ΠΕΦ: Οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για το φάρμακο

ΠΕΦ Τρυφών

Η υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ο αποτελεσματικός έλεγχος της συνταγογράφησης είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΕΦ.

Σειρά προκλήσεων σχετικά με το φάρμακο, καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι σημαντικότερες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφορούν στην υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στον αποτελεσματικό έλεγχο της συνταγογράφησης και της χρήσης των φαρμάκων.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να καταθέσει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις προτάσεις της για την επίλυση των δύο αυτών ζητημάτων.  Όπως εξηγεί  στο oloygeia.gr ο πρόεδρος Θεόδωρος Τρύφων, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία εστιάζει στην ενίσχυση των φαρμακευτικών προϋπολογισμών και των μηχανισμών ελέγχου μέσω της ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας και φαρμάκου, ώστε να περιοριστούν οι υπέρογκες επιστροφές της φαρμακοβιομηχανίας και να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων που παρατηρείται στην ελληνική αγορά.

Σημαντική η ενίσχυση των φαρμακευτικών προϋπολογισμών

Σύμφωνα με τον κύριο Τρύφων, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης συνεπάγεται τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία. Αυτό, όπως εξηγεί, στερεί πόρους από την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει είναι απαραίτητη η ενίσχυση των φαρμακευτικών προϋπολογισμών, η χρηματοδότηση της δαπάνης του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής ‘Έρευνας και Τεχνολογίας ,από διακριτό κονδύλι και η σταδιακή κάλυψη από την Πολιτεία της φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφαλίστων.

Απαραίτητη η λειτουργία συστημάτων ελέγχου

Το αυξανόμενο κόστος της φαρμακευτικής φροντίδας αποτελεί γινόμενο παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής, η γήρανση του πληθυσμού, το αυξανόμενο φορτίο της νοσηρότητας και οι νέες ακριβές θεραπείες, τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων.

Κατά συνέπεια, προσθέτει είναι απαραίτητη η λειτουργία συστημάτων ελέγχου της κατανάλωσης, και η ενίσχυση των μηχανισμών φαρμακοοικονομικής αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Τρύφων θεωρεί δεδομένο ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας και φαρμάκου, θα δώσει νέες δυνατότητες ελέγχου της κατανάλωσης και εξορθολογισμού της δαπάνης.

Μέχρι τότε η εφαρμογή φίλτρων και περιορισμών συνταγογράφησης, αποτελεί την μόνη άμεσα υλοποιήσιμη παρέμβαση για τη συγκράτηση της δαπάνης. Εκτιμά μάλιστα ότι οι κινήσεις αυτές θα περιορίσουν τις υπέρογκες επιστροφές της βιομηχανίας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων και στη βελτίωση της κάλυψης των ασθενών με τις αναγκαίες θεραπείες.

 

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top