. Ramnauth.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να καταναλώσετε με ασφάλεια εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η ποσότητα αλκοόλ για κάποιον με υψηλή αρτηριακή πίεση ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ατομική κατάσταση υγείας, η ηλικία, το βάρος, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και πολλά άλλα, σύμφωνα με τον Louis Morledge, παθολόγο στο Northwell Health.

«Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι πιθανώς προς το συμφέρον σας να πίνετε ελάχιστα», πρόσθεσε ο Δρ. Morledge.

Γενικά, οι ειδικοί προτείνουν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να υπερβαίνουν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, η οποία είναι ένα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες.

Το είδος του αλκοόλ δεν έχει σημασία, αλλά μάλλον η συχνότητα της κατανάλωσης, σύμφωνα με τον Sameer Amin, καρδιολόγο και επικεφαλής ιατρό στο L.A. Care Health Plan.

«Δεν υπάρχουν σημαντικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ένα αλκοολούχο ποτό έναντι ενός άλλου. Γίνεται γενικά κατανοητό ότι η επίδραση στην υγεία κάποιου εξαρτάται περισσότερο από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, σε αντίθεση με τον τύπο», είπε ο Δρ. Amin στο Verywell.

Εκτός από τη μείωση του αλκοόλ, μπορείτε να ενσωματώσετε και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες, για να βοηθήσετε στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

«Οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε την καλή υγεία και να μειώσετε την αρτηριακή πίεση είναι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η τακτική άσκηση και η διατήρηση μιας καλής διατροφής που είναι χαμηλή σε αλάτι και αποτελείται κυρίως από μη επεξεργασμένα τρόφιμα», καταλήγει ο Δρ. Amin.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version