Site icon Όλο Υγεία

Πέτρες στα νεφρά: Η κοινή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κατά 22% – Πόσο πρέπει να παίρνουμε

Πέτρες στα νεφρά: Η κοινή βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κατά 22% - Πόσο πρέπει να παίρνουμε

123rf.com

Νέα έρευνα δείχνει ότι μια κοινή βιταμίνη μπορεί να λειτουργήσει ως μυστικό όπλο για τη μείωση του κινδύνου για πέτρες στα νεφρά. Μάθετε ποια είναι και πόση πρέπει να παίρνετε για να παραμένετε υγιείς.

Πέτρες στα νεφρά: Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο – Τι να τρώμε για να φύγουν φυσικά

Νεφρολιθίαση: Η νιασίνη μειώνει τον σχηματισμό κρυστάλλων στα νεφρά – Ποια είναι η ημερήσια πρόσληψη

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα που σχηματίζονται στα νεφρά. Μπορούν να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος — από τα νεφρά σας μέχρι την ουροδόχο κύστη σας. O πόνος που συνοδεύει τις πέτρες στα νεφρά είναι έντονος. Αν είχατε κάποια στιγμή πέτρα ή πέτρες στα νεφρά, τότε ήδη γνωρίζετε ότι θα κάνατε σχεδόν τα πάντα για να αποφύγετε μια άλλη επίσκεψη στον γιατρό ή το νοσοκομείο για αυτό τον λόγο.

Παρότι δεν υπάρχει κάτι μαγικό που να μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασχηματιστούν πέτρες στα νεφρά, υπάρχουν μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και προσαρμογές στη διατροφή σας που μπορεί να σας βοηθήσουν. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, η αύξηση της πρόσληψης νιασίνης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης κρυστάλλων στα νεφρά.

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά ή αλλιώς ουρολιθίαση;

Πώς και γιατί σχηματίζονται οι κρύσταλλοι στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν τα ούρα σας περιέχουν περισσότερες κρυσταλλοποιητικές ουσίες από ό,τι μπορεί να διαλύσει το υγρό στα ούρα σας. Ταυτόχρονα, τα ούρα σας μπορεί να μην έχουν αρκετές ουσίες που να εμποδίζουν τους κρυστάλλους να κολλήσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για το σχηματισμό λίθων. Ακολουθεί μια πιο λεπτομερής ματιά στη διαδικασία:

Πέτρες στα νεφρά: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι πετρών στα νεφρά και ο καθένας έχει διαφορετικές αιτίες.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ουρολιθίαση

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά, όπως:

Πέτρες στα νεφρά: Συμπτώματα

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνες, αλλά μερικές φορές δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα. Ακολουθεί μια λίστα με τα πιθανά συμπτώματα. Συχνά, τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν μια πέτρα κινείται στον ουρητήρα, τον σωλήνα που συνδέει το νεφρό με την ουροδόχο κύστη. Αυτή η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει:

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε έντονο πόνο που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε, πόνο που συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, πόνο που συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη, αίμα στα ούρα σας ή δυσκολία στην ούρηση.

Πώς συγκέντρωσαν τα δεδομένα για τη μελέτη που συνδέει τη βιταμίνη Β3 με τις πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει περίπου το 11% ορισμένων πληθυσμών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 5-15% των Ελλήνων, σύμφωνα με το RRH. Η νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Ωστόσο, ενώ η νιασίνη παίζει πολλούς κρίσιμους ρόλους στο σώμα, δεν είναι σαφές εάν επηρεάζει τον κίνδυνο για ουρολιθίαση.

Αυτή η μελέτη εξέτασε δεδομένα από μια μεγάλη έρευνα υγείας που ονομάζεται Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES) που πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2018. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τι έτρωγαν οι άνθρωποι σε μια περίοδο 24 ωρών για να μάθουν πόση νιασίνη κατανάλωναν. Ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες εάν είχαν ιστορικό με πέτρες στα νεφρά μέσω ενός ερωτηματολογίου.

Για να μελετήσουν την πιθανή σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης βιταμίνης Β3 και των πέτρας στα νεφρά, χρησιμοποίησαν προηγμένες στατιστικές μεθόδους για να αναλύσουν τα δεδομένα. Η μελέτη περιελάμβανε συνολικά 28.508 συμμετέχοντες, καθιστώντας την μια διεξοδική έρευνα για το εάν η νιασίνη στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης πετρών στα νεφρά. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν λίγο πάνω από 47 ετών.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της μελέτης;

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που εμφανίζουν πέτρες στα νεφρά συχνά μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά. Είναι πιο πιθανό να είναι άνδρες, μεγαλύτερης ηλικίας, λευκοί, να έχουν υψηλότερα οικογενειακά εισοδήματα, να καπνίζουν, να ασκούνται περισσότερο και να έχουν ιστορικό ιατρικών παθήσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Είναι ενδιαφέρον ότι τείνουν επίσης να καταναλώνουν λιγότερη νιασίνη μέσω της διατροφής τους.

Συγκρίνοντας εκείνους που έτρωγαν την λιγότερη νιασίνη με εκείνους που έτρωγαν την περισσότερη, η τελευταία ομάδα είχε περίπου 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει πέτρες στα νεφρά. Αυτό το όφελος ήταν ιδιαίτερα αισθητό σε άτομα κάτω των 60 ετών. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η σχέση μεταξύ της νιασίνης και του κινδύνου πέτρων στα νεφρά δεν ήταν εντελώς απλή — ακολούθησε ένα «σχήμα L», δείχνοντας ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση στην πρόσληψη νιασίνης φάνηκε να βοηθά στη μείωση του κινδύνου.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το να συμπεριλαμβάνουμε περισσότερες τροφές πλούσιες σε νιασίνη στη διατροφή μας μπορεί να κάνει τη διαφορά στη μείωση του κινδύνου πετρών στα νεφρά, ειδικά στους νεότερους ενήλικες.

Ο συγγραφέας αυτής της μελέτης υποδηλώνει ότι ενώ ο λόγος για τον οποίο η νιασίνη μπορεί να επηρεάσει τις πέτρες στα νεφρά παραμένει ασαφής, ένας πιθανός λόγος είναι λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Οι πέτρες στα νεφρά συχνά σχηματίζονται από κρυστάλλους ασβεστίου σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση όπου δυνητικά επιβλαβή μόρια, γνωστά ως αντιδραστικά είδη οξυγόνου, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα.

Η νιασίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση αυτών των επιδράσεων. Η νιασίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των μιτοχονδρίων, των παραγωγών ενέργειας στα κύτταρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της συσσώρευσης κρυστάλλων στα νεφρά.

Πέτρες στα νεφρά: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά – Ποια τρόφιμα είναι επικίνδυνα

Υπάρχουν μερικοί σημαντικοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μελέτη. Πρώτον, δεδομένου ότι ήταν διατομεακή, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η κατανάλωση περισσότερης ή λιγότερης νιασίνης είναι αυτό που προκαλεί αλλαγές στον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Οι διατομεακές μελέτες καταγράφουν δεδομένα σε ένα μόνο σημείο στο χρόνο, καθιστώντας δύσκολη τη δημιουργία σχέσεων αιτίας-αποτελέσματος.

Δεύτερον, οι ερευνητές βασίστηκαν στους συμμετέχοντες για να αναφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το ιστορικό με πέτρες στα νεφρά μέσω ερωτηματολογίων, οπότε υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να έχουν ξεχαστεί ορισμένες λεπτομέρειες. Επίσης, ορισμένες λεπτομέρειες, όπως η ακριβής σύνθεση των πέτρων στα νεφρά, δεν συμπεριλήφθηκαν στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε.

Τέλος, οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου και δεδομένου ότι οι διατροφικές πληροφορίες καταγράφηκαν από ανακλήσεις 24 ωρών, μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν μακροπρόθεσμα πρότυπα. Παρά αυτές τις προκλήσεις, αυτή η μελέτη ρίχνει φως στο πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, αλλά απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα και να κατανοηθεί ο ρόλος της νιασίνης.

Νιασίνη και πέτρες στα νεφρά: Πώς εφαρμόζεται στην καθημερινότητα;

Εάν είστε κάποιος με ιστορικό νεφρολιθίασης (ή απλώς θέλετε να τις αποφύγετε), τα ευρήματα αυτής της μελέτης προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα οπτική. Φαίνεται ότι η πρόσληψη νιασίνης μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου αυτών των επώδυνων εναποθέσεων. Ίσως τώρα να είναι καλή στιγμή να εξετάσετε πόση νιασίνη λαμβάνετε καθημερινά από τη διατροφή σας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η νιασίνη θα σας κάνει ανίκητους ενάντια στις πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες — τα επίπεδα ενυδάτωσης, η γενετική και οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο σας. Αυτή η έρευνα δεν εξαλείφει κανέναν από αυτούς τους παράγοντες, αλλά υποδηλώνει ότι η νιασίνη μπορεί να είναι ένα μέρος ενός μεγαλύτερου παζλ.

Τελικά, είναι σημαντικό να το προσεγγίσετε με ρεαλιστικές προσδοκίες. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσετε ολόκληρη τη διατροφή σας εν μία νυκτί ή να αρχίσετε να παρακολουθείτε ευλαβικά τα επίπεδα νιασίνης. Μικρές προσαρμογές, όπως το να δίνετε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β3, ενώ εξακολουθείτε να έχετε άλλες υγιεινές συνήθειες, μπορεί να κάνουν μια ουσιαστική διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Τρόφιμα πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3)

Άλλες κοινές πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι και τον σολομό. Παρόλο που φαίνεται σαν να είναι απλή η λύση του να ξεκινήσετε συμπληρώματα διατροφής με νιασίνη, δεν θα το συνιστούσαμε χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Νιασίνη: Ημερήσια δοσολογία

Οι συστάσεις για την πρόσληψη νιασίνης συνήθως δίνονται σε χιλιοστόγραμμα (mg) που μας δίνουν την ισοδυναμία με νιασίνη. Αυτό λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το σώμα μπορεί επίσης να μετατρέψει την τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ) σε νιασίνη. Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων για τη βιταμίνη Β3, με βάση πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH):

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη:

Παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη νιασίνης

Νιασίνη: Παρενέργειες

Η νιασίνη, όπως κάθε συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να έχει παρενέργειες, ειδικά σε υψηλότερες δόσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα πιθανά προβλήματα. Ακολουθεί μια περίληψη των παρενεργειών της νιασίνης:

Κοινές παρενέργειες:

Πιο Σοβαρές Παρενέργειες (Ειδικά σε Υψηλές Δόσεις):

Η βιταμίνη «σύμμαχος» στην χοληστερίνη και την πίεση – Βοηθά το δέρμα και τον εγκέφαλο. σύμφωνα με την Cleveland Clinic

Νιασίνη: Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

Η νιασίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα, όπως:

Πηγές: Eating Well, Nature, National Kidney Foundation, MDPI, PubMed, Drugs, Mayo Clinic (1), Mayo Clinic (2), NHS

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version