Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έπειτα από ένα πεντικιούρ, γυναίκες και άνδρες καταλήγουν στον δερματολόγο καθώς εμφανίζουν μόλυνση στα δάχτυλα των ποδιών τους. Κάποιοι αναγκάζονται να λάβουν μέχρι και αντιβίωση για να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου πρέπει να αφαιρεθεί με επέμβαση ολόκληρο το νύχι. Τι να προσέξετε όταν κάνετε πεντικιούρ ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
Η επιδερμίδα είναι ένα λεπτό στρώμα διαυγούς νεκρού δέρματος στη διασταύρωση μεταξύ της βάσης του νυχιού και του δέρματος και χρησιμεύει ως φράγμα ενάντια στη βρωμιά ή τα συντρίμμια και τους μολυσματικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια και τους μύκητες.
Όταν κάνετε πεντικιούρ, οι περισσότεροι κόβουν ή «σπρώχνουν» με ειδικά εργαλεία την επιδερμίδα εκεί, γεγονός που μπορεί να τραυματίσει το δέρμα και να δώσει εύκολη πρόσβαση σε ερεθιστικούς παράγοντες και επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Η πιθανή μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί και στα νύχια των χεριών σας έπειτα από ένα μανικιούρ, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πεντικιούρ: Οι κίνδυνοι για την υγεία
Τι πρέπει να προσέξετε: Με το καλοκαίρι σε εξέλιξη, είναι συχνά δελεαστικό να περπατάτε ξυπόλυτοι, ειδικά στην πισίνα ή την παραλία. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο μετά από ένα πεντικιούρ, εάν τα πετσάκια έχουν κοπεί ή περιποιηθεί πρόσφατα, λένε οι ειδικοί.
«Δεν θα περπατούσα ξυπόλητος στην άμμο έπειτα από ένα πεντικιούρ», λέει ο Adam Friedman, καθηγητής και πρόεδρος δερματολογίας στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington.
«Μικρά σωματίδια άμμου μπορούν να εισχωρήσουν, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή και εισάγοντας βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς» προσθέτει ο ίδιος. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ανοιχτά κοψίματα ή πληγές, όχι μόνο από πεντικιούρ.
Μετά από ένα πεντικιούρ ή μανικιούρ όπου τα πετσάκια έχουν κοπεί ή πιεστεί, ο Δρ Friedman συνιστά την εφαρμογή μιας επουλωτικής αλοιφής στην πτυχή – την περιοχή κάτω από το πετσάκι στη βάση του νυχιού – για να λειτουργήσει ως σφραγιστικό ενάντια στα μικρόβια. “Λίγη ποσότητα είναι αρκετή», λέει ο Δρ Friedman.
Η βακτηριακή παρωνυχία συχνά προκαλεί ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο γύρω από την δερματική πτυχή του νυχιού, μερικές φορές με πύον, λέει ο Olabola Awosika, δερματολόγος στο Pinnacle Dermatology στο Ντιτρόιτ. Αντιμετωπίζει τέτοιου είδους λοιμώξεις με αντιβιοτικά από το στόμα και συνιστά εμβάπτιση των δακτύλων των χεριών ή των ποδιών σε διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού – ένα μέρος ξίδι προς δύο μέρη νερό – για 10 έως 15 λεπτά τρεις φορές την ημέρα. Το διάλυμα είναι τόσο αντιφλεγμονώδες όσο και αντιμικροβιακό.
Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις μπορεί επίσης να απαιτούν ένα τοπικό στεροειδές, λέει ο ίδιος. «Με τη χρόνια υποτροπή, μπορεί να υπάρξει πλήρης απώλεια της επιδερμίδας και δυνητικά μόνιμη βλάβη στο σχετικό νύχι, όπως αποχρωματισμός, ανύψωση της πλάκας του νυχιού και οριζόντιες γραμμές» προσθέτει.
Ο ποδίατρος Sheldon Laps από την Ουάσινγκτον λέει ότι βλέπει πολλούς τραυματισμούς νυχιών που προκύπτουν από «υπερβάλλοντα ζήλο» τεχνικών νυχιών που θέλουν να σπρώξουν την επιδερμίδα προς τα πίσω και καταλήγουν να σκίζουν το δέρμα. Και αυτός, επίσης, τις αντιμετωπίζει με αντιβιοτικά και με εμβάπτιση στο σπίτι. Ο ίδιος προτιμά άλατα Epsom διαλυμένα σε ζεστό νερό – δύο φορές την ημέρα για 10 λεπτά για πέντε έως επτά ημέρες.
«Σε σοβαρές περιπτώσεις, πρέπει να αφαιρέσουμε το νύχι του ποδιού», λέει, κάτι που συνήθως γίνεται στο ιατρείο.
Οι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο από το πεντικιούρ
Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους διαβητικούς με περιφερική νευροπάθεια, η οποία εμφανίζεται όταν τα νεύρα που οδηγούν στα χέρια και τα πόδια έχουν υποστεί βλάβη. Δεν μπορούν να αισθανθούν τον πόνο στα πόδια τους που προκαλείται από μια λοίμωξη, λέει ο Laps, που είναι και βοηθός σε έναν καθηγητή χειρουργικής στο GW Medical Faculty Associates. «Συνήθως δεν προσέρχονται μέχρι να είναι σοβαρή η κατάσταση», λέει.
Εάν η λοίμωξη καταφέρει να εξαπλωθεί στο οστό κάτω από το νύχι, γνωστή ως οστεομυελίτιδα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, τονίζει.
«Ο μαλακός ιστός του νυχιού του ποδιού βρίσκεται ακριβώς πάνω από το οστό» εξηγεί ο Laps. «Περιστασιακά, το οστό μολύνεται και κάνουμε χειρουργική επέμβαση στο οστό για να το καθαρίσουμε. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριάσουμε το δάχτυλο του ποδιού. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει. Γι’ αυτό λέμε στους διαβητικούς ασθενείς να μην κάνουν πεντικιούρ» τονίζει ο ίδιος.
Πώς θα προλάβετε μία μόλυνση από πεντικιούρ ή μανικιούρ
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τα εξής:
- Να διατηρείτε τα νύχια κοντά και να τα κόβετε συχνά.
- Τρίψτε την κάτω πλευρά των νυχιών – το απώτερο άκρο του νυχιού που προεξέχει από το άκρο του δακτύλου – με σαπούνι και νερό (ή με μια βούρτσα νυχιών) όταν πλένετε τα χέρια σας.
- Καθαρίζετε τυχόν εργαλεία περιποίησης νυχιών πριν από τη χρήση. Σε εμπορικές εγκαταστάσεις, όπως ινστιτούτα νυχιών, βεβαιωθείτε ότι οι τεχνικοί έχουν αποστειρώσει τα εργαλεία περιποίησης νυχιών πριν τα χρησιμοποιήσουν σε εσάς.
- Αποφεύγετε να κόβετε και να σπρώχνετε τα πετσάκια, καθώς λειτουργούν ως φραγμός για την πρόληψη της μόλυνσης.
- Μην δαγκώνετε ή μασάτε τα νύχια σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εκδορές και μόλυνση.
- Ποτέ μην σκίζετε ή δαγκώνετε ένα κρεμαστό νύχι. Αντ’ αυτού, κόψτε το με ένα καθαρό, απολυμασμένο ψαλίδι νυχιών που δεν θα προκαλέσει τραυματισμό στο περιβάλλον δέρμα.
Αν τα νύχια των ποδιών σας είναι σημαντικά παχιά ή παραμορφωμένα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να τα κόψετε μόνοι σας, αποφύγετε τα ινστιτούτα νυχιών και επισκεφθείτε έναν ποδίατρο, λέει ο Friedman, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι πολύ πιο ασφαλές.
Ο Friedman λέει ότι θα ήθελε οι άνθρωποι να αποφεύγουν εντελώς το πεντικιούρ και το μανικιούρ, αλλά συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι μη ρεαλιστικό. «Πρέπει να βρείτε έναν συμβιβασμό», λέει. «Το να λέμε “μην το κάνετε” δεν λειτουργεί». Αντ’ αυτού, λέει: «Βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε σε ένα αξιόπιστο μέρος όπου αποστειρώνουν τα εργαλεία τους. Πείτε τους να αφήσουν ήσυχα τα πετσάκια ή να τα κόψουν απαλά, για να μην τα σκίσουν και σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα».