Πίεση και χοληστερίνη: 5 βήματα που τις μειώνουν φυσικά και προστατεύουν την καρδιά, σύμφωνα με καρδιολόγο

χοληστερίνη - πίεση

Θέλετε να μειώσετε δραστικά τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση; Σύμφωνα με έναν καρδιολόγο, κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να κάνει τη διαφορά, προστατεύοντας την καρδιά σας περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Θρόμβος στο πόδι στην καρδιά και στον εγκέφαλο : Τα συμπτώματα και πώς θα προστατευθείτε

Η συμβουλή του καρδιολόγου που μειώνει χοληστερίνη και πίεση

Ενώ όλοι γνωρίζουμε τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής και τους κινδύνους του καπνίσματος, υπάρχουν και κάποιες λιγότερο γνωστές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενόψει του Μήνα Ευαισθητοποίησης για την Καρδιά, ο κορυφαίος καρδιολόγος Δρ. Christopher Broyd, μίλησε για πέντε καθημερινές συνήθειες που ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Από τον ύπνο μέχρι το άγχος, αυτές οι συνήθειες μπορεί να προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι νομίζετε.

«Είμαι καρδιοχειρουργός: Τι αποφεύγω για να προστατεύσω την καρδιά και να μειώσω τον κίνδυνο καρκίνου»

Πέντε συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας

Οι συνήθειες αυτές είναι οι εξής:

  1. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
  2. Χρόνιο άγχος
  3. Μη επαρκής ύπνος
  4. Έλλειψη έκθεσης στον ήλιο
  5. Κοινωνική απομόνωση

1. Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

«Ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, υψηλή χοληστερόλη και αυξημένη αρτηριακή πίεση, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις», προειδοποιεί ο Dr. Christopher Broyd, σύμβουλος καρδιολόγος στο Nuffield Health Brighton Hospital. «Η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς».

Δεν χρειάζεται να πιέζεστε να πηγαίνετε καθημερινά στο γυμναστήριο, απλώς ξεκινήστε με μικρά βήματα. «Ξεκινήστε με απλές δραστηριότητες όπως περπάτημα, διατάσεις ή ποδήλατο γυμναστηρίου», προτείνει ο Dr. Broyd. «Ακόμη και σύντομες δραστηριότητες, όπως ένα 10λεπτο περπάτημα, μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιώσει τη φυσική σας κατάσταση».

Το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. «Είτε πρόκειται για χορό, κολύμπι, ποδηλασία ή κάποιο ομαδικό άθλημα, η διασκέδαση βοηθά στη διατήρηση της συνέπειας», αναφέρει ο Dr. Broyd. «Βρείτε την ώρα της ημέρας που σας ταιριάζει περισσότερο και εντάξτε την άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, είτε το πρωί, στο μεσημεριανό σας διάλειμμα ή το βράδυ».

Καρδιά: Το τεστ των 5 λεπτών στο σπίτι που δείχνει αν έχετε καρδιακή νόσο, σύμφωνα με ειδικό

2. Χρόνιο άγχος

Το χρόνιο άγχος, είτε προέρχεται από απαιτητικές δουλειές είτε από οικογενειακά ζητήματα, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, προειδοποιεί ο καρδιολόγος.

«Το παρατεταμένο άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο Dr. Broyd. «Επιπλέον, το στρες συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως υπερφαγία ή κάπνισμα».

Το επαγγελματικό άγχος, ειδικότερα, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και να διαταράξει τον ύπνο, όλα επιβαρυντικά για την καρδιά.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, η γιόγκα ή η άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση της έντασης και να βελτιώσει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών», αναφέρει ο Dr. Broyd. «Επίσης, τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η βαθιά αναπνοή και η προοδευτική χαλάρωση των μυών μπορούν να ηρεμήσουν το μυαλό και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους».

3. Μη επαρκής ύπνος

«Η έλλειψη ύπνου ή ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να συμβάλει στην παχυσαρκία και να διαταράξει τις φυσικές διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού», επισημαίνει ο Dr. Broyd. «Διαταραχές όπως η υπνική άπνοια μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς».

Για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, ο καρδιολόγος προτείνει να καθιερώσετε μια σταθερή ρουτίνα. «Πηγαίνετε για ύπνο και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα», συμβουλεύει ο Dr. Broyd. «Αυτό βοηθά στη ρύθμιση του βιολογικού σας ρολογιού και προάγει έναν πιο σταθερό κύκλο ύπνου».

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ το βράδυ, καθώς μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.

Πώς επηρεάζει την χοληστερίνη ο καφές -Πόσο πρέπει να πίνετε

4. Έλλειψη έκθεσης στον ήλιο

«Η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, φλεγμονή και μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας», αναφέρει ο Dr. Broyd. Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, η λήψη αρκετής βιταμίνης D είναι σημαντική.

«Εάν εργάζεστε ή σπουδάζετε σε εσωτερικούς χώρους, εκμεταλλευτείτε τα διαλείμματα για να βγείτε έξω», προτείνει ο Dr. Broyd. «Στοχεύστε σε 15-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, ειδικά το πρωί που ο ήλιος είναι πιο ήπιος».

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική ή ακόμα και το γεύμα σε εξωτερικό χώρο μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

5. Κοινωνική απομόνωση

«Η κοινωνική απομόνωση ή η μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», προειδοποιεί ο Dr. Broyd. «Έρευνες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει στρες, να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος».

Εάν νιώθετε μόνοι, προσπαθήστε να έρθετε σε επαφή με φίλους ή μέλη της οικογένειας ή να συμμετάσχετε σε μια νέα κοινωνική δραστηριότητα.

Καρδιά: Τι ώρα να πίνετε καφέ για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έως και 31% , σύμφωνα με νέα μελέτη

«Η βελτίωση της κοινωνικής ζωής απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά η δημιουργία συνειδητών σχέσεων μπορεί να ενισχύσει το κοινωνικό σας δίκτυο και τη συνολική σας ευεξία – και τελικά να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας», καταλήγει ο Dr. Broyd.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Πέντε καθημερινές συνήθειες, όπως το χρόνιο άγχος, η έλλειψη ύπνου και η κοινωνική απομόνωση, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει σε υψηλή χοληστερόλη και πίεση, ενώ ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως το περπάτημα, μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά.
  • Η ανεπαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D, που σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες.
  • Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να αυξήσει το στρες και την αρτηριακή πίεση, ενώ η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων ωφελεί τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.
Scroll to Top