Site icon Όλο Υγεία

Περιεμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα που ίσως δεν αναγνωρίζετε – 4 τρόποι να τα αντιμετωπίσετε

περιεμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται συχνά ως η μεγάλη «αλλαγή της ζωής», αλλά δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Η διαδικασία μετάβασης στην εμμηνόπαυση, που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, ξεκινά σταδιακά με συμπτώματα που εμφανίζονται χρόνια πριν από τον τελευταίο εμμηνορροϊκό κύκλο.

Για μερικούς ανθρώπους, τα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως η ακανόνιστη περίοδος, οι αλλαγές στη διάθεση και οι εξάψεις, μπορεί να κάνουν έντονη την παρουσία τους, ενώ  άλλοι μπορεί να είναι ήδη στην εμμηνόπαυση και να μην το συνειδητοποιούν καν.

Αυτό συμβαίνει επειδή η περιεμμηνόπαυση εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έντονες εξάψεις, ενώ ένα άλλο μπορεί να μην έχει ενώσει τις κουκκίδες μεταξύ των ξαφνικών κρίσεων αϋπνίας και της εμμηνόπαυσης.

Μπορεί να διαβάζετε αυτό το άρθρο αυτή τη στιγμή για να έχετε μια αίσθηση του τι συμβαίνει στο σώμα σας. Ή ίσως βρίσκεστε στην ηλικία που οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν σημάδια περιεμμηνόπαυσης και θέλουν να την προλάβουν. Όπως και να έχει, μπορεί να αισθάνεστε ότι πρόκειται για κάτι τρομακτικό αν δεν είστε σίγουροι για το τι θα ακολουθήσει. Η κατανόηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης θα σας προετοιμάσει καλύτερα για αυτή τη φυσική βιολογική διαδικασία.

Τι συμβαίνει κατά την περιεμμηνόπαυση;

Κατά την περιεμμηνόπαυση, οι ωοθήκες επιβραδύνουν την παραγωγή οιστρογόνων και δεν απελευθερώνουν τόσα ωάρια, καθώς σιγά σιγά χάνετε την ικανότητα να μείνετε έγκυος. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από συμπτώματα σωματικής και ψυχικής υγείας καθώς το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών -αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να τα εμφανίσουν ήδη από τα μέσα της τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους. Η μέση διάρκεια είναι περίπου 7 χρόνια. Ωστόσο, ανάλογα με άλλους παράγοντες όπως το κάπνισμα και το φυλετικό υπόβαθρο, ορισμένες γυναίκες έχουν αναφέρει ότι διαρκεί έως και 14 χρόνια. Η περιεμμηνόπαυση τελειώνει όταν έχετε περάσει 12 μήνες χωρίς περίοδο, κάτι που σηματοδοτεί επίσημα την εμμηνόπαυση.

Πολλές από τις αλλαγές που αντιμετωπίζετε κατά την εμμηνόπαυση είναι αποτέλεσμα της μείωσης των οιστρογόνων, τα οποία μαζί με την προγεστερόνη ανεβαίνουν και πέφτουν καθώς οδεύετε προς την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα του καθενός μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια ότι εισέρχεστε στην εμμηνόπαυση είναι οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι. Δεδομένου ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και πέφτουν σε ανομοιόμορφα επίπεδα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες και μεγαλύτερες περιόδους. Και ενώ μπορεί να υπάρχουν μήνες όπου ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος παραλείπεται εντελώς, εξακολουθεί να υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος κατά την περιεμμηνόπαυση.

«Κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να έχουν ακόμα αιμορραγία. Ωστόσο, μπορεί να αρχίσουν να έχουν συμπτώματα που σηματοδοτούν μείωση των οιστρογόνων, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και αλλαγές στο βάρος, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων», λέει η γυναικολόγος Δρ. Jessica Shepherd. Εδώ είναι μερικά άλλα συμπτώματα που μπορείτε να περιμένετε, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

4 βήματα για να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και της περιεμμηνόπαυσης

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε από την άποψη της διατροφής και του τρόπου ζωής για να μειώσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτά είναι μερικά σημεία για να ξεκινήσετε:

  1. Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες
  2. Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών
  3. Ακολουθήστε σωστή διατροφή
  4. Ασκηθείτε

1. Κοιμηθείτε 7 με 8 ώρες

Ο τακτικός ύπνος μπορεί να βοηθήσει με την ομίχλη του εγκεφάλου που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, αν και με νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνία και στρες, αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης μέσω ορμονοθεραπείας ή άλλων θεραπειών μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε έναν καλό ύπνο. Η τήρηση ενός κανονικού προγράμματος ύπνου και η μη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών 30 λεπτά πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες για ύπνο.

2. Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών

Υπάρχει έρευνα που συνέδεσε την καφεΐνη με την επιδείνωση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει πιο έντονες εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης το σώμα και δυσκολεύει τον ύπνο.

3. Ακολουθήστε σωστή διατροφή

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί να ενισχύσει έναν υγιή μεταβολισμό και ενδεχομένως να αποτρέψει την αύξηση βάρους που συμβαίνει συχνά κατά την εμμηνόπαυση. Δεδομένου ότι τα οστά γίνονται πιο αδύναμα κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα και φυλλώδη λαχανικά.

4. Ασκηθείτε

Η διατήρηση της φόρμας είναι απαραίτητη όταν περνάτε την εμμηνόπαυση. Οι αερόβιες δραστηριότητες, όπως ένας γρήγορος περίπατος, η ποδηλασία ή ο χορός μπορούν να κάψουν το σωματικό λίπος. Η προσθήκη προπόνησης ενδυνάμωσης δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει περαιτέρω να ανανεώσετε το μεταβολισμό σας μαζί με την ενδυνάμωση των οστών και των μυών για να αποφύγετε σοβαρούς τραυματισμούς από πτώσεις. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας κουράσει αρκετά ώστε να αποκοιμηθείτε τη νύχτα.

Όλο Υγεία

Exit mobile version