Είναι ένα τροπικό φρούτο, γνωστό και ως φρούτο του πάθους. Παρά το μικρό του μέγεθος, έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλες φυτικές ενώσεις που κάνουν καλό στην υγεία σας.
Καλλιεργείται κυρίως στις τροπικές περιοχές της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. Είναι πολύ αρωματικό φρούτο και ανάλογα με την ποικιλία διαφέρει σε γεύση. Υπάρχει ο κίτρινος και ο μωβ καρπός. Ο κίτρινος καρπός έχει γλυκόπικρη γεύση, ενώ ο μωβ καρπός γλυκόξινη γεύση.
Το συγκεκριμένο φρούτο συμβάλλει στη διαχείριση φλεγμονωδών και νευρολογικών νοσημάτων καθώς και στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις.
Passion fruit
Πρόκειται για το «passion fruit» που αποτελεί τον καρπό των φυτών Passiflora edulis Sims, με πάνω από 500 είδη. Οι καρποί Passiflora ποικίλουν σε χρώμα και μέγεθος. Οι ποικιλίες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η μωβ και η κίτρινη:
- Passiflora edulis: Πρόκειται για μικρούς καρπούς στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος με μωβ φλούδα.
- Passiflora flavicarpa: Αυτό το είδος είναι στρογγυλό ή ωοειδές με κίτρινη φλούδα και συνήθως είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη μωβ ποικιλία.
Το φρούτο του πάθους είναι ζουμερό, έχει σκληρή εξωτερική φλούδα, αλλά είναι γεμάτο σπόρους στο κέντρο.
Αν και είναι τροπικό φρούτο, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να επιβιώσουν σε υποτροπικά κλίματα. Για το λόγο αυτό, καλλιεργείται πλέον σχεδόν σε όλο τον κόσμο και καλλιέργειες μπορούν να βρεθούν και στην Ευρώπη.
Τα φρούτα του πάθους είναι ιδιαίτερα θρεπτικά
Το φρούτο του πάθους είναι μία καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδίως φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Ένα μόνο μωβ φρούτο του πάθους περιέχει βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και μόλις 17 θερμίδες.
Αν και το σώμα σας δεν απορροφά πολύ καλά τον σίδηρο από τα φυτά, ο σίδηρος στα φρούτα του πάθους συνοδεύεται από βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.
Το φρούτο του πάθους είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των πολυφαινολών. Μάλιστα μία μελέτη έδειξε ότι το φρούτο του πάθους είναι πιο πλούσιο σε πολυφαινόλες από πολλά άλλα τροπικά φρούτα, όπως η μπανάνα, το μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς.
Τα οφέλη του φρούτου του πάθους για την υγεία
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
- Είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών.
- Μειώνει τη φλεγμονή.
1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας όταν είναι παρόντα σε μεγάλους αριθμούς.
Τα φρούτα του πάθους περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο και πολυφαινόλες.
Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που έχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Και η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που πρέπει να λαμβάνετε από τη διατροφή σας. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγιή γήρανση, ενώ σημαντικό αντιοξειδωτικό είναι και το β-καροτένιο. Το σώμα σας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης.
Οι δίαιτες πλούσιες σε β-καροτένιο φυτικής προέλευσης έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.
Παράλληλα οι σπόροι του φρούτου του πάθους είναι πλούσιοι σε πιτσεαταννόλη, μια πολυφαινόλη που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άνδρες με υπερβολικό βάρος, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.
2. Είναι μία καλή πηγή φυτικών ινών
Ένα φρούτο του πάθους περιέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών – αρκετά για ένα τόσο μικρό φρούτο.
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της τροφής σας, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα (20Εμπιστευμένη Πηγή).
Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
3. Μειώνει τη φλεγμονή
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά του φλοιού του φρούτου του πάθους μπορεί να του προσδώσει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα.
Μια μελέτη διερεύνησε τις επιδράσεις ενός συμπληρώματος με φλούδες από μωβ φρούτα του πάθους στα συμπτώματα του άσθματος επί τέσσερις εβδομάδες. Η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα παρουσίασε μείωση του συριγμού, του βήχα και της δύσπνοιας.
Σε μια άλλη μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, εκείνοι που έλαβαν ένα εκχύλισμα φλούδας μωβ φρούτων του πάθους ανέφεραν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις τους από εκείνους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.
Προσοχή στις αλλεργίες
Τα φρούτα του πάθους είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά εμφανίζονται αλλεργίες σε μικρό αριθμό ατόμων.
Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργίας στα φρούτα του πάθους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες από τις φυτικές πρωτεΐνες του φρούτου έχουν δομή παρόμοια με αυτή των πρωτεϊνών του λάτεξ, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους.
Η φλούδα του μοβ φρούτου του πάθους μπορεί επίσης να περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυανογενείς γλυκοζίτες. Αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ένζυμα και να σχηματίσουν το δηλητήριο κυάνιο που είναι δυνητικά δηλητηριώδεις σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η σκληρή εξωτερική φλούδα του φρούτου δεν τρώγεται συνήθως και γενικά θεωρείται μη βρώσιμη.
Πώς να φάτε τα φρούτα του πάθους
Για να φάτε αυτό το τροπικό φρούτο, πρέπει να κόψετε ή να σκίσετε τη φλούδα για να αποκαλύψετε την πολύχρωμη, ζουμερή σάρκα και τους σπόρους.
Οι σπόροι είναι βρώσιμοι, οπότε μπορείτε να τους φάτε μαζί με τη σάρκα και το χυμό. Η λευκή μεμβράνη που χωρίζει τη φλούδα από τη σάρκα είναι επίσης βρώσιμη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την τρώνε, καθώς είναι πολύ πικρή.
Το φρούτο του πάθους είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το φρούτο ωμό και το τρώνε κατευθείαν από τη φλούδα.
Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χρήσης του φρούτου του πάθους περιλαμβάνουν:
- Ποτά. Μπορεί να συμπιεστεί μέσα από ένα κόσκινο για να γίνει χυμός, ο οποίος μπορεί να προστεθεί σε κοκτέιλ ή να χρησιμοποιηθεί για να αρωματίσει το νερό.
- Επιδόρπια. Χρησιμοποιείται συχνά ως επικάλυψη ή αρωματικό για κέικ και επιδόρπια όπως cheesecake ή μους.
- Σε σαλάτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει τραγανή υφή και γλυκιά γεύση στις σαλάτες.
- Σε γιαούρτια. Αναμείξτε το με φυσικό γιαούρτι για να φτιάξετε ένα νόστιμο σνακ.
Αν ψάχνετε για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ, τα φρούτα του πάθους είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά – όλα αυτά καθιστούν το φρούτο του πάθους μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
Παραπομπές
- Fruit Polyphenols: A Review of Anti-inflammatory Effects in Humans
- Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer
- Health benefits of dietary fiber
- Oral administration of the purple passion fruit peel extract reduces wheeze and cough and improves shortness of breath in adults with asthma
- Benefits of antioxidant supplements for knee osteoarthritis: rationale and reality