Οι αχινοί δεν θα σας επιτεθούν, αλλά επειδή ζουν σε ρηχά νερά και τους αρέσει να κρύβονται κοντά σε βράχους, μπορείτε να πατήσετε ή να αγγίξετε έναν αχινό κατά λάθος. Για να μην σας χαλάσει τις διακοπές ο πόνος που μπορεί να σας προκαλέσει, είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να τον αντιμετωπίσετε.
Αν αγγίξετε ελαφρά έναν αχινό πιθανότατα δεν θα σας τσιμπήσει, αλλά εάν έρθετε σε επαφή με πίεση, όπως αν τον πατήσετε, τα pedicellaria (αγκάθια) του αχινού θα απελευθερώσουν δηλητήριο και θα σας τσιμπήσουν.
Συνήθως, τα τσιμπήματα από αχινό δεν είναι θανατηφόρα, αλλά είναι επικίνδυνα. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα και τις θεραπείες, ώστε να μπορείτε να λάβετε ιατρική βοήθεια εάν τη χρειάζεστε.
Συμπτώματα
Εάν σας τσιμπήσει αχινός, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το με ποιο από τα 950 είδη αχινού ήρθατε σε επαφή. Τα πιο κοινά συμπτώματα από τον αχινό σε ρηχά νερά περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο μέσα και γύρω από την περιοχή όπου τσιμπηθήκατε
- Ερυθρότητα γύρω από το σημείο του τσιμπήματος
- Ευαισθησία ή πόνος
- Λοίμωξη εάν το τσίμπημα δεν αντιμετωπιστεί
- Μπλε χρώμα στην περιοχή όπου ο αχινός τρύπησε το δέρμα σας
- Μυϊκοί πόνοι
Εάν ένας αχινός σας τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και πιθανόν να περιλαμβάνουν:
- Εξαιρετική κούραση
- Απώλεια δύναμης
Σημάδια σοκ - Απώλεια του αισθήματος ή της ικανότητας κίνησης
- Προβλήματα στην αναπνοή
- Θάνατος
Θεραπεία για το τσίμπημα από αχινό
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το τσίμπημα από αχινό στο σπίτι. Δοκιμάστε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να θεραπεύσετε τα συμπτώματά σας:
- Μουλιάστε την περιοχή του τσιμπήματος σε ζεστό νερό για τουλάχιστον μία ώρα.
- Εάν το αγκάθι του αχινού έσπασε και έχει κολλήσει στο δέρμα σας, βγάλτε το με ένα τσιμπιδάκι.
- Εάν υπάρχουν pedicellaria στο δέρμα σας, καλύψτε την περιοχή με κρέμα ξυρίσματος και ξύστε ελαφρά με ένα ξυράφι.
- Ξεπλύνετε και τρίψτε το τσίμπημα με σαπούνι και νερό.
- Αφήστε ανοιχτή την πληγή. Μην την δέσετε ή καλύψετε.
- Λαμβάνετε τακτικές δόσεις ακεταμινοφαίνης ή ιβουπροφαίνης για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Μια άλλη πιθανή μέθοδος για να αφαιρέσετε το αγκάθι είναι η χρήση ξυδιού, επειδή βοηθά στη διάλυσή του. Μουλιάστε την πληγείσα περιοχή σε ξύδι ή τοποθετήστε ένα εμποτισμένο με ξύδι πανί πάνω της. Εναλλάξ ξύδι και ζεστό νερό μερικές φορές την ημέρα.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βγάλετε το αγκάθι το συντομότερο δυνατό. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Θα σας κάνει μια μικρή τομή για να το αφαιρέσει, ανάλογα με το πόσο βαθιά στο δέρμα σας έχει ταξιδέψει το αγκάθι.
Τέλος, εάν αισθάνεστε κάποια από τις πιο σοβαρές παρενέργειες ή εάν ο αχινός σας τσιμπήσει κοντά στον αγκώνα, το γόνατο ή άλλη άρθρωση, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.